Klaus Iohannis este tranșant: Este un Guvern incompetent și mincinos, se prefigurează o catastrofă națională

Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Guvernul poate să facă rectificări bugetare fără niciun aviz de la CSAT, cu excepția zonei de securitate națională, însă pe social democrați îi preocupă mai mult ce face el cu CSAT.

„Iată o nouă minciună marca PSD şi o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Nu îmi place să repet aceste lucruri, dar nu pot să găsesc alte calificative. Guvernul îi minte pe români şi guvernează într-un mod pe care pot să îl explic doar ca cinism, altceva decât cinism nu este. Haideţi să vă explic care este problema. Guvernul poate să facă orice rectificare bugetară fără niciun aviz de la CSAT, fără să îmi ceară părerea, cu excepţia zonei de securitate naţională.

Citesc astăzi în Gazetă că guvernul nu poate să dea pensii – auzi! – sau salarii, că nu poate să dea bani la şcoli, la spitale fiindcă eu nu am dat aviz în CSAT. Este o mare, mare minciună! Guvernul poate să facă rectificări pe sănătate, pe educaţie, pe pensii, pe salarii, pe agricultură – atenţie, aici se prefigurează o catastrofă naţională cu pesta porcină! -, însă văd că pe dumnealor nu îi preocupă aceste chestiuni, îi preocupă ce fac eu cu CSAT. Ei, am convocat CSAT!

Însă, repet, guvernul putea să facă orice rectificare dacă asta se dorea.”, a declarat Klaus Iohannis la Sibiu, întrebat dacă prin convocarea CSAT se blochează rectificarea dată de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a spus că Guvernul „minte”, o explicație fiind aceea că „a construit un buget iresponsabil” și nu îi ajung banii. „Acum, sigur, putem să ne punem întrebarea de ce minte guvernul. Doar incompetenţa guvernului cred că nu este o explicaţie suficientă în acest caz.

Şi sunt două ipoteze. Prima ipoteză ar fi că cei din guvern nu citesc legile. Este totuşi o ipoteză puţin verosimilă, fiindcă sunt şi specialişti în guvern, funcţionari, care citesc legea.

A doua ipoteză este mult mai gravă şi ţine de construcţia însăşi a bugetului. Eu am atras atenţia încă de la început că PSD construieşte un buget iresponsabil, un buget care nu poate fi pus în practică. Şi am atras atenţia în foarte multe rânduri că PSD şi acest guvern vor ajunge în situaţia de a nu plăti pensii şi salarii fiindcă nu au bani. Cred că această ipoteză este mai probabilă decât prima şi cred că aici guvernul trebuie să dea nişte răspunsuri foarte clare!

Este inadmisibil să construiască o întreagă poveste publică la televizor cum că Preşedintele blochează rectificarea bugetară, că nu se pot plăti pensii. Minciună! Se pot rectifica şi pensiile, şi banii pentru şcoli, şi banii pentru spitale, fără niciun aviz de la CSAT. Dar, trebuie să spun şi acest lucru, având acest guvern incompetent, eu nu pot să dau drumul la un aviz în CSAT fără o analiză foarte temeinică, fiindcă aici vorbim de securitatea naţională, nu de altceva. Am convocat CSAT, vom face o analiză foarte, foarte serioasă a proiectului, încă o dată, care priveşte securitatea naţională. Restul este răspunderea guvernului şi nu a altcuiva. Noi (n.r. Administrația Prezidențială) ne descurcăm oricum.”, a mai spus șeful statului.

Guvernul a susținut, vineri, că refuzul președintelui de a convoca de urgență CSAT pentru avizarea rectificării bugetare afectează negativ economia, după ce șeful statului a convocat ședința CSAT pe 4 septembrie.

”Guvernul României își înțelege pe deplin responsabilitățile pe care le are pentru asigurarea bunei guvernări și va lua toate măsurile necesare pentru plata integrală și la timp a pensiilor, alocațiilor și indemnizațiilor pentru copii, salariilor bugetarilor, asigurarea serviciilor medicale și a siguranței cetățenilor, buna funcționare a instituțiilor statului, în pofida încercărilor președintelui României Klaus Iohannis de blocare a adoptării primei rectificări bugetare din acest an. Refuzul președintelui României de a convoca de urgență CSAT pentru avizarea proiectului rectificării bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adică pensionarii, mamele și copiii, ci și accesul pacienților la serviciile medicale”, se arată într-un comunicat de presă.

Președintele Klaus Iohannis a decis convocarea CSAT pentru 4 septembrie, ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Sursa foto: presidency