KLAUS IOHANNIS: Este nevoie de MASURI CREDIBILE pentru PREVENIREA MIGRATIEI pe termen lung

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat, joi, inainte de plecarea la summitul extraordinar al UE convocat in contextul agravarii crizei reprezentate de fluxul de imigranti dinspre Africa de Nord, ca este nevoie de MASURI CREDIBILE in sprijinul dezvoltarii economice a tarilor de origine ca solutie de PREVENIRE A MIGRATIEI pe termen lung.

“Regretam profund tragediile care au avut loc si sustinem efortul de imbunatatire a utilizarii instrumentelor de care dispune UE in domeniu pentru a evita repetarea unor astfel de situatii, pentru a evita pierderile de vieti omenesti”, a spus KLAUS IOHANNIS la Aeroportul “Henri Coanda” din Otopeni, inainte de plecarea la Bruxelles.

El a aratat ca la reuniunea extraordinara a Consiliului European se va discuta in esenta despre masurile pe care UE si statele membre le pot lua pentru a ameliora situatia generata de fluxurile migratorii din aceasta regiune.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS participa la CONSILIUL EUROPEAN EXTRAORDINAR

Presedintele KLAUS IOHANNIS a precizat ca se contureaza cateva directii de actiune: stoparea traficului de fiinte umane, inclusiv prin anihilarea retelelor de traficanti prin capturarea si distrugerea capacitatilor ilegale de transport, consolidarea eforturilor pentru salvarea celor in pericol pe mare, intarirea cooperarii cu statele de origine si de tranzit, sprijinirea statelor membre afectate.

“Este nevoie de masuri credibile in sprijinul dezvoltarii economice a tarilor de origine ca solutie pe termen lung de prevenire a migratiei”, a conchis seful statului.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele KLAUS IOHANNIS va participa joi la Bruxelles la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European si la sesiunea de lucru a Consiliului European.

”Razboiul, dictaturile ori coruptia generalizata silesc oameni din multe tari ale lumii sa-si paraseasca satele si orasele si sa ia calea refugiului. Traficanti de toate felurile promit sa-i duca in tari libere de violenta si persecutie. Niciodata problema refugiatilor si a migrarii nu a fost mai acuta si, de aceea, maine particip la reuniunea extraordinara a Consiliului European care va cauta solutii pentru criza migratiei”, a scris KLAUS IOHANNIS miercuri pe Facebook.

Citeste si: IOHANNIS: NICIODATA problema REFUGIATILOR si a MIGRARII nu a fost mai ACUTA

Presedintele Consiliului European, DONALD TUSK, a convocat pentru joi summitul extraordinar al Uniunii Europene pentru a formula un raspuns comun european la agravarea crizei reprezentate de fluxul de imigranti dinspre Africa de Nord.

”Am decis sa convoc un Consiliu European extraordinar pentru joi pentru a analiza situatia din Mediterana. Aceasta situatie este dramatica si nu poate continua astfel. Nu putem accepta ca sute de oameni sa moara in timp ce incearca sa treaca marea catre Europa. Iata de ce am decis sa convoc un summit extraordinar”, a afirmat Tusk, intr-o inregistrare postata pe YouTube.

Liderii statelor membre UE vor analiza, de asemenea, modalitatile de ajutare a ”celor mai afectate tari europene” si de accelerare a cooperarii cu tarile de origine a imigrantilor si cu cele de tranzit.

Baza dezbaterii de joi dintre liderii statelor UE va fi reuniunea de urgenta a ministrilor de interne si de externe ai statelor membre, desfasurata luni, la Luxemburg.

”Situatia din Mediterana priveste nu numai tarile noastre vecine din sud, ci pe noi toti, intreaga Europa”, a adaugat DONALD TUSK.

Decizia sa urmeaza unui apel lansat de premierul italian MATTEO RENZI de organizare a unei reuniuni de urgenta a liderilor statelor Uniunii Europene, dupa ce un naufragiu inregistrat in weekend s-a soldat cu moartea a 900 de persoane, daca informatiile vehiculate vor fi confirmate.

In fiecare zi, intre 500 si 1.000 de persoane sunt salvate de paza de coasta italiana si de navele comerciale.

Sursa foto: presidency.ro