ELENA UDREA le propune contracandidatilor semnarea unui PACT pentru JUSTITIE INDEPENDENTA

Presedinta PMP, ELENA UDREA, le propune candidatilor inscrisi in cursa prezidentiala sa semneze alaturi de ea un PACT pentru JUSTITIE in vederea asigurarii functionarii in continuare a statului de drept.

“Astazi putem vorbi despre o Justitie puternica, ce nu functioneaza la comanda politica, asa cum se intampla in 2004. In fata Justitiei raspund in mod egal toti cetatenii, indiferent ca sunt oameni politici sau de afaceri puternici, indiferent de culoarea lor politica, relatiile sau de banii pe care ii au. Insa acest drum al INDEPENDENTEI JUSTITIEI nu este unul ireversibil”, afirma candidata PMP la Presedintia Romaniei.

Udrea le cere tuturor candidatilor inscrisi in cursa electorala sa isi asume un angajament in fata romanilor ca si din functia de Presedinte al Romaniei vor lupta pentru a pastra JUSTITIA puternica si INDEPENDENTA.

Citeste si: MONICA MACOVEI este convinsa ca viitorul DNA este in pericol

“Cer tuturor celor 14 candidati sa semneze «PACTUL PENTRU O JUSTITIE INDEPENDENTA», prin care sa se angajeze ca nu vor desfiinta niciodata institutii precum DNA, DIICOT sau ANI. Ca nu vor incerca niciodata sa reduca atributiile acestor institutii sau pe cele ale ICCJ si CSM. Ca se vor lupta pentru ca ceea ce s-a castigat in ultimii 10 ani sa fie o valoare pe care acest popor sa o aiba de acum incolo. Independenta Justitiei trebuie sa foloseasca acestei tari”, afirma ELENA UDREA.

Candidata PMP motiveaza necesitatea asumarii unui PACT pentru JUSTITIE INDEPENDENTA invocand ca “radacinile reformei sistemului de justitie, desi viguroase, sunt inca expuse incercarilor de abuz, iar procesul de reforma institutionala nu este ireversibil”.

“Vom reprezenta un garant al separatiei puterilor in stat. Nu vom desfiinta sau restructura DNA, DIICOT, ANI. Vom garanta functionarea corecta a DNA, DIICOT, ANI, ICCJ si CSM, fara a le afecta prin modificari legislative care sa le reduca atributiile sau competentele pe care le au in acest moment. Vom garanta functionarea justitiei in interesul exclusiv al cetatenilor. Vom respinge orice forma de intruziune a politicului in procesul de pronuntare a sentintelor. Vom asigura conditiile necesare pentru consolidarea activitatii institutiilor insarcinate cu protejarea independentei sistemului judiciar”, se arata in Pactul propus de Udrea.

Documentul propune candidatilor la prezidentiale respectarea hotararilor judecatoresti la toate nivelurile, pentru a asigura executarea adecvata a acestora.

Citeste si: DAN DIACONESCU: Sunt un fel de ION RATIU. Daca Ponta ajunge presedinte il pune pe Basescu premier

“Nu vom sustine Legea amnistiei si gratierii pentru persoanele care au comis acte de coruptie sau violente. Nu vom face gratieri individuale ale unor persoane condamnate pentru acte de coruptie.Vom garanta ca numirile in functiile de decizie din sistemul de Justitie sa aiba la baza criterii clare de profesionalism, independenta politica si transparenta. Vom garanta aplicabilitatea, fara exceptie, a actelor legislative privind incompatibilitatea, conflictele de interese si averile nejustificate”, se mentioneaza in document.

De asemenea, ea le cere contracandidatilor sa militeze pentru eradicarea actelor de coruptie si pentru pedepsirea acestora, indiferent de functia si influenta persoanelor implicate.

“Vom asigura consistenta si transparenta procesului juridic prin incurajarea reformelor si dezvoltarea unei abordari cuprinzatoare care sa accelereze unificarea practicilor. Nu vom accepta aplicarea de masuri disciplinare sau exercitarea de presiuni asupra judecatorilor care iau decizii contrare majoritatii din completul de judecata”, precizeaza textul PACTULUI pentru JUSTITIE INDEPENDENTA propus de Elena Udrea tuturor candidatilor la prezidentiale.