KLAUS IOHANNIS: Romania si Bulgaria vor sustine un DIALOG ACTIV cu partenerii europeni pe tema ADERARII LA SCHENGEN

Presedintele KLAUS IOHANNIS l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe omologul sau bulgar, ROSEN PLEVNELIEV, aflat in vizita oficiala in Romania, anunta site-ul  Administratiei Prezidentiale.

UPDATE 14.14: La randul sau, presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat vineri ca Romania si Bulgaria au convenit asupra sustinerii unui dialog activ si constructiv cu partenerii europeni pe tema aderarii la Schengen.

“Am convenit asupra sustinerii unui dialog bilateral activ si constructiv cu partenerii europeni pentru a reitera argumentele privind oportunitatea si justetea unei decizii rapide asupra aderarii la Schengen, data fiind indeplinirea tuturor tuturor criteriilor de aderare”, a spus presedintele KLAUS IOHANNIS, in conferinta comuna cu omologul sau bulgar, ROSEN PLEVNELIEV.

In privinta Mecanismului de Cooperare si Verificare, el a sustinut ca este important ca fiecare dintre cele doua tari sa se concentreze asupra implementarii recomandarilor din acest raport.

Klaus Iohannis a mai declarat ca Romania a facut pasi importanti in lupta impotriva coruptiei si ca este important ca aceasta sa dea rezultate.

“In ultimii ani, in domeniul consolidarii independentei justitiei si a statului de drept in Romania cert s-au facut pasi hotarati intr-o directie foarte buna. Aceasta evolutie a intarit si componenta de lupta anticoruptie. Personal, inca de la inceput m-am exprimat explicit si foarte clar in aceasta chestiune — lupta anticoruptie trebuie sa se duca cu toata hotarare si se duce. Este important pentru societatea noastra sa avem aceasta componenta si sa dea rezultate”, a spus presedintele Iohannis.

El a subliniat ca cetatenii asteapta o clasa politica mai responsabila, transparentizarea deciziilor politice, predictibilitate si o dezvoltare economica pe masura.

“Toate aceste lucruri sunt posibile in masura in care terminam cu marea coruptie si atunci procurorii si judecatorii au inteles foarte bine acest lucru. Ceea ce vedem acum este o faza foarte intensa de verificari si de combatere a coruptiei si vine intr-o perioada cand oamenii prin vot au aratat ca isi doresc altceva, altceva inseamna un vant nou in intreaga clasa politica. Cetatenii asteapta sa se infaptuiasca justitia, dar tot mai multi asteapta sa se faca dreptate sociala si acest lucru are componenta importanta: lupta impotriva coruptiei cu rezultate, nu doar cu seminarii si declaratii. Acesta este felul in care Romania a inteles sa mearga pe aceasta cale”, a aratat seful statului.

El a mentionat ca aceste lucruri au o influenta si in evaluarile facute la nivelul Comisiei Europene si a partenerilor europeni prin raportul MCV, aratand ca a discutat acest lucru cu omologul sau bulgar.

“Noi nu facem reforma si lupta anticoruptie pentru a obtine un raport bun, noi facem aceste lucruri fiindca noi credem in ele si prin asta vrem sa facem societatile noastre mai performante, mai deschise spre progres si spre calea europeana. Primii beneficiari nu sunt partenerii europeni. Primii si cei mai importanti beneficiari sunt cetatenii nostri si de aceea aceasta lupta trebuie dusa cu foarte mare hotarare mai departe si atunci evident si toti observatorii vor consemna dupa ce constata aceste progrese pe care dorim sa le facem pentru cetatenii nostri”, a completat Iohannis.

Presedintele KLAUS IOHANNIS a mai ca este nevoie de o extindere semnificativa a retelelor care permit transportul energiei electrice.

Iohannis a subliniat nevoia unei colaborari regionale mult imbunatatite cu Bulgaria, punctand ca “fara o colaborare regionala cu vecinii multe lucruri sunt extrem de greu de realizat”.

El a indicat ca o colaborare mai buna si mai profunda si in plan politic, si in plan geostrategic, dar si in plan economic ar face economiile celor doua tari mult mai performante, aratand ca o parte din aceasta colaborare regionala este si cea in sectorul energetic.

“In Uniunea Europeana exista de mult decizia liberalizarii pietei energiei, dar aici este un pic mai complicat decat in domeniul comertului de marfuri uzuale, fiindca energia nu trebuie sa fie doar disponibila, trebuie sa fie si accesibila, or, pentru asta este nevoie de o retea de interconectare inteligenta pentru intreaga regiune”, a spus seful statului.

Potrivit lui, in momentul de fata exista tot felul de proiecte si de planuri, majoritatea dintre ele in faza de studiu de oportunitate sau studiu de fezabilitate, aratand ca acestea sunt insa departe de a satisface nevoia unei piete libere.

“Unele sunt deja in lucru sau puse in practica. Daca vorbim de relatia cu Bulgaria, avem interconectorul, care este in lucru, cam jumatate am inteles ca este finalizat. Avem cu Moldova, interconectorul Iasi — Ungheni, avem cu Ungaria interconectorul care este functional unidirectional. Aceste lucruri sunt foarte bune, dar departe de a satisface nevoia unei piete libere, care realmente da accesul partenerilor din regiune la energie fara constrangeri politice. Si, atunci, este clar ca trebuie sa mergem mai departe, nu numai in domeniul gazelor, unde sunt cateva proiecte foarte bune care trebuie sa mearga si pe est — vest, dar obligatoriu si pe nord — sud”, a afirmat Iohannis.

Seful statului a punctat ca este nevoie de o extindere semnificativa a retelelor care permit transportul energiei electrice.

“Romania va produce sau produce foarte multa energie in zona Dobrogei, doar ca de acolo trebuie dusa cumva mai departe, ca sa poata fi folosita eficient. O piata libera are nevoie credem de o bursa libera regionala si are nevoie de o infrastructura care permite accesul liber la sursa de energie. Aceste lucruri se pot realiza, dar numai atunci cand exista o colaborare regionala foarte serioasa si foarte intensa si noi doi vom promova o astfel de colaborare”, a conchis el.

UPDATE 14.02: Presedintele Bulgariei, ROSEN PLEVNELIEV, s-a declarat onorat vineri ca este primul sef de stat care efectueaza o vizita oficiala in Romania de la preluarea mandatului presedintelui KLAUS IOHANNIS, punctand ca cele doua state doresc sa le spuna cetatenilor lor ca sunt prietene si au un plan pentru aprofundarea relatiilor bilaterale.

“Ma bucur sa fiu primul sef de stat care viziteaza noul presedinte al Romaniei. Este o onoare ca prima vizita oficiala in Romania este la inceputul mandatului dvs. Va doresc succes in acest sens”, a spus Rosen Plevneliev, in declaratia comuna cu presedintele Iohannis.

El a subliniat ca se doreste impulsionarea cooperarii regionale.

“Noi astazi ne-am unit eforturile. Am vazut cat este de importanta problema regionala. Vrem sa oferim un nou imbold cooperarii regionale, vrem sa le spunem si romanilor si bulgarilor ca cele doua state sunt prietene, sunt buni vecini, parteneri, aliati si ca noi avem plan cum sa aprofundam ceea ce am obtinut pana acum”, a afirmat presedintele Bulgariei, potrivit Agerpres.

El a mentionat ca doreste aprofundarea cooperarii cu Romania in toate directiile posibile.

“In ultimii zece ani, Bulgaria si Romania si-au majorat de opt ori schimburile comerciale. Romania este astazi al treilea partener comercial al Bulgariei in UE si al patrulea in lume. Am obtinut foarte multe. Un milion de romani sunt oaspetii nostri in Bulgaria, 300.000 de bulgari viziteaza Romania si vrem ca aceste cifre sa creasca. Vorbim de legaturi energetice privind gazul, privind infrastructura de transport, noi poduri peste Dunare, noi proiecte energetice. Noi am obtinut foarte multe lucruri impreuna, insa putem mult mai mult”, a spus ROSEN PLEVNELIEV.

Situatia din Ucraina si aspecte internationale au fost pe agenda discutiilor dintre cei doi sefi de stat.

“Vrem sa aprofundam cooperarea in privinta securitatii, apararii, exercitii comune, in baze romanesti si bulgaresti. Constientizam ca doar integrati si impreuna putem sa fim eficienti si sa avem succes”, a aratat ROSEN PLEVNELIEV.

Presedintele Bulgariei a spus ca cele doua state doresc sa fie un motor al integrarii europene.

“Suntem impresionati de ospitalitatea dvs. Avem o motivatie foarte puternica, in primul rand sa descoperim noi posibilitati de cooperare, sa beneficiem de instrumentele europene si Bulgaria si Romania, impreuna, sa fie un motor al integrarii europene, al prosperitatii si dezvoltarii. Sunt sigur ca noi astazi oferim acest imbold pentru prietenia bulgaro-romana atat in plan bilateral, cat si regional. Spunem ca aceasta regiune are un potential imens si impreuna il vom descoperi in interesul cetatenilor”, a conchis el.

Presedintele Bulgariei a mai declarat ca o amanare a aderarii tarii sale si a Romaniei la Schengen nu este corecta, punctand ca cele doua state indeplinesc criteriile de aderare la spatiul de libera circulatie.

“In ceea ce priveste Schengen a venit vremea sa existe o corectitudine si in acest sens, cum s-a intamplat si in alte state. De aceea, anul acesta, noi ne vom unifica din nou eforturile. Suntem deja in linie dreapta si nu astept o amanare continua pentru aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, nu este corect si nu meritam asta. Suntem gata si a venit timpul sa se ia aceasta decizie”, a spus ROSEN PLEVNELIEV.

El a subliniat ca Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile de aderare la Schengen, mentionand ca accederea la spatiul de libera circulatie nu trebuie sa fie legata de rapoartele MCV.

“Noi spunem ca in mod cert indeplinim criteriile, Comisia Europeana spune de asemenea acelasi lucru si Parlamentul European a confirmat acest lucru.

Granita bulgara astazi cu Turcia este una dintre cele mai incarcate si noi avem rezultate semnificative mult mai bune ca granita externa a UE decat multe state membre ale UE.

Tara este dotata modern si isi face treaba la frontiera. Nu asteptam si nu suntem de acord sa existe o legatura intre mecanismul de evaluare si parteneriatul Schengen, este vorba de doua instrumente diferite. Nu au nimic in comun. Regretam ca exista cateva state europene care conditioneaza aceste lucruri, dar nu este corect si avem convingerea ca Parlamentul European a oferit o directie clara, Schengen este Schengen, MCV este MCV. Comisia Europeana este un partener bun”, a mai spus Rosen Plevneliev.

Presedintele Bulgariei a mai precizat ca interconectarea retelei de gaze Bulgaria-Romania, care face parte din coridorul nord-sud, este o prioritate si ca acest proiect va fi finalizat cat mai curand posibil.

“Impartasim parerea comuna ca nu toate drumurile trebuie sa duca la Bruxelles si nu toate conductele de gaz, conductele electrice, liniile de cale ferata trebuie sa fie est-vest si trebuie sa fie si pot sa fie si nord-sud. Avem un program ambitios, vrem sa legam porturile de la Mediterana cu cele Baltice, este vorba de coridoare de transport care vor trece prin Romania si Bulgaria. De asemenea, vrem sa facem acest lucru si in ceea ce priveste infrastructura de gaz si cea electrica”, a spus Rosen Plevneliev.

El a precizat ca Bulgaria a avansat foarte mult in ceea ce priveste negocierile cu un consortiul azer TANAP (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline), mentionand ca in cateva saptamani statul Azerbaidjan este pregatit sa investeasca si sa extinda infrastructura de gaz in regiune.

“Edificam o retea de interconectare pentru gaze Bulgaria — Grecia, care va avea o capacitate suficienta pentru a putea trece gaz din Azerbaidjan sau, de exemplu, din Grecia exista terminale de unde putem primi gaze din Qatar, de asemenea, Bulgaria, Grecia, prin Romania pana in Polonia, acesta este coridorul privind gazele nord-sud”, a aratat presedintele Bulgariei.

El a aratat ca se asteapta ca aceasta retea de interconectare, care va fi finantata cu fonduri de aproximativ 50 la suta-70 la suta de la Comisia Europeana, iar restul prin imprumut pentru care guvernul bulgar are deja o garantie de stat de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, sa intre in exploatare in 2018.

“Interconectarea retelei de gaze Bulgaria-Romania face parte din acest coridor nord-sud, el avanseaza si impreuna cu prietenii romani ne-am inteles ca acesta va fi o prioritate si va fi finalizat cat mai curand posibil; avand in vedere ca va fi in ambele sensuri, pentru ca Romania sa primeasca de la noi gaz azer sau un alt tip de gaz, prin Grecia si Bulgaria, si invers, noi sa putem sa primim din Romania gaz din Europa Centrala sau gaz pe care putem sa-l primim din nord. In mod categoric, suntem determinati ca subiectul de interconectare sa aiba o aplicabilitate concreta, in acelasi timp vrem sa nu avem in vedere doar infrastructura, dar vrem sa facem si instrumente comune, inteligente, pentru cumpararea-vanzarea de energie”, a spus presedintele Bulgariei.

El a mai afirmat ca Romania si Bulgaria impartasesc ideea nevoii unei burse regionale de energie, care poate sa fie la Bucuresti, la Varsovia sau in orice alt stat.

“Avem o piata liberalizata si sa avem posibilitati pentru livrari alternative, vom lucra pentru o piata integrata regionala, acest lucru este de o importanta strategica”, a aratat presedintele Bulgariei.

Presedintele Bulgariei ROSEN PLEVNELIEV a fost primit la Cotroceni, pe Platoul de Ceremonii, la ora 10,30, cei doi sefi de stat urmand sa aiba convorbiri tete-a-tete si oficiale, cu participarea membrilor celor doua delegatii.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS s-a intalnit cu ministrul de Externe al Ucrainei, PAVLO KLIMKIN 

La ora 11,45, cei doi presedinti vor sustine o declaratie de presa comuna. De asemenea, presedintele KLAUS IOHANNIS va oferi un dejun oficial in onoarea presedintelui Bulgariei.

ROSEN PLEVNELIEV este primul sef de stat pe care presedintele KLAUS IOHANNIS il primeste, la Palatul Cotroceni, de la preluarea mandatului. Presedintele Bulgariei se va intalni vineri si cu premierul VICTOR PONTA.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS saluta inaugurarea mandatului noului presedinte al CROATIEI 

Sursa foto: presidency.ro