KLAUS IOHANNIS, la BILANTUL MAPN: Avem nevoie de o LEGISLATIE CLARA, mai PUTINA BIROCRATIE și DOTARI

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat marti, la BILANTUL Ministerului Apararii Nationale (MApN) pe anul 2014, ca este nevoie de o LEGISLATIE CLARA, unitara si coerenta, de mai PUTINA BIROCRATIE si de DOTARI pe masura provocarilor actuale si a angajamentelor Romaniei.

“In calitate de comandant al fortelor armate si de presedinte al CSAT voi acorda atentia cuvenita atat problemelor ce tin de optimizarea cadrului legislativ si organizatoric al unei structuri de forta eficace si agile, cat si de buna pregatire a Armatei si de inzestrarea corespunzatoare a acesteia. Avem nevoie de o legislatie clara, unitara si coerenta, de mai putina birocratie si de dotari pe masura provocarilor actuale, dar si a angajamentelor noastre”, a spus KLAUS IOHANNIS, la BILANTUL MApN.

El a subliniat preocuparile care crede ca ar trebui sa existe in continuare in ceea ce priveste Armata.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Modelul de CONVIETUIRE din ROMANIA este unul demn de urmat

“In conformitate cu prevederile Constitutiei si in termenul prevazut de Legea planificarii apararii, voi prezenta Parlamentului noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii. Acest document va evalua mediul international de securitate, va prezenta potentialele riscuri, amenintari si vulnerabilitati, precum si directiile de actiune pentru asigurarea securitatii nationale a Romaniei pe termen lung. Conform legii, in baza acestui document si a Cartei Albe a Apararii, Ministerul Apararii Nationale va elabora noua Strategie Militara, ultimul document de acest tip care a fost aprobat datand din anul 2000. De asemenea, in conformitate cu angajamentele si prioritatile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategica a apararii, cu rol determinant asupra planificarii si generarii capabilitatilor de aparare nationale si multinationale. Rezolvarea restantelor in materie acumulate in ultimii ani si respectarea termenelor reprezinta o datorie politica si o dovada de responsabilitate si seriozitate. Acestea sunt esentiale pentru asigurarea credibilitatii strategice”, a afirmat seful statului.

El a aratat ca, in concordanta cu nevoile operationale si cu nivelul prognozat de bugetare, majorat la 2 la suta din PIB, este nevoie de o regandire a cadrului strategic privind prioritatile de inzestrare.

Citeste si: BILANTUL MAPN pentru 2014: KLAUS IOHANNIS si VICTOR PONTA si-au anuntat prezenta

“Obiectivul nostru comun este de a asigura armonizarea politicilor de achizitii cu planificarea apararii si cu resursele puse la dispozitie prin buget. Intr-o perspectiva pe termen scurt, este obligatoriu sa ne indeplinim obiectivele asumate in comun la ultimul summit al Aliantei Nord-Atlantice, in special operationalizarea celor doua noi comandamente, precum si sa finalizam, conform calendarului agreat cu partenerul strategic american, operationalizarea Bazei de la Deveselu”, a mai spus KLAUS IOHANNIS, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca va fi nevoie de o prezenta mai activa la dezvoltarea Politicii Comune de Securitate si Aparare a Uniunii Europene, in conditiile in care va incepe in curand procesul de revizuire a Strategiei de Securitate Europeana.

Sursa foto: presidency.ro