KLAUS IOHANNIS: Dupa ani de DEZAMAGIRI vom construi o Romanie din care SA NU MAI PLECAM

Presedintele KLAUS IOHANNIS a afirmat joi, la Varsovia, ca dupa ani de “dezamagiri si nereusite” se va putea construi o Romanie din care cetatenii sai sa nu mai fie tentati sa plece.

“Dupa ani de dezamagiri si nereusite, va spun astazi cu toata sinceritatea ca vom putea construi impreuna acea Romanie pe care ne-o dorim — un loc in care ne vom bucura sa traim, din care nu vom mai fi tentati sa plecam si la care dumneavoastra va veti putea intoarce cu inima deschisa. Oricate eforturi si sacrificii ar cere, vom reusi, cu viziune, calm si rabdare, sa cladim o societate romaneasca in care sa primeze valorile democratice, increderea in institutii si in statul de drept, toleranta, respectul pentru munca, educatie, cultura. Aceasta reconstructie a inceput deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului in care arata politica romaneasca si de reformare a institutiilor politice. Fara indoiala, la acest capitol un aspect esential il reprezinta asigurarea conditiilor pentru participarea la vot a romanilor din diaspora”, a declarat KLAUS IOHANNIS, in discursul sustinut la Ambasada Romaniei din Varsovia, potrivit Agerpres.

Citeste si: INCEPE RAZBOIUL! KLAUS IOHANNIS: ROMANIA are nevoie de un alt GUVERN

El a aratat ca doreste sa afle problemele cu care se confrunta romanii care locuiesc in afara tarii. “Intentia mea este ca, peste tot pe unde merg, sa intalnesc cat mai multi dintre concetatenii nostri, care traiesc si muncesc departe de casa. Ca presedinte al tuturor romanilor, oriunde s-ar afla ei, vreau sa-i cunosc, sa-i ascult si sa le spun ca ii respect si ii pretuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastra sa se faca auzit, vreau sa stiu care sunt problemele cu care se confrunta comunitatile de romani din diaspora. Si imi doresc ca, in urma consolidarii parteneriatelor externe ale Romaniei, sa existe beneficii concrete: un spatiu mai sigur si mai multe oportunitati pentru toti”, a spus seful statului.

KLAUS IOHANNIS a subliniat ca prezenta lui reprezinta o componenta esentiala a politicii externe pe care si-a asumat-o, respectiv o politica transparenta si eficienta, apropiata de cetatenii romani, oriunde traiesc acestia.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS a anuntat ca Bucurestiul va gazdui o intalnire a liderilor regionali

“Vreau ca toti romanii sa fie bine reprezentati peste hotare, iar intre autoritati si cetateni sa existe o relatie bazata pe respect. Este rolul autoritatilor sa se asigure ca drepturile si libertatile romanilor, ca cetateni europeni, sunt protejate, dar si sa vina in sprijinul lor. Cred ca, indiferent din ce motiv sau de cat timp sunt plecati, pentru romanii din strainatate sentimentul apartenentei la o natiune si identitatea profunda nu se pierd niciodata. Este datoria noastra, a celor de acasa, sa cultivam acest sentiment si sa va sustinem in afirmarea propriei identitati spirituale si culturale, in pastrarea traditiilor proprii”, a adaugat seful statului.

In final, presedintele KLAUS IOHANNIS le-a multumit romanilor din Polonia, transmitandu-le ca sunt “adevarati emisari ai Romaniei”.

“Prin ceea ce faceti zi de zi, prin munca, profesionalismul si devotamentul cu care va desfasurati activitatea aici, contribuiti din plin la constructia renumelui tarii noastre, iar pentru acest lucru va suntem recunoscatori”, a conchis KLAUS IOHANNIS.

La ambasada Romaniei in Polonia au fost prezenti aproximativ 80 de reprezentanti ai comunitatii de romani din aceasta tara.

Sursa foto: presidency.ro