KLAUS IOHANNIS: E o ONOARE sa conduc Romania la preluarea presedintiei Consiliului UE, in 2019

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat, joi, ca isi incepe mandatul cu gandul la pregatirea Romaniei de preluare a presedintiei Consiliului UE, in 2019, si ca este o ONOARE sa conduca tara in perioada celei mai inalte functii de raspundere europene.

”Incep acest mandat cu gandul la pregatirea Romaniei pentru preluarea presedintiei Consiliului UE in anul 2019. Este o onoare sa fiu cel care va conduce tara noastra in perioada celei mai inalte functii de raspundere europeana. Este, in acelasi timp, o responsabilitate pentru care trebuie sa pregatim planuri solide in beneficiul comun al Romaniei si al celorlalte state membre”, a precizat KLAUS IOHANNIS, in cadrul discursului sustinut in fata reprezentantilor Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.

Citeste si: IOHANNIS: Relatia ROMANIEI cu RUSIA este umbrita de CRIZA din UCRAINA

Iohannis a aratat ca va sustine ”constructia unei strategii integrate de politica externa la care sa contribuie toate institutiile statului roman, toti actorii politici, sociali si economici interesati de succesul acesteia, coordonator si garant fiind Presedintele Romaniei”.

”Este vital pentru dezvoltarea Romaniei sa avem o politica externa si de securitate coerenta, asumata de Presedintie, de Guvern si de Parlament. Cred ca domeniul politicii externe poate fi primul debarasat de interese partizane si conjuncturale. Abordarea pe principiile seriozitatii si perseverentei trebuie sa marcheze relatia dintre Romania si statele membre ale UE, dar si pe cea dintre toate statele membre si cele vecine UE”, a aratat Klaus Iohannis, adaugand ca ”multe dintre tarile care vor detine presedintia UE provind din zona Europei Centrale si de Est, prilej extraordinar de stabilire a unor numitori comuni”.

Presedintele Iohannis a urat succes Letoniei, la preluarea presedintiei Consiliului European si a asigurat-o de deplina noastra sustinere in realizarea prioritatilor stabilite, pentru o Uniune Europeana mai competitiva.

”Vor fi de gestionat provocari multiple: in plan intern, in vecinatatea estica si sudica a Uniunii, dar si provocari cu caracter transversal, precum combaterea terorismului sau fenomenul migrationist”, a mentionat presedintele KLAUS IOHANNIS.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Locul ROMANIEI este in spatiul SCHENGEN

Potrivit lui Iohannis, Uniunea Europeana trebuie sa decida asupra ”modalitatilor de readaptare si asupra unui nou stadiu de constructie”.

”Realitati presante ne vor obliga sa facem alegeri mai transante decat cele cu care am fost obisnuiti. Avem nevoie de decizii in directia aprofundarii si rationalizarii modelului integrationist european. Acesta trebuie sa devina mai coerent si mai suplu, atat la nivelul functionarii interne si al protejarii intereselor cetatenilor, cat si la cel al rezilientei modelului si rolului global ale Uniunii”, a afirmat el.

KLAUS IOHANNIS a mai afirmat, despre ”contextul crizei economico-financiare, din care UE si statele membre europene au facut si fac eforturi intense si aprofundate sa iasa”, ca va continua sa influenteze directiile de evolutie ale proiectului european, potentialul si liniile de adancire a integrarii.

”S-au multiplicat, totodata, problemele si punctele de criza in plan international mai larg si s-au accelerat transformarile sistemice in mai multe arii globale, nu doar in vecinatatea imediata a UE. Trebuie sa gasim resursele pentru a transforma aceste provocari, prin efort comun, creativ si onest in tot atatea posibilitati de avansare a proiectului european – constructie despre care suntem convinsi ca merita intreaga noastra implicare. Consider ca este in interesul Uniunii si al tuturor sa ne concentram atentia asupra respectarii valorilor si principiilor europene si asupra realizarii proiectelor concrete”, a mai aratat seful statului.

Sursa foto: presidency.ro