KLAUS IOHANNIS: RELATIA cu PREMIERUL PONTA este una de LUCRU nu de COABITARE. LIVE TEXT

Presedintele KLAUS IOHANNIS participa, miercuri, la primul sau INTERVIU din anul 2015. Seful statului raspunde in acest moment intrebarilor adresate de jurnalistii de la ADEVARUL LIVE.

MONDO NEWS va prezinta, in format LIVE TEXT, interviul acordat de presedintele Romaniei la ADEVARUL LIVE.

ADEVARUL LIVE: Declaratiile de ieri de la CSM. De ce este important ca procurorul general sa fie membru al CSAT?

KLAUS IOHANNIS : Eu am spus ca este o chestiune care ar trebui foarte bine judecata. CSAT-ul nu se ocupa numai de apararea tarii ci si de securitatea nationala. Lupta anticoruptie si impotriva crimei organizate tin de securitatea nationala, mai ales in aceasta etapa. Sper sa prindem zilele in care sunt atat de putini corupti incat nu mai constituie o problema de securitate nationala. In CSAT este ministerul Transporturilor, chiar cred ca lucrurile de care se ocupa procurorul general sunt cel putin la fel de importante. 

Nu se amesteca puterile in stat. Este mai degraba vorba de colaborarea puterilor in stat. Trebuie sa iesim dintr-o paradigma care s-a instalat in mod nefericit. Multi cred ca cele trei puteri trebuie sa se pazeasca reciproc. Nu o impartasesc. Toata lumea trebuie sa colaboreze ca sa rezolve problemele.

ADEVARUL LIVE: Inalta Curte, CSM si Parchetul general sa aiba posibilitatea de a initia legi. De ce e important?

KLAUS IOHANNIS: Nu am spus ca e obligatoriu, nu am spus ca nu se poate altfel. Dar mi se pare o chestiune care trebuie foarte bine judecata de toti. Daca in sistemul judiciar sau CSM apare o discutie si se ajunge la conncluzia ca trebuie modificata o lege, atunci trebuie sa se adreseze Ministerului Justitiei. Si suntem in situatia in care o putere in stat se poate adresa Parlamentului doar prin intermediul Executivului. Dar dupa discutii avute cu specialisti am considerat ca e bine sa pun in discutie aceasta tema. Am venit cu teme care sint importante. Daca nu ar fi fost importante, nu s-ar fi discutat.

ADEVARUL LIVE: Tema MCV. Oameni din sistemul judiciar au spus ca e prea devreme ridicarea MCV. De ce e imperios recesar sa ridicam repede?

KLAUS IOHANNIS: Nu am spus ca trebuie sa ridicam acum. MCV a fost si este util, ne ajuta. Nu ne-a fost impus, a fost convenit in negocierile de aderare. A fost inventat ca instrument de control si verificare pentru a ajuta Romania si exista obiective clar stabilite. In momentul in care Romania si-a indeplinit clar 100% obiectivele, e clar ca instrumentul a devenit caduc.

Nu am spus ca nu-mi place MCV, dimpotriva. Practic, ce imi doresc e sa lucram cu totii – clasa politica in general – ca sa ajungem sa spuna toata lumea “1,2,3,4 bifat indeplinit, deci instrumentul nu mai e necesar”. Eu am spus acest lucru pentru a lucra ca sa indeplinim obiectivele. Noi ne-am angajat sa fim stat de drept, justitia sa fie bine organizata. Or, aceste lucruri nu se obtin doar asteptind sa se intample. Noi trebuie sa fim proactivi sa facem modificarile necesare, sa alocam banii necesari pentru indeplinirea acestor masuri, sa combatem coruptia, sa nu mai avem acel val imens de OUG, sa nu mai avem parlamentari aparati prin vot.

Ce vreau eu este sa lucram cu totii ca sa indeplinim aceste obiective si MCV sa nu mai fie necesar. Acest lucru se poate in cativa ani. Eu am spus sper sa ajungem in acest punct cand Parlamentul si CSM isi incheie mandatul, adica 2016-2017, adica un orizont de timp rezonabil. Azi nu suntem pregatiti. Intr-un termen rezonabil sa fie Romania unde ne dorim noi si unde isi doresc partenerii europeni. Deci a fost un apel la munca si la indeplinirea obiectivelor.

 ADEVARUL LIVE: O alta idee lansata ieri la CSM a fost legata de aparitia in presa a stenogramelor. La ce v-ati referit?

KLAUS IOHANNIS: M-am bazat si pe semnale venite din sistemul judiciar si din clasa politica, si o evaluare proprie,. Cu totii ne dorim combaterea coruptiei, pedepsirea celor rai, dreptate. Pe de alta parte, trebuie sa vedem ca drepturi sint si dincolo. Ce vreau sa atrag atentia e ca nu trebuie sa exageram, nu trebuie sa ajungem, la telejustitie. Justitia nu se face la TV sau in ziare. De la dreptul la informare pina la mutarea evaluarii faptei de la procuror la TV e cale lunga. Trebuie sa avem criterii clare si trebuie stabilite in sistem: cat si cum pioate fi facut public. Altfel riscam ca o avalansa de informatii dintr-un dosar publicul sa aiba impresia ca acela e vinovat.

Daca se constata ca nu avem aceste criterii, ele trebuie create. Justitia nu trebuie sa se transforme intr-un spectacol mediatic. E gresit. E foarte bine ca am avut asemenea situatii si oamenii au fost declarati nevinovati. Or, impresiile acelea create in public nu le mai ia nimeni inapoi. Trebuie sa existe criterii foarte clare. Vom avea si informatie suficienta, dar si magistratii vor avea spatiul lor sa judece cu obiectivitate.

ADEVARUL LIVE: Dar aceste lucruri au daunat uneori si anchetele procurorilor. Copii ale acestor dosare merg si in parlament

KLAUS IOHANNIS: Eu am vrut sa trag un semnal de alarma, nu e treaba noastra sa intram in asemenea detalii. Atat a fost semnalul meu si cred ca a fost foarte clar receptat in sistem cel putin acesta e feed-backul pe care l-am primit. Nu m-am referit la jurnalist, absolut deloc. Doar ca trebuie sa evitam sa facem un circ mediatic dintr-o urmarire penala, dintr-un proces.

ADEVARUL LIVE: Ati cerut ieri ca CSM sa sanctioneze imediat atacurile politicienilor la justitie. V-ati gandit si la sanctiuni concrete?

KLAUS IOHANNIS: Eu nu cred ca trebuie sa avem sanctiuni pebntru politicieni. Trebuie sa avem o clasa politica suficient de matura. Trebuie sa avem si o constientizare in randul electoratului. Nu cred ca trebuie ca cineva care a incalcat independenta justitiei sa-si piarda functia sau postul. Cred ca CSM trebuie sa reactioneze imediat. Am avut chiar si in campanie cazuri concrete sanctionate de CSM. Trebuie sa mearga mai departe: CSM trebuie sa se exprime transant, iar clasa politica trebuie sa priveasca avertismentele foarte serios.

ADEVARUL LIVE: Relatia cu premierul Ponta. Ati avut deja doua intalniri cu el. Ce s-a discutat nu am aflat. Ce ati discutat si cum ati stabilit sa fie relatia?

KLAUS IOHANNIS: Asa am vrut sa fie relatia, cum se vede: de lucru. Nu avem pact, coabitare. Eu sunt presedinte, premierul are atributiile lui. Mi se pare pabsolut normal sa vorbim, pentru ca raspundem de bunul mers al tarii. Mi se pare normal sa ne intalnim cind situatia o impune – poate trece o luna. Dar nu pot sa-mi imaginez ca presedintele si premierul nu pot lucra. Sunt discutii de lucru, nu politice. Nu are rost sa va spun ce discutam, sunt discutii concrete, la obiect. Se fac in toate tarile, nimanui nu i se pare senzational. E o schimbare de paradigma. Nu la TV se dau temele. Se intilnesc, apoi isi face fiecare treaba. Nu trebuie pact de coabitare. Suntem obligati prin legislatia in vigoare sa lucram. Lucrurile au intrat repede intr-o normalitate. Ca nu au vazut toti aceasta normalitate, nu e o problema.

ADEVARUL LIVE: Nu vom auzi deci nici o replica a dvs privind OUG pe plagiat?

KLAUS IOHANNIS: Cu siguranta nu voi da replici prin media. Totusi, presedintele trebuie sa aiba curajul sa nu comenteze absolut tot. Presedintele nu e analist, el trebuie sa dea mesaje in zonele importante. Despre OUG se poate povesti foarte mult. Eu niciodata nu am fost de parere ca trebuie sa dam legi pentru o persoana.

ADEVARUL LIVE: Veti aproba legea de aprobare a OUG?

KLAUS IOHANNIS:  Voi delibera si voi lua o decizie.

ADEVARUL LIVE: Ati discutat cu Ponta aceasta problema?

KLAUS IOHANNIS: Nu e treaba presedintelui sa dea comentarii, decat atunci cand ajung la promulgare.

ADEVARUL LIVE: Totusi, exista divergente cu Ponta?

KLAUS IOHANNIS: Faptul ca discutam nu inseamna ca avem aceeasi parere. Dar in acele intalniri nu se intalnesc cei doi politiceni ca sa discute doctrinar, ci se intalnesc presedintele si premierul. Cunoasteti opiniile mele ca politician. Nu inseamna ca nu voi lua atitudine foarte ferm cand se impune. Aceasta este functia de arbitru, si imi voi lua acest rol foarte in serios. Dar un arbitru arbitreaza, nu comenteaza.

ADEVARUL LIVE: Intilnirile cu partidele?

KLAUS IOHANNIS: Tema discutiei e bugetul Apararii. Cred ca e important sa avem consens politic. Suntem intr-o zona complicata geopolitic. Suntem membri NATO, ne-am asumat buget de 2% pentru aparare, ceea ce nu e indeplinit. Am semnale ca e un lucru inteles, agreat de partide, dar nu am vrut sa avem o intelegere fara sa ne intilnim. Pentru asta am facut o invitatie pentru consultarea partidelor, separat, si le voi propune acceptarea acestui lucru. E un lucru care ne duce intr-o zona de previziune pe termen mediu

ADEVARUL LIVE: Veti impune semnarea unui document?

KLAUS IOHANNIS: Sigur. E uzual, voi propune semnarea unui pact, unei intelegeri.

ADEVARUL LIVE: De ce a fost schimbat fostul sef al Statului Major?

KLAUS IOHANNIS: Nu a fost schimbat. Mandatul generalului Danila s-a incheiat si a fost luata in discutie chestiunea la CSAT, CSAT mi-a propus numirea generalului Ciuca si l-am numit sef al Statului Major. Am avut o discutie prealabila, foarte buna as vrea sa adaug cu domunul Ciuca, si am considerat ca este cea mai nimerita persoana pentru a ocupa aceasta functie importanta.

ADEVARUL LIVE: Cat de justificate vi se par criticile referitoare la decorarea lui Octav Bjorza?

KLAUS IOHANNIS: Un fost detinut un om de mare tinuta. Nu am putut sa constat nici eu si nici cei care m-au ajutat in acest demers nu au putut sa constate vreun fel de semn de intrebare care ar plana asupra domnului Bjoza. Acele acuzatii nu mi se par fondate si e foarte usor de lamurit: Cum poate cineva care pe vremea legionarilor avea  trei ani sa fie considerat legionar? Nu exista nici un motiv sa-l banuim de simpatii legionare. Cred ca intreaga discutie a fost fortata. Consider ca a fost un act reparatoriu. Am considerat ca este un gest necesar in Romania. L-am decorat pe presedintele asociatiei pentru intreaga Asociatie a fostilor detinuti politici.

ADEVARUL LIVE: Ce mesaje le veti da ambasadorilor romani?

KLAUS IOHANNIS: Aceasta intalnire este una uzuala, presedintele invita toti ambasadorii la o receptie si indica liniile mari de politica externa. Voi avea o alocutione un pic mai lunga decat de obicei. Sunt lucruri foarte clare si deja le repet: nu doresc sa reinventam politica externa a Romaniei cu cei 3 piloni: parteneriatul cu SUA, apartenenta la UE si NATO. 

Pe de alta parte e clar ca trebuie sa reiterez cateva orientari: proeuropeana, proatlantica. Trebuie subliniate de fiecare data, pentru ca e important pentru romani si pentru partenerii nostri sa stie ca asa e. Linia generala a politicii externe va fi neschimbata.

ADEVARUL LIVE: Veti merge in prima vizita oficiala in Republica Moldova. Ce sperati de la aceasta vizita, care sunt temele?

KLAUS IOHANNIS: Exista semnale ca pana la vizita mea la Chisinau se va apropia de finalizare negocierea pentru o noua majoritate in Moldova. Vreau sa dau semnalul ca imi pasa de Republica Moldova, intre noi exista relatii foarte speciale, relatii pe care vreau sa le cresc. Al doilea semnal e de incurajare a fortelor proeuropene, votate in majoritate la alegeri.

ADEVARUL LIVE: Urmeaza vizite la Berlin si Paris. Cu ce mesaj veti merge, mai ales legate de aderarea la Schengen?

KLAUS IOHANNIS: Este usor de inteles ca aceste vizite sunt foarte importante si pentru relatia bilaterala. E clar insa ca Romania trebuie sa-si consolideze nu doar relatiile bilaterale, ci si cele europene, in cadrul institutiilor. In toate intalnirile voi aborda si chestiunea Schengen. Nu pot sa va spun ca in 2015 se va transa chestiunea.

ADEVARUL LIVE: Aveti semnale ca aveti sprijin?

KLAUS IOHANNIS: Mereu au existat tari care au sprijinit Romania, altele care nu au sprijinit tara noastra. Cu toti trebuie discutat, trebuie vazut daca trebuie sa imbunatatim ceva sau e doar o chestiune de negociere diplomatica.

ADEVARUL LIVE: Ati spus ca nu sunteti adeptul unei Europe cu 2 viteze. Ramaneti de aceeasi parere?

KLAUS IOHANNIS: Da. Si voi discuta acest lucru in toate intalnirile. Se vede si in actuala situatie geopolitica cat de puternica este Uniunea Europeana cand vorbeste pe o singura voce. Dar trebuie sa fim realisti, din punct de vedere economic si social sint diferente mari intre tarile UE, dar asta nu inseamna ca trebuie sa statuam un principiu al Europei cu 2 viteze.

ADEVARUL LIVE: Relatia cu SUA. Radioul national a dat un interviu cu Laura Codruta Kovesi, iar jurnalistii americani aratau ca dumneavoastra si Kovesi trebuie sa lucrati in tandem. Este un semnal?

KLAUS IOHANNIS: Este o confirmare a faptului ca lupta anticoruptie e imprtanta pentru partenerii nostri, si trebuie sa constientizam ca noi trebuie sa-i acordam importanta. Eu vreau sa am o lupta anticoruptie intensa si cu rezultate. Vreau sa terminam coruptia in Romania. Ce vreau eu e sa mergem mai departe si e clar ca trebuie sa lucrez cu DNA, dar nu numai, cu toti partenerii in lupta anticoruptie. Nu cred ca cineva in acel articol a vrut sa personalizeze institutiile, ca nu are sens. Dar presedintele trebuie sa colaboreze cu DNA, DIICOT, Parchetul General.

ADEVARUL LIVE: Veti avea o intalnire cu Victoria Nuland?

KLAUS IOHANNIS: Cand va veni, voi avea o discutie cu ea si ar fi un lucru foarte bun.

ADEVARUL LIVE: Victoria Nuland a criticat coruptia din Romania.

KLAUS IOHANNIS: Sunt perfect de acord cu evaluarea.

ADEVARUL LIVE: Ce parere aveti despre iesirea Greciei din zona euro?

KLAUS IOHANNIS: Voi propune sa pastram obiectivul de a integra Romania in zona euro indiferent de ce fac grecii sau nu fac. Sunt un sustinator neconditionat al intrarii Romaniei in zona euro.

ADEVARUL LIVE: Cand vom avea un nou director SIE?

KLAUS IOHANNIS: In saptamanile urmatoare voi analiza si voi comunica concluzia cand o voi avea.

ADEVARUL LIVE: George Maior trebuie schimbat sau nu de la sefia SRI?

KLAUS IOHANNIS: E o discutie putin artificiala, SRI functioneaza in parametri buni. Nu simt nevoia de a face din asta o tema de discutie.

ADEVARUL LIVE: V-ati acomodat cu Palatul Cotroceni?

KLAUS IOHANNIS: M-am acomodat si faptul ca iesirile mele genereaza reactii foarte multe ma bucura. E o dovada a faptului ca am identificat teme importante.

Sursa foto: gandul.info