Ludovic Orban este premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe marți premierul desemnat, funcție pentru care este favorit Ludovic Orban. Anunțul ar urma să fie făcut de șeful statului la finalul unei noi runde de consultări în formulă restrânsă, de această dată cu Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor. USR, ALDE și UDMR au anunțat până acum condițiile pentru sprijinirea unui guvern liberal.

Update 2: Prima reacție din PSD după desemnarea lui Ludovic Orban ca premier de către președintele Klaus Iohannis a venit de la șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care s-a declarat convins că opoziția nu va avea cvorum la ședința din parlament în care Orban va veni pentru votul de învestire a noului guvern. “Au demonstrat la moțiune că au avut cvorum. Dacă nu au cvorum, parlamentarii PSD nu vor participa la ședință”, a spus Ciolacu.

“Urmează ca premierul desemnat să vină în fața Parlamentului pentru învestire. Așa cum scrie la Constituție, are 10 zile să vină în Parlament cu echipa guvernamentală și programul de guvernare, o să convocăm Birourile permanente reunite și vom stabili calendarul”, a declarat Ciolacu.

El a spus că sub nicio formă PSD nu va vota “Guvernul actualei puteri”. “În orice democrație majoritatea asigură cvorumul. În cazul în care majoritatea actuală asigură cvorumul, vom participa și noi la ședință. Dacă nu au cvorum, înseamna că nu e majoritate. Și dacă nu au cvorum, parlamentarii PSD nu vor participa la ședință. (…) Au demosntrat la moțiunea de cenzură că au cvorum, să demonstreze și acum” a spus Ciolacu, ironic.

Update: Liderul PNL, Ludovic Orban, este premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru formarea noului Guvern, după moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Viorica Dăncilă. Șeful statului a afirmat că „noul guvern trebuie instalat urgent” în condițiile în care fiecare zi în plus cu Cabinetul Dăncilă „este o zi pierdută pentru România”.

După ce a fost anunțată desemnarea sa, Ludovic Orban și-a prezentat principalele priorități, începând cu refacerea echilibrelor macroeconomice și „corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri”.

„Prioritățile noului guvern sunt refacerea echilibrelor macro, corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri, restructurarea amplă a aparatului guvernamental, readucerea competenței și profesionalismului, digitalizarea administrației, acordarea unei atenții serioase pentru toate obiectivele de investiții, consolidarea parcursului european, a poziției României la nivelul UE, respectarea tuturor rigorilor în ce privește statul de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor, readucerea instituțiilor statului în slujba cetățeanului și nu a politrucilor”, a spus Ludovic Orban, imediat după desemnarea ca premier.

„Am încredere în toți partenerii care au fost alături de noi în atingerea obiectivului major de a pune punct guvernării PSD și sunt convins că vom găsi discernământ în toate discuțiile pe care le vom purta ulterior. Orice zi în întârziere a învestirii acestui guvern înseamnă menținerea PSD la putere”, a mai spus Orban.

Știre inițială

Iohannis a anunțat, joi după-amiază, după consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare, de la care PSD a lipsit, că luni sau cel târziu marți va desemna un prim-ministru, el spunând că este nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, de tranziție, și că este destul de clar că ne îndreptăm spre guvern PNL sau în jurul PNL.
 
”Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut. Însă vreau să știe toată lumea că eu intenționez să fac repede o desemnare”, a spus șeful statului. Din punct de vedere al componenței politice, prima variantă, și cea mai probabilă, este a unui guvern monocolor. A doua variantă este o echipă PNL-PMP, potrivit unor surse din partid, liberalii fiind dispuși să dea partidului condus de Eugen Tomac două ministere.

Sursa foto: presidency