KLAUS IOHANNIS, dupa intalnirea cu RECEP TAYYP ERDOGAN: Romania si Turcia au OBIECTIVE si INTERESE COMUNE

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte comune pe care a sustinut-o la Palatul Cotroceni cu omologul sau turc, RECEP TAYYP ERDOGAN, ca Romania si Turcia au OBIECTIVE si INTERESE COMUNE si ca sunt legate, printe altele de apartenenta la NATO.

“Am tinut in mod expres sa ma intalnesc in aceste prime luni de mandat cu omologi ai mei si cu reprezentanti ai statelor cu care Romania are parteneriate strategice, asa cum este Turcia. Relatii puternice intre state presupun dialog permanent. Iar atunci cand dialogul este la cel mai inalt nivel, asa cum se intampla astazi, el arata un angajament comun. Salut in acest sens faptul ca domnul presedinte Erdogan se afla aici si ii multumesc pentru aceasta vizita. Romania si Turcia au obiective comune si interese reciproce. Despre acestea am discutat astazi. Dar si despre contextul in care ne aflam si despre modul in care putem dezvolta relatia dintre tarile noastre. Ne leaga apartenenta la NATO, cooperarea in multe domenii, in special cel economic, dar si faptul ca Romania sustine Turcia in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Cred ca atat UE, cat si Turcia ar avea de castigat in toate domeniile, de la dezvoltare economica la stabilitate regionala, in urma integrarii europene a Turciei”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Citeste si: ALERTA in Turcia: Doua PERSOANE INARMATE au intrat intr-un sediu al PARTIDULUI DE GUVERNAMANT din Istanbul

Potrivit sefului statului, doua dintre temele principale de dialog au privit securitatea in regiune si colaborarea economica.

“Convingerea noastra comuna este aceea ca o regiune sigura si prospera este, fara indoiala, in beneficiul ambelor state si al cetatenilor nostri. In primul rand, am avut o discutie aplicata despre evolutiile geopolitice internationale, cu accent pe imediata noastra vecinatate. Impreuna cu presedintele Erdogan, am analizat stadiul implementarii Planului de actiune al Aliantei Nord-Atlantice pentru cresterea capacitatii operationale. Consolidarea apararii colective in cadrul NATO este un obiectiv comun al Romaniei si Turciei. I-am transmis omologului meu faptul ca participarea Turciei la structurile de Comanda si Control NATO care vor fi desfasurate pe teritoriul Romaniei ar fi de o importanta aparte pentru tara noastra. In doilea rand, cooperarea in domeniul economic si comercial reprezinta un atu in relatiile dintre tarile noastre”.

Astfel, KLAUS IOHANNIS a aratat ca Turcia este cel mai mare partener comercial al Romaniei in afara Uniunii Europene si al cincilea partener la nivel global. “Va trebui sa valorificam impreuna, prin solutii creative si eficiente, potentialul acestui parteneriat. Tinta fixata in comun pentru schimburile comerciale, de 10 miliarde de dolari, poate fi atinsa si chiar depasita in urmatorii ani. Ne dorim, de asemenea, extinderea cooperarii bilaterale in proiecte economice pe piete din alte zone, cum ar fi Asia Centrala si Caucaz”, a spus KLAUS IOHANNIS.

De asemenea, KLAUS IOHANNIS a arata ca a avut cu omologul sau turc un schimb de opinii asupra unor dosare de mare actualitate de pe agenda international, fiind vizate indeosebi actiunile impotriva terorismului si nevoia unor eforturi comune si coordonate.

“Romania va prelua in semestrul al doilea al acestui an presedintia Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra. Directiile noastre prioritare sunt dezvoltarea profilul economic al organizatiei si o mai stransa cooperare in domenii precum mediu, infrastructura si afacerile interne. Continuitate si predictibilitate – acestea sunt coordonatele politicii externe pe care eu am asumat-o. Iar ele trebuie sa se manifeste in toate aspectele, atat in cadrul organismelor la care suntem parte, cat si in relatia bilaterala. Am asigurat partenerii turci ca pot conta pe noi in acest sens”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Citeste si: RECEP TAYYIP ERDOGAN, presedintele Turciei, efectueaza o vizita oficiala la Bucuresti

In finalul dicursului sau, presedintele Romaniei i-a transmis omologului sau condoleante in contextul recentelor atacuri din Turcia, asigurandu-l pe Erdogan de solidaritatea Romnaniei in astfel de situatii.

“Exprim condoleantele mele si ale noastre pentru evenimentul nefericit de ieri. Pot sa va asigur de toata solidaritatea noastra. Terorismul este un flagel groaznic care se extinde si in a carui combatere natiunile noastre trebuie sa colaboreze”, a spus KLAUS IOHANNIS.

La randul sau, presedintele turc a afirmat ca un procuror a fost luat ostatic si ucis miseleste, apreciind ca acesta este un erou.

“Terorismul (…) este o chestiune a intregii lumi si lupta noastra trebuie sa o continuam in plan mondial. (…) Actiunea a fost indreptata impotriva partidului nostru, impotriva democratiei. Democratia este un sistem complex care nu poate suporta terorismul. Cei care credem in democratie trebuie sa luptam impotriva terorismului si in calitate de presedinte al Turciei voi continua aceasta lupta pana la capat. (…) Lupta trebuie sa continue in maniera hotarata si partidul nostru va lua masuri referitoare la ce s-a intamplat”, a spus Erdogan.

Presedintele Turciei a subliniat ca astfel de evenimente creeaza ingrijorare, aratand ca acestea trebuie sa fie cunoscute pentru a fi prevenite. De asemenea, Erdogan a anuntat ca la intoarcerea in tara va avea loc o reuniune la nivel inalt pentru ca Turcia doreste sa rezolve acest proces.

Erdogan a afirmat ca spera sa poata vizita familia procurorului pentru a-si exprima condoleante.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Erdogan si-a scurtat vizita oficiala in Romania, el anuland participarea la dineul oficial oferit de presedintele KLAUS IOHANNIS, care urma sa aiba loc miercuri seara.

Sursa foto: presidency.ro