KLAUS IOHANNIS: VOI MERGE IN PIATA, NU ANUNT CAND. Vor avea loc CONSULTARI si SAPTAMANA VIITOARE.UPDATE

Presedintele KLAUS IOHANNIS ii va primi pe reprezentantii societatii civile la consultari la PALATUL COTROCENI vineri la ora 13:30, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat. “Administratia Prezidentiala este in curs de a finaliza procedura de selectie a participantilor la intalnirea cu presedintele KLAUS IOHANNIS, pe baza propunerilor primite in cursul zilei de joi, 5 noiembrie”, se mai arata in comunicat.

UPDATE 16.00 Declaratiile presedintelui KLAUS IOHANNIS dupa prima runda de consultari:

Am terminat prima runda de consultari. Aceasta ultima intalnire a fost foarte buna, oameni care au venit cu idei foarte bune, concepte gandite, abordari care sunt de un real folos. Voi prelua buna parte din aceste idei si LE VOI DUCE INSPRE PARTIDELE POLITICE.

– A fost evident ca asteptarile sunt multiple si toate sunt indreptatite. Am putut sa constat ca nu e nevoie de o simpla SCHIMBARE DE GUVERN, e nevoie de o SCHIMBARE IN POLITICA ROMANEASCA.

– Toti asteapta sa vina in fata POLITICIENI NOI, care nu au avut nimic de a face cu coruptia, care nu au fost urmariti penal, care nu au avut afaceri dubioase.

– VOI MERGE IN PIATA, DAR NU ANUNT CAND, nu vreau sa fie un eveniment mediatic.

– Am discutat cu partidele, toata lumea a inteles ca STRADA ASTEAPTA SCHIMBARI IN CLASA POLITICA, mai multa curatenie, mai multa seriozitate, mai multa transparenta.

– Am constatat ca NU A VENIT NIMENI CU O PROPUNERE DE PRIM-MINISTRU. E o noutate in politica romaneasca. Nu a venit nimeni cu idei fixe, toti au venit cu deschidere, cu solutii, care sunt si asteptate, si dorite.

– Am convenit cateva lucruri. O singura runda de consultari nu e suficienta, fiindca situatia e speciala. Nu e suficient un nume, e un lucru relativ simplu. Ceea ce vrem sa facem este SA NE INTELEGEM ASUPRA UNEI ABORDARI. Sunt multe variante – alegeri anticipate, prim ministru politic, prim ministru tehnocrat.

– Concluzia mea este ca majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre ALEGERI ANTICIPATE. Majoritatea sunt dispusi sa discute despre un guvern tehnocrat, aproape nimeni nu e dispus sa discute despre un guvern politic. Este o noutate.

– Indiferent in ce varianta mergem mai departe, cu alegeri anticipate sau guvern tehnocrat, partidele trebuie sa se inteleaga asupra unui PROGRAM MINIMAL. Bugetul, spitalele, scolile, aceste lucruri trebuie convenite cu partidele politice.

– Sunt optimist, voi convoca o noua runda de consultari pentru inceputul saptamanii viitoare, este posibil ca, poate, la sfarsitul saptamanii viitoare voi veni cu o concluzie.

UPDATE 15.50  ALEXANDRU BINDAR, Uniunea Studentilor: “Noi am iesit in strada dupa tragedia de la Colectiv, constienti ca e nevoie de o resetare a clasei politice.I-am cerut presedintelui sa nu faca niciun compromis cand va numi noul premier si noul guvern. A spus ca inca mai cantareste foarte atent doua variante – guvern tehnocrat sau alegeri anticipate. Vor mai avea loc CONSULTARI CU SOCIETATEA CIVILA”

UPDATE 15.45 – LIVIU MIHAIU – “PRESEDINTELE VA VENI IN PIATA, nu se stie cand si cum, din motive lesne de inteles. A fost o discutie exceptionala. Majoritatea cerintelor au fost si in 1990: depolitizarea statului, reforma statului radicala. S-a abordat cazul Avocatului Poporului, care nu e, cand poporul se revolta. Acest post sa fie totalmente depolitizat. Societatea civila sa fie un partener oficial, nu de catastrofa, nu atunci cand e bine sa dai in poza cu reprezentanti ai ei. “

UPDATE 15.42 – SORIN IONITA, Expert Forum: “Noi am prezentat de ieri 10 cerinte. Sunt puncte fezabile pana la Craciun, nu costa bani de la buget, se pot trece intr-o saptamana. Credem ca presedintele isi poate asuma riscul de a pune un premier foarte bun pentru a ceea ce trece strada, chiar daca nu e agreat de Parlament. Guvernarea cu balamaua pe care o stiti, sustinuta de serviciile secrete, este inacceptabil. PRESEDINTELE VA VENI IN PIATA, dar nu stim cand. Sa existe un mecanism clar de selectie a noastra, a reprezentantilor societatii civile. Acum a fost facuta de aparatul prezidential. Daca va mai fi ceva de spus, vom afla cu totii de la Administratia Prezidentiala”.

UPDATE 15.41 – DRAGOS SLAVESCU, medic chirurg: “Poporul roman are nevoie de demnitate, adevar si constiinta. Principala problema este coruptia financiara si morala. Nu exista lideri care sa fie urmati, avem o criza de identitate nationala. Am semnalat problemele care au aparut in rezolvarea tragediei de saptamana trecuta si faptul ca nu raspunde nimeni”.

UPDATE 15.40 – “Nu trebuie sa ne grabim sa avem un nou premier”, a declarat NICUSOR DAN.

UPDATE 15.38 – Reprezentantii societatii civile au iesit de la consultari.

UPDATE 13.35: Presedintele Klaus Iohannis le-a explicat reprezentantilor societatii civile ca a adresat aceasta invitatie pentru a vedea “CE SOLICITARI SI CE ABORDARI” exista.

“Este foarte bine sa avem aceasta intalnire. Eu o vad ca una in care dvs imi transmiteti mie ce solicitari, abordari exista, si eu VOI DUCE ACESTE MESAJE SPRE POLITICIENI. Cred ca este o modalitate foarte potrivita pentru a folosi presedintele in calitatea lui de MEDIATOR”.

UPDATE 13.15: Printre reprezentantii societatii civile care vor participa la consultarile de la Cotroceni se regasesc ADRIAN DESPOT (VITA de VIE), NICUSOR DAN, CRISTINA GUSETH (FREEDOM HOUSE), LIVIU MIHAIU (JURNALIST) si reprezentantii Coalitiei de ONG-uri formata din: Expert-Forum (Efor), Centrul Roman pentru Politicei Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura.

“Pe adresa consultari@presidency.ro, au sosit, pana la termenul anuntat, un numar de 5.520 de mesaje, in care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestatilor, precum si din partea ONG-urilor”, precizeaza Administratia Prezidentiala.

CITESTE SI: CONSULTARILE DE LA COTROCENI CONTINUA: REPREZENTANTII UNPR SI ALDE SE INTALNESC CU PRESEDINTELE IOHANNIS

Joi, Klaus Iohannis a anuntat in cadrul unei declaratii de presa ca va chema la discutii si reprezentanti ai societatii civile, dar si lideri reprezentantivi pentru protestatarii din tara, care au iesit in strada in ultimele zile. Ulterior acestui anunt public, Administratia Prezidentiala a precizat si modalitatea in care doritorii se pot inscrie pentru a ajunge la intalnirea cu presedintele. Potrivit unor surse oficiale, numarul participantilor la aceasta runda suplimentara de consultari va fi de aproximativ 20.

Astfel, Presedintia a anuntat ca au fost invitate “coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, 6 noiembrie a.c, la o ora care va fi comunicata ulterior”. Mai mult, Klaus Iohannis “invita pe manifestanti sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile”.

CITESTE SI: CONSULTARI LA COTROCENI: UDMR VREA GUVERN TEHNOCRAT. PNL DIZOLVAREA PARLAMENTULUI SI ANTICIPATE, MINORITATILE VOR SOLUTIE DE CONSENS. UPDATE

Potrivit unor surse oficiale, in primele ore de dupa anuntul oficial au fost transmise cateva sute de mailuri, atat de la ONG-uri, cat, in cea mai mare parte, de la persoane care se prezentau a fi “protestatari” in care se cerea prezenta la consultarile de vineri. Administratia Prezidentiala nu a prezentat, public, criteriile pe baza carora vor fi selectate aceste persoane. Termenul limita a fost joi, ora 24.00. Ulterior, urma sa fie facuta o centralizare, iar persoanele de pe lista finala sa fie verificate de catre Administratia Prezidentiala. De acest proces se ocupa Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, condus de consilierul prezidential Andrei Muraru.

LISTA principalelor REVENDICARI: 

1. Desemnarea unui premier credibil

2. Revenirea la alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene in doua tururi de scrutin

3. Anularea mandatelor celor 552 primari si 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014.

4. Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI si SIE din Parlament si desemnarea unor parlamentari credibili.

5. Inlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoana competenta.

6. Aprobarea infiintarii Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate

7. Respingerea initiativelor existente in Parlament care vizeaza slabirea mecanismelor de lupta anticoruptie

8. Intarirea DNA si a Parchetelor prin oferirea posibilitatii tehnice de a efectua interceptari, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.

9. Premierul investit sa procedeze urgent la demiterea sefilor de companii publice cu probleme legale.

10. Premierul investit se angajeaza sa decapuseze companiile de stat , precum si la continuarea procesului de profesionalizare si depolitizare a managamentului companiilor de stat.

Sursa foto: presidency