Klaus Iohannis despre măsurile de relaxare care s-ar putea lua după 15 iunie

Președintele statului anunță că s-ar putea deschide mall-urile și grădinițele

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o declarație de presă la finalul unor discuții pe care le-a avut cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri din Cabinet despre măsurile de relaxare care s-ar putea lua după data de 15 iunie în contextul pandemiei de coronavirus.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

”Am luat în discuție necesitatea prelungirii stării de alertă.

Considerăm că este posibil să luăm noi măsuri de relaxare. Unele restricții nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. Se vor redeschide mall-urile fără restaurante și locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane în interior și 50 în exterior.

Va fi posibilă după 15 iunie redeschiderea grădinițelor și creșelor private.

Va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, cu respectarea distanțării.

Va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare, cu respectarea regulamentelor speciale.

Având în vedere că mai avem pacienți internați în spitale, suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puține restricții, dar considerăm că nu se poate continua fără acest instrument.

Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri este sub 5 cazuri la 1 milion de locuitori în ultimele 14 zile.

Deocamdată aici nu se încadrează la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia sau Suedia. Vom urmări cu mare atenție comunicările UE și unde lucrurile se schimbă vom acționa imediat.

Starea de alertă – suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă!

Sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate: distanțare, portul măștii, igienă. Evident, Guvernul va dezbate această chestiune. Măsurile restrictive pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt în vigoare acum

Către parlamentari, care trebuie să voteze pentru prelungirea stării de alert: Fiți responsabili. Dacă sprijiniți Guvernul putem controla eficient răspândirea epidemiei! Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării acum la final aceste măsuri care s-au dovedit corecte!”

Sursa foto: presidency