KLAUS IOHANNIS l-a ELIBERAT din functie pe judecatorul PETRU RUS, CONDAMNAT definitiv pentru CORUPTIE

KLAUS IOHANNIS l-a ELIBERAT din functie pe judecatorul PETRU RUS, CONDAMNAT definitiv pentru CORUPTIE

Presedintele Klaus Iohannis l-a eliberat luni din functie pe judecatorul Petru Rus de la Judecatoria Nasaud, condamnat definitiv in 12 martie pentru ca ar fi redactat o incheiere de sedinta falsa.

Petru Rus, care era suspendat din magistratura, a fost condamnat definitv de instanta suprema, pe 12 decembrie, la o pedeapsa de sase luni de inchisoare cu suspendare pe un termen de incercare de doi ani si sase luni, pentru fals intelectual.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS l-a ELIBERAT din functia de judecator pe STAN MUSTATA

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, in 12 martie, apelul DNA Cluj, impotriva unei sentinte din decembrie 2011 a Curtii de Apel Cluj – care ii achitase pe cei doi. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.

Procurorii DNA stabilisera ca, in mai 2009, prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Nasaud, Moldovan Adriana Veturia, ar fi acceptat construirea cu titlu gratuit, de catre un om de afaceri, a unui pod in valoare de 30.000 lei peste paraul din localitatea Poiana Zanelor, la casa de vacanta a magistratului, in schimbul interventiei pe care a promis ca o va face asupra unui judecator de la Judecatoria Nasaud, pentru ca acesta sa pronunte o solutie favorabila omului de afaceri intr-o cauza civila. In cursul lunii iunie 2009, Moldovan ar fi pretins intocmirea unor acte justificative ce atestau nereal achitarea contravalorii aferente lucrarilor de constructie a podului, acte care au si fost emise de o societate comerciala.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS solicita REEXAMINAREA noului COD SILVIC

La data de 21 mai 2009, Moldovan i-ar fi cerut judecatorului Petru Rus, de la Judecatoria Nasaud, ca intr-o incheiere de sedinta data intr-o cauza penala sa fie mentionat in locul sau numele unui alt procuror, care in realitate nu a participat la aceasta cauza, intrucat avocatul inculpatului din cauza respectiva era chiar fiul Veturiei Moldovan, ceea ce ar fi atras incompatibilitatea acesteia in calitate de procuror de sedinta.