KLAUS IOHANNIS DEZMINTE: ROMANIA NU va BLOCA BREXITUL

Presedintele Klaus Iohannis a respins cu tarie, joi, informatiile aparute in presa britanica si conform carora Romania, Germania si Franta ar solicita blocarea negocierilor pentru Brexit.

Intrebat de jurnalisti, la Craiova, daca Romania este printre tarile care doresc sa blocheze negocierie privind iesirea Marii Britanii din UE, pana la un acord pe tema drepturilor cetatenilor europeni, Klaus Iohannis a afirmat ca „este o prostie”.

„Nu, este o prostie. Romania nu a blocat si nu va bloca niciodata acest demers. Nu, Romania nu blocheaza nicio negociere, dar toti cei 27, care vom ramane in UE dupa Brexit, am hotarat sa numim o echipa de negociatori, care este foarte performanta, si i-am dat un mandat, acela de a negocia. Sunt capitole care ne intereseaza si pe noi: capitolul pentru libertatea persoanelor – romanii de acolo sa nu ramana izolati. Urmeaza ca, in momentul in care negocierile ajung intr-o faza avansata, sa fim anuntati de negociatori ca merge bine si sa luam, in Consiliului European, decizia daca negocierile merg mai departe. Aceste chestiuni nu se negociaza de fiecare tara in parte, ci de echipa de negociatori desemnata”, a spus seful statului.

Klaus Iohannis a subliniat ca „Romania este partener constructiv in aceste negocieri.” „Ne intereseaza foarte mult soarta romanilor din Marea Britanie, cat si sa avem o relatie cu Marea Britanie. Nu exista, in acest moment, nicunun blocaj din partea niciunui stat”, a mai spus presedintele tarii, la Craiova.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de cotidianul britanic The Times, Germania, Franta si Romania ar fi cerut stoparea negocierilor pentru iesirea Marii Britanii din UE, pana cand Londra si Bruxelles-ul ajung la un acord pe tema drepturilor cetatenilor europeni din Regat, dupa Brexit.

Sursa foto: presidency