Klaus Iohannis, despre modificarea Codului Penal: S-a lucrat pompieristic, nu asa trebuie sa lucreze un Parlament

Klaus Iohannis in Parlament

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca parlamentarii au procedat “pompieristic” atunci cand au modificat Codul Penal, apreciind ca “nu asa lucreaza un Parlament” si sustinand ca era necesara o dezbatere publica si corelarea intregii legislatii.

Klaus Iohannis a fost intrebat de jurnalisti ce parere are despre modificarile aduse Codului Penal, el apreciind ca trebuie facuta o distinctie clara intre fondul problemei si comunicarea publica.

“Am putut observa cu totii ca s-a creat o asa mare agitatie in sectorul public si cred ca trebuie sa vedem aici fondul lucrurilor, pe de-o parte, si comunicarea cu spatiul public, pe de alta parte. Fondul problemei este unul care, cu siguranta, poate fi discutat si – fara sa fi citit in detaliu ce s-a modificat acolo – pot sa spun ca sunt termeni care au mai fost dezbatuti si, cu siguranta, unele teme sunt bine rezolvate. Dincolo de acest fapt, modul in care s-a procedat este unul pompieristic. Nu asa trebuie sa lucreze un Parlament”, a declarat Iohannis.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin aceasta decizie, presedintele si parlamentarii ies si de sub incidenta articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept “fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura”.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.
De altfel, Comisia juridica a intocmit raportul luni seara, in aceeasi sedinta controversata in care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii.

Conform raportului, obtinut de MEDIAFAX, printr-un amendament propus si adoptat de Comisia juridica, presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede ca “prin «functionar public» se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 (autoritati, institutii publice, persoane juridice de interes public – n.r.)”. De asemenea, “prin «functionar» se intelege persoana mentionata in alin. 1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat”.

Comisia juridica a introdus un nou alineat potrivit caruia: “Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat”.