Klaus Iohannis contestă „Legea Trianon” la Curtea Constituțională

Președintele României, Klaus Iohannis, a contestat, vineri, la Curtea Constituțională a României „Legea Trianon”. Șeful statului susține că actul normativ este mai mult o declarație.

„În cazul legii supuse controlului de constituționalitate, se poate observa că dispozițiile conținute și, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare, au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorința, de a prestabili, fără echivoc și într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon. Or, de esența unei legi, ca act juridic al Parlamentului, este însuși caracterul normativ al acesteia, iar nu unul eminamente declarativ, lipsit de efecte juridice”, se arată în sesizarea trimisă la CCR de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ a fost adoptat de Parlament la propunerea PSD care l-a acuzat, joi 4 iunie, că nu are demnitatea națională de a promulga legea.

”Astăzi România marchează Centenarul de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. O pagină esențială a istoriei națiunii române, prin care a fost recunoscută Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România, respectiv voința românilor exprimată la 1 Decembrie 1918. Parlamentul a votat pe 13 mai legea prin care doream să marcăm, cu demnitate, simbolistica națională a Zilei de 4 iunie. Din păcate, președintele Iohannis nu a avut demnitatea și mândria națională de a promulga această lege în timp util, pentru a fi astăzi deja în vigoare”, a scris joi pe pagina personală de facebook, liderul PSD Marcel Ciolacu.

Sursa foto: presidency