Klaus Iohannis, la Consiliul European: Nu e cazul sa ne grabim peste masura in privinta Brexit

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, la Bruxelles, ca punctul de vedere pe care il va prezenta la reuniunea Consiliului European pe tema iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana este acela ca “nu este cazul sa ne grabim peste masura, este bine sa abordam lucrurile cu calm, cu multa luciditate”, intrucat este vorba de Marea Britanie si, “trebui sa fim foarte cinstiti, aceasta ramane un partener foarte important pentru noi”.

“Tema cea mai grea a Consiliului este Brexitul. Vom avea astazi o sesiune in care David Cameron ne expune punctul de vedere al domniei sale, al Marii Britanii, iar maine vom avea o intalnire in format 27 pentru a aborda chestiunea, lua primele hotarari si armoniza pozitiile, pentru ca exista opinii usor diferite, unii vor sa fie presata Marea Britanie sa plece imediat, altii ar sugera chiar ca ar fi bine sa se astepte”, a declarat Klaus Iohannis jurnalistilor romani, la Bruxelles, inainte de reuniunea Consiliului.

“Oricum, un lucru este clar, nu se poate negocia nimic pana nu exista o solicitare scrisa din partea Marii Britanii (privind iesirea din UE). Dl Cameron mi-a spus clar ca nu va face acest lucru, asa ca pana in toamna e putin probabil sa avem documente pe care sa negociem”, a subliniat seful statului.

Presedintele Iohannis a mai mentionat ca punctul de vedere al Romaniei la Consiliu va fi acela ca “nu este cazul sa ne grabim peste masura, este bine sa abordam lucrurile cu calm, cu multa luciditate si, fiind vorba de Marea Britanie, trebui sa fim foarte cinstiti, aceasta ramane un partener foarte important pentru Uniunea Europeana si pentru noi, Romania”.

“Cred ca este foarte fair sa pregatim aceasta miscare (Brexitul, n.r.) foarte bine si sa rezulte o situatie in avantajul tuturor partilor”, a continuat Iohannis. Seful statului a mai spus ca “noi, Romania, avem suficiente lucruri de negociat, ma gandesc la romanii care traiesc acolo (…) Acum e putin devreme sa spunem ce am cere si ce am oferi, insa, daca romanii vor sa lucreze acolo, ar trebui sa gaseasca conditii echitabile.

Sursa foto: presidency