Klaus Iohannis l-a primit pe secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Declarații

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cei doi oficiali având programată o declarație comună de presă, începând cu ora 10.20.

Update:

Principalele declarații ale celor doi oficiali:

Klaus Iohannis

Este mare plăcere pentru mine că ne-am întâlnit astăzi la Cotroceni și am avut ocazia să discutăm în profunzime chestiunile legate de NATO. Se împlinesc 15 ani de la intrarea în NATO, este un bun prilej pentru a arunca o privire asupra viitorului

Am avut o discuție pe toate temele majore care preocupă structurile NATO

Am reconfirmat angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat puternic și de încredere.

Ne bazăm pe o relație transatlantică solidă. Este cea mai puternică alianță care a existat vreodată, dar ca să rămână așa este nevoie de multă muncă.

România va continua să acționeze ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune și să-și îndeplinească toate responsabilitățile asumate, dintre care cea mai importantă chletuielile pentru apărare.

România s-a angajat pentru alocarea a 2% din PIB o bună parte din acești bani merge spre modernizarea armatei

România menține o contribuție substanțială la misiunile aliate, exemplul cel mai elocvent este prezența noastră în Afganistan, militarii noștri fac o treabă excelentă acolo

Suntem pe deplin conștienți că aceste contribuții sunt absolut necesare în actualul context, marcat de utilizarea forței militare inclusiv în vecinătatea noastră.

Apărarea pe flancul estic și în regiunea Mării Negre trebuie să rămână o prioritate. Vom acționa pentru asigurarea unei prezențe constante a navelor aliate în Marea Neagră

Prin implicarea noastră, am reușit să îi facem pe toți aliații să înțeleagă importanța acestei regiuni a Mării Negre

În contextul deținerii preșeinței Consiliului UE, am abordat relația NATO-UE și suntem amâmdoi de părere că este nevoie de o cooăpăerare strânsă și de o implicare în proiecte care se completează reciproc, ci nu se concurează reciproc

România va valorifica toate oportunitățile pentru susținerea parteneriatului strategic dintre UE și NATO

Jens Stoltenberg:

Am avut o întâlnire excelentă, am discutat chestiuni importante pentru toți aliații NATO. România este de importanță în contextul unui mediu nesigur.

În Afganistan sute de militari români acționează pentru stabilitatea țării. În România aveți o bază de apărare antibalistică, Poliție aeriană și o prezență militară puternic.

Trebuie să investim într-adevăr în apărare și ne bucurăm că România asigură 2% din PIB pentru apărare. Aceste contribuții fac NATO mai puternică și România mai sigură.

Mulțumesc României că a făcut din această colaborare o prioritate.

Știre inițială

Președintele Iohannis l-a primit pe șeful NATO în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni. După convorbirile tête-à-tête și convorbirile oficiale, Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg vor susține o declarație de presă comună, la Sala Unirii, Palatul Cotroceni, începând cu 10:20. De asemenea, șeful statului l-a primit, joi, la ora 19:00, la Palatul Cotroceni, pe ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas.

Sursa foto: realitatea