KLAUS IOHANNIS intampinat cu paine si sare la manifestarile Zilei Nationale de la ALBA IULIA

Klaus Iohannis

Presedintele ales, Klaus Iohannis, a sosit luni la Alba Iulia, unde participa la manifestarile oficiale desfasurate in interiorul Cetatii Alba Carolina, cu prilejul Zilei Nationale.

Iohannis le-a urat “La multi ani” celor prezenti, el fiind apoi aplaudat de multimea de cateva sute de persoane. Presedintele ales a fost intampinat cu paine si sare si cu palinca de catre un grup de localnici imbracati in costume populare, apoi el a stat de vorba cu cativa veterani de razboi si a primit drapelul stafetei ‘Stele pentru Veterani’, constituita din 130 de militari care au pornit spre Alba Iulia inca din 24 noiembrie din 21 de garnizoane din tara. Iohannis a inmanat apoi drapelul directorului general al Muzeului Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Presedintele ales a depus cate o coroana de flori la statuia lui Mihai Viteazul, primul unificator al celor trei tari romanesti si la bustul Regelui Ferdinand, primul suveran al Romaniei Mari.

Klaus Iohannis participa la aceasta ora la Te Deum-ul oficial la Catedrala Reintregirii unde sunt prezente peste 1.000 de persoane. Un sobor de preoti si ierarhi va oficia un Te Deum, in acest sens fiind amenajat un podium in fata Catedralei Reintregirii, de unde, dupa cuvantul arhiepiscopului ortodox Irineu, vor sustine discursuri, potrivit organizatorilor, presedintele ales, Klaus Iohannis, si primarul Mircea Hava. Este pentru prima data in ultimii doisprezece ani cand oficialitatile vor lua cuvantul in cadrul acestui moment.

Unul din cele mai asteptate momente ale festivitatilor este parada militara, care se va desfasura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la care vor participa 860 de militari si zeci de echipamente apartinand atat MApN, cat si MAI.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS, presedintele ales, va sarbatori ZIUA NATIONALA a ROMANIEI la ALBA IULIA

Dupa 1989, au fost organizate doar trei parade militare la Alba Iulia de 1 Decembrie, respectiv in 1997, in 2004 si in 2005, iar in 2007 si 2008 a avut loc doar cate o defilare militara. In 2011, a fost pentru prima data cand de Ziua Nationala a Romaniei a fost organizata o defilare a fortelor MAI.

In Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina va avea loc si o masa populara, unde vor fi distribuite sase mii de caserole cu friptura si carnati, va gazdui si un spectacol de muzica populara. Tot in Latura de Vest va avea loc o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni, desfasurata sub genericul ‘Uniti sub tricolor’, precum si o lansare de lampioane si realizarea unui scris uman, constituit din cercetasi, ‘Pe-al nostru steag e scris Unire’.

Sursa foto: jurnalul.ro