KLAUS IOHANNIS despre presupusa GAURA din BUGET semnalata de DRAGNEA

Presedintele Klaus Iohannis s-a referit pentru prima data, miercuri, la scandalul din ultimele zile in care Liviu Dragnea a acuzat Guvernul Ciolos ca a lasat o “gaura” in buget de zece miliarde de lei.

UPDATEPresedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca va promulga legea prin care se elimina plata CASS pentru toate pensiile, precum si impozitul pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei.”Dupa analiza pe care am facut-o si dupa discutia pe care am avut-o astazi, am decis sa promulg aceasta lege in urmatoarele zile”, a afirmat Klaus Iohannis.

Camera Deputatilor a adoptat, in 5 ianuarie, in sesiune extraordinara, cu 207 voturi “pentru” si 29 de voturi “impotriva”, proiectul de lege prin care se elimina plata CASS pentru toate pensiile, precum si impozitul pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei.

Proiectul discutat de deputati este cel initiat de fostul senator ALDE Cristiana Anghel si sustinut de alti 50 de parlamentari ALDE, PNL, PSD si neafiliati, adoptat de Senat in luna septembrie 2016. Guvenul Ciolos nu a sustinut propunerea legislativa, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017.

STIRE INITIALA

Iohannis i-a primit la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul de Finante Viorel Stefan, pentru a discuta despre bugetul pe anul 2017, in contextul in care la nivelul Presedintiei si nu numai exista ingrijorari ca acesta s-ar putea sa nu se incadreze intr-un deficit de 3%.

“Am discutat foarte pe scurt (si despre cele zece miliarde – n.red.). Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat initial sintagma de ‘gaura in buget’, nu poate fi vorba de asa ceva. E vorba despre o suma care nu s-a realizat, din motive pe care vor trebui sa le explice altii, cert e ca nu a plecat nimeni cu banii acasa”, a declarat seful statului dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni.

“Ar fi bine ca cei care se pricep sa faca o analiza foarte serioasa si sa nu se duca discutia la nivel de contre politice”, a aratat presedintele. Intrebat daca, inainte de a-si incheia mandatul, Dacian Ciolos l-a informat ca buget nu s-au adunat cate venituri fusesera estimate de Cabinetul sau, Iohannis a explicat ca “presedintele are foarte putine atributii pe economie” si ca a discutat cu fostul premier pe aceasta tema, dar nu a cerut detalii.

Sursa foto: presidency