KLAUS IOHANNIS: Doresc sa relansez EDUCATIA ca TEMA de DEZBATERE NATIONALA

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat luni, la Colegiul Economic „ION GHICA” din TARGOVISTE, unde a participat la FESTIVITATEA de DESCHIDERE a ANULUI SCOLAR, ca doreste sa relanseze “Educatia ca tema de dezbatere nationala” si avertizat ca nu va “gira” nicio modificare legislativa in acest domeniu fara o “atenta si consistenta dezbatere publica”.

KLAUS IOHANNIS a precizat ca, avand in vedere prerogativele constitutionale ale functiei de presedinte, poate oferi “cadrul pentru o dezbatere foarte serioasa”. In opinia lui KLAUS IOHANNIS, o astfel de dezbatere trebuie sa aiba in vedere trei teme esentiale: ce vrem sa invete elevii la scoala, cum promovam performanta si meritocratia si corelarea educatiei cu piata  muncii.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS PARTICIPA LA DESCHIDEREA ANULUI SCOLAR LA UN COLEGIU DIN TARGOVISTE

“Nu cred ca ceea ce conteaza e cantitatea informatiilor, ci capacitatea lor de a asigura un fundament de cunostine si valori, de a pregati drumul in viata al celor care ies de pe bancile scolilor”, a aratat KLAUS IOHANNIS.

In ceea ce prvieste performanta, aceasta “nu se masoara doar prin note, ci prin faptul ca fiecare elev e incurajat sa-si descopere propriile aptitudini, interese si domenii in care poate performa si apoi sa aiba sansa reala de a o face”, a continuat acesta, precizand ca “ideea ca toti trebuie sa stim de toate si trebuie sa fim buni la toate e depasita in lumea de azi”.

Al treilea element e corelarea educatiei cu piata  muncii, a afirmat KLAUS IOHANNIS, in conditiile in care “o educatie performanta nu produce someri, ci absolventi care au perspective de cariera, care sunt competitivi si asteptati pe piata muncii”.

In acest domeniu, parteneriatul cu mediul privat e esential si trebuie incurajat, a spus presedintele, subliniind “rolul invatamantului profesional si tehnic”.

CITESTE SI: MINISTRUL EDUCATIEI, SORIN CIMPEANU, AR RENUNTA LA MAI MULTE MATERII DIN PROGRAMA SCOLARA

“Prin prezenta mea aici vreau sa transmit un mesaj de sustinere si incurajare acestui tip de invatamant”, in conditiile in care “conectarea la acest tip de invatamant poate face diferenta intre o diploma formala si un viitor profesional de succes”, a afirmat KLAUS IOHANNIS, adaugand ca asteapta “de la decidentii politici sa se aplece cu mai multa atentie asupra unor asemenea teme majore”.

“Daca ne dorim oameni calificati consider ca scoala si mediul economic trebuie sa-si gaseasca parteneriatul firesc si increderea reciproca”, a conchis KLAUS IOHANNIS.

Sursa foto: presidency