KLAUS IOHANNIS: La fiecare ciclu electoral, romanii de peste granita nu pot sa isi exercite dreptul de a vota

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost desemnat,  candidatul Aliantei Crestin-Liberale (ACL) pentru alegerile prezidentiale. Conform Mediafax, domnul Iohannis a precizat ca, daca va fi ales sef de stat, va garanta directia occidentala, orientata spre Vest, a Romaniei, precum si independenta Justitiei, precizand ca in aceste doua zone va gira parcursul de pana acum.
Klaus Iohannis a acordat un interviu in exclusivitate jurnalistului Dan Boanta de la North American Romanian Press Asociation (NARPA. INFO), a carei versiune integrala o prezentam mai jos. 

Dan Boanta: Domnule Presedinte in primul rand va multumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu si va propun sa incepem cu o intrebare simpla. Cine este omul, Klaus Iohannis ?
Klaus Iohannis: Va multumesc si eu pentru oportunitatea de a ma adresa, prin intermediul dumneavoastra, importantei comunitati romanesti din Statele Unite ale Americii si Canada. Cat despre cine este omul Klaus Iohannis, cred ca faptele si realizarile mele in calitate de primar al municipiului Sibiu sunt cele care ma pot caracteriza mai bine decat orice alta descriere. M-am nascut, am crescut in Sibiu si mi-am dedicat intreaga cariera si activitate comunitatii sibiene. Sunt un om onest, hotarat, decis sa imi ating obiectivele. Ma defineste deviza ca poti schimba lucrurile in bine daca muncesti si vrei cu adevarat sa realizezi ce iti propui.

Cum ati intrat in politica si mai ales ce v-a determinat sa faceti acest lucru?
Klaus Iohannis: Am intrat in politica in momentul in care am simtit ca sunt pregatit si am capacitatea de a face din Sibiu un proiect de succes. Nu a fost o decizie usoara, odata facut pasul catre administratie, acesta aduce cu sine o mare responsabilitate, in primul rand fata de oamenii care te-au creditat cu increderea lor. In viziunea mea, atunci cand te angrenezi intr-un proiect politic, o faci in primul rand ca sa ii ajuti pe ceilalti. Vad mandatul meu de edil al Sibiului ca un contract intre mine si cetatenii municipiului. Sibiul s-a dezvoltat cu adevarat atunci cand oamenii au vazut ca exista o administratie care lucreaza pentru ei si nu pentru interese particulare. Sibiul este deci un exemplu de parteneriat transparent intre primar si cetateni. Sunt convins ca tot de un astfel de parteneriat avem nevoie si la nivelul intregii tari, de aceasta data intre presedinte si romani.

Experienta politica pe care o aveti va ofera posibilitatea in acest moment sa faceti o radiografie a scenei politice din Romania. Daca ar fi sa rezumati intr-un cuvant ce se intampla acum, care ar fi acela ?
Klaus Iohannis: Ma tem ca este imposibil sa caracterizezi scena politica autohtona printr-un singur cuvant. Exista lucruri pozitive in politica romaneasca, dar si foarte multe aspecte care trebuie schimbate urgent. As spune ca in raport cu societatea, clasa politica a ramas mult in urma, nu s-a reformat indeajuns si nu a atins inca acel grad de maturitate necesar pentru a asigura Romaniei parcursul pe care il merita.

Domule Presedinte, cei mai multi romanii din strainatate va cunosc din postura de primar al Sibiului. Vreau sa rezumati experienta dumneavoastra din aceasta postura?
Klaus Iohannis: Eu am demonstrat la Sibiu ca se poate, ca un oras din Romania poate fi la fel de prosper ca orice alt oras din Uniunea Europeana. De 14 ani conduc Sibiul si am demonstrat ca se poate sa avem o administratie corecta, se pot crea locuri de munca si aduce investitii, se poate promova educatia si cultura. Eu nu vorbesc acum numai de administratie. Este de necontestat faptul ca Sibiul este un model al capacitatii de schimbare, de schimbare a mentalitatilor, de innoire a regulilor jocului politic. Faptele vorbesc pentru mine.

Candidati pentru cea mai inalta functie in stat…ce v-a determinat sa faceti acest lucru ?
Klaus Iohannis: Increderea ca pot aduce Romania pe un drum cu adevarat occidental si ca pot reda romanilor speranta. Dupa 25 de ani de la Revolutie, este timpul unui nou inceput pentru Romania. Cred ca presedintele tarii trebuie sa fie un reper, iar Romania are nevoie mai mult ca oricand ca cel care va fi ales presedinte in aceasta toamna sa aiba aceasta calitate. Eu am demonstrat prin fapte ca pot schimba lucrurile in bine, intai in Sibiu, iar din noiembrie sunt pregatit sa fac acest lucru in intreaga tara. Am un proiect de tara, eu nu cer votul cetatenilor in baza unor promisiuni goale de continut, ci in baza unei viziuni pentru un deceniu de prosperitate si stat de drept. Eu propun un nou model de politica pentru institutia prezidentiala, acela al respectului si seriozitatii, al competentei si rezultatelor. Reinventarea respectului e esentiala, pentru ca de aici pleaca respectul pentru institutii si nu putem cere nimanui in lume sa ne respecte daca nu ne respectam noi insine.

Ce v-a sfatuit familia dumneavoastra dupa ce ati anuntat ca veti candida la prezidentiale?
Klaus Iohannis: O decizie atat de importanta cum este candidatura pentru presedintia tarii nu poate fi luata unilateral. M-am consultat cu familia inainte de a lua aceasta hotarare si ma bucur de intreaga sustinere si de sprijinul neconditionat al familiei mele in demersul, deloc usor, de a ajunge presedintele Romaniei.

Va este teama ca in aceasta batalie pentru Cotroceni vor aparea informatii compromitatoare in ceea ce va priveste ? Si va intreb acest lucru prin prisma articolelor din presa, in care sunteti acuzat ca ati facut afaceri imobiliare dubioase cat si implicarea dumneavoastra in traficul cu copii, dupa revolutie.
Klaus Iohannis: Nu imi este teama de nimic! Nu am facut nimic care sa ma poata compromite. Cunosc foarte bine temele din acele articole din presa la care va referiti. Ele nu reprezinta subiecte noi, sunt teme recurente cu care m-am confruntat deja in fiecare campanie electorala pe care am dus-o pentru functia de primar al municipiului Sibiu. Am mai spus-o, dar am sa o repet de cate ori este nevoie – toate aceste materiale asa-zis compromitatoare nu reprezinta altceva decat simple inventii, atacuri fara niciun fel de fundament real. Nu exista si nu a existat vreun dosar penal pe numele meu. Au existat cateva plangeri, lucru uzual cu care se poate confrunta orice politician sau primar, dar niciuna nu s-a verificat.

Domnule Presedinte, in ultimele zile am stat de vorba cu foarte multi romani din diaspora, pentru a-mi da seama ce v-ar intreba daca s-ar afla fata in fata cu dumneavoastra. Trebuie sa recunosc ca exista o intrebare unanima… Ce va face concret Klaus Iohannis pentru romani, daca ajunge presedintele Romaniei ?
Klaus Iohannis: Preocuparea mea principala este ca, in eventualitatea in care romanii ma vor trimite la Cotroceni, sa le schimb perceptia despre ceea ce inseamna aceasta institutie, prin fapte, comportament, mentalitate. Vreau o schimbare fundamentala de paradigma, de la modelul presedintelui jucator al ultimilor zece ani, la presedintele eficient, echilibrat, mediator si integrator al urmatorului deceniu. Cred ca ceea ce le-a lipsit pana in acest moment romanilor este un presedinte cu care sa se simta solidari, care sa ii reprezinte cu adevarat.
Viziunea mea pentru Romania este una pe 10 ani, 10 ani de prosperitate, 10 ani de buna guvernare si 10 ani de stat de drept. Am elaborat alaturi de colegii mei din Alianta Crestin-Liberala un proiect de tara care cuprinde intr-un mod detaliat mijloacele prin care aceasta viziune poate deveni realitate. Voi vorbi in amanunt pe intreg parcursul campaniei electorale despre acest program.
Educatia va fi una din temele centrale ale proiectului de tara si datorita faptului ca sunt dascal si, mai ales, datorita faptului ca daca Romania are o sansa mare de a deveni performanta in secolul 21, aceasta este educatia. Prin oferta mea sper sa ii conving pe tineri sa vina la vot, tinerii sunt o tinta predilecta pentru mine, in primul rand pentru ca ei reprezinta viitorul Romaniei
In acest proiect de tara se vor regasi, de asemenea, si rezolvari pentru principalele probleme pe care viata cotidiana le prezinta astazi in Romania, coruptia, lipsa unor tratamente egale, adica ceea ce reprezinta un stat de drept si sustinerea cu tarie a unei justitii independente. Sunt adevaruri simple pe care ni le dorim cu ardoare. Va garantez ca daca ajung presedinte toate aceste deziderate vor fi rezolvabile.
Stiu ca le pot reda cetatenilor increderea ca se poate, ca Romania poate mai mult, ca Romania poate mai bine! Romania va deveni o tara cu adevarat europeana cand va avea un presedinte cu profil occidental si o clasa politica de acelasi nivel.

Domnule Iohannis, alegerile prezidentiale reprezinta pentru multe partide din romania in acest moment o miza uriasa. Si cand spun acest lucru ma refer la PSD. Va veti bate pentru scaunul de la Cotroceni cu Victor Ponta, prim ministrul tarii si presedintele celui mai mare partid politic. Prin urmare, cum credeti ca il veti putea invinge. Ce argumente solide oferiti romanilor care vor merge la urne ?
Klaus Iohannis: La aceasta intrebare vor raspunde in noiembrie cetatenii, prin votul lor. Ei vor decide daca isi doresc ca, dupa un deceniu de conflicte, de scandal si galagie sa continuam in Romania cu un deceniu de coruptie si incompetenta, exact atributele sistemului patronat de domnul Ponta. Eu sunt convins ca nu vor asa ceva.
Alegerile din aceasta toamna reprezinta un punct de cotitura pentru Romania: continuam modelul de politica de pana acum, care s-a dovedit falimentar, sau optam pentru un alt fel de a face politica, dupa reguli oneste, care sa ne duca spre prosperitate.
Pe cartea mea de vizita scrie Sibiu. Pe cartea de vizita a domnului Victor Ponta scrie coruptie, recesiune, scandal, abuz de putere si proasta guvernare. Aceasta este diferenta majora dintre noi doi. Cum ar putea sa fie Victor Ponta un presedinte bun, daca a dovedit in repetate randuri ca este un prim ministru slab si incompetent?

Cum vedeti colaborarea dumneavoastra din postura de presedinte al tarii cu Prim Ministrul Romaniei si implicit cu Guvernul ?
Klaus Iohannis: Daca voi ajunge presedinte, misiunea mea va fi aceea de a veghea la dialogul politic si la buna functionare a institutiilor. Imi doresc sa fiu un presedinte care sa isi exercite functia de mediator, cu neutralitate, fara partizanate politice sau de alta natura.
Presedintele nu trebuie sa creeze blocaje institutionale, rolul sau este tocmai acela de a dezamorsa eventualele divergente aparute intre diversele institutii ale statului. Voi avea asadar o relatie de colaborare in interesul Romaniei cu premierul votat si desemnat de Parlament. Daca acest premier va fi Victor Ponta, voi avea o colaborare corecta cu dansul, desi sunt convins ca nu va fi o relatie de lunga durata. Daca voi fi ales presedinte, acest lucru inseamna, de fapt, un vot de blam dat actualei guvernari, iar ACL va avea legitimitatea de a construi in Parlament o noua majoritate decat cea actuala. Am convingerea ca acest lucru poate fi posibil inca din 2015.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: Plangerea pe numele lui Dragnea este ULTIMA SOLUTIE pentru a gasi explicatii pentru OUG 55 

In aceasta batalie politica, lupta impotriva Presedintelui Basescu si mai ales lupta cu “regimul basescu” reprezinta tema de campanie a premierului. Recunosc ca multi dintre romani, prin prisma articolelor din presa, va percep ca fiind un apropiat al lui Basescu. Puteti lamuri acest lucru ?
Klaus Iohannis: Am convingerea ca romanii au capacitatea sa discearna intre adevar si propaganda mincinoasa a adversarilor mei. Lucrurile sunt foarte simple, oricat ar incerca domnul Victor Ponta si intreg aparatul de propaganda al domniei sale sa le faca mai complicate: nu am nicio legatura cu Traian Basescu. Relatia mea cu Traian Basescu s-a racit la sfarsitul anului 2007 si s-a transformat de atunci intr-o non-relatie.

S-au vehiculat tot felul de speculatii vis a vis de o intanlire pe care ati fi avut-o cu Presedintele Traian Basescu. Cum comentati ?
Klaus Iohannis: Am spus-o foarte clar: nu am avut nicio intalnire cu Traian Basescu in ultimii ani. Cei care speculeaza pe aceasta tema sunt adversarii mei politici care incearca sa obtina in mod necinstit beneficii electorale de pe urma unei stiri false. ACL nu s-a facut nici pro Basescu, nici anti Basescu, Traian Basescu se afla la final de mandat.

Considerati ca in perioada urmatoare, asocierea numelui dumneavoastra de cel al presedintelui tarii reprezinta o problema pentru campania prezidentiala in care v-ati lansat ?
Klaus Iohannis: Asa cum am mai declarat, consider aceasta asociere ca o tema falsa. In realitate, Victor Ponta si PSD nu pot veni in fata romanilor cu nicio realizare concreta si se folosesc de tema anti-Basescu pentru a aduna voturi. Economia este in recesiune, nivelul de trai scade, coruptia a crescut, iar Victor Ponta incearca sa acopere toate aceste esecuri lansand fumigene electorale.

Reprezinta pentru dumneavoastra o problema in acest moment faptul ca dreapta are atat de multi candidati ?
Klaus Iohannis: Cele mai importante forte politice de dreapta, PNL si PDL, sunt unite intr-un singur partid si au un singur candidat la alegerile prezidentiale. Cu tot respectul pentru alegatorii lor, ceilalti candidati reprezinta forte politice marginale sau se reprezinta pe ei insisi. Unii dintre ei sunt falsi apostoli ai dreptei, asa cum este cazul domnului Tariceanu. Din pacate, domnia sa reprezinta interesele PSD iar un vot dat domniei sale este, de fapt, un vot dat lui Victor Ponta. Eu sunt singurul candidat de dreapta care il poate invinge pe Victor Ponta.

Cate semnaturi ati strans pana acum domnule Iohannis ?
Klaus Iohannis: Am depasit nivelul minim necesar, conform legii, pentru inscrierea candidaturii. Le multumesc colegilor mei din toate filialele partidului, inclusiv diaspora, pentru efortul generos pe care il fac.

Care sunt temele centrale pe care va bazati campania domnule presedinte ? Concret, ce le veti prezenta romanilor pentru a-i determina sa va voteze?
Klaus Iohannis: Stabilitate. Rolul presedintelui trebuie sa fie de mediator si integrator intre fortele politice si in societate, in general. Romanii s-au saturat de scandaluri, iar Romania are nevoie de stabilitate politica si masuri asumate pe termen lung. Educatia, independenta justitiei, statul de drept, dezvoltarea economica au nevoie de politici pe termen lung, promovate de toate fortele politice. Este nevoie, asa cum am mai declarat, de un consens pe aceste teme majore, iar presedintele Romaniei este cel chemat sa genereze acest acord.

Domnule Iohannis, diaspora a reprezentat de fiecare data la alegeri “sula in coaste” ca sa folosesc o zicala romaneasca. Sa nu uitam ca la alegerile in care presedintele Basescu a candidat, votul romanilor din strainatate a decis soarta acestora. Cum credeti ca va pot ajuta voturile lor ?
Klaus Iohannis: Romanii de peste hotare, mai ales cei din tarile Uniunii Europene, Statele Unite, Canada, cunosc din propria experienta ce inseamna democratia autentica si viata prospera. De asemenea, ei stiu ca in tarile in care locuiesc nimeni nu este mai presus de lege, iar votul cetatenilor este respectat. Sunt convins ca romanii de peste hotare iubesc Romania si vor ca democratia, prosperitatea si domnia legii sa devina realitati si la noi in tara.
Romanii din diaspora nu voteaza niciodata cu PSD si nu o vor face nici acum. Vor vota cu acel candidat care poate schimba Romania in bine si care il poate invinge pe Victor Ponta. Sunt convins ca ma voi bucura de sprijinul diasporei la alegerile prezidentiale si ca votul sau va cantari greu in rezultatul final.

Votul prin corespondenta ! Un subiect sensibil pe care de regula politicienii romani il evita. Vreau sa stiu care este parerea dumneavoastra. Si mai vreau sa stiu parerea dumneavoastra fata de tergiversarea acestei legi in Parlamentul Romaniei.
Klaus Iohannis: La fiecare ciclu electoral constatam ca romanii de peste granita nu isi pot exercita dreptul constitutional de vot. Acest lucru nu se intampla datorita lipsei de interes a romanilor din diaspora pentru bunul mers al tarii, ci pentru ca niciodata nu au fost asigurate conditii normale de exprimare a acestui drept. Desi s-a vorbit foarte mult de aceasta tema, iar problema este evidenta, nu a existat niciodata o dezbatere publica reala din care sa reiasa o solutie clara. Prin cuvinte precum frauda, costuri ridicate, nesiguranta, problema a fost aruncata intr-o zona gri, undeva in expectativa, fara a se lua nicio masura concreta.
Solutia exista si prin practica altor tari si-a dovedit eficienta. Solutia o reprezinta intr-adevar votul prin corespondenta. PNL a sustinut si in trecut introducerea votului prin corespondenta, inclusiv atunci cand a venit vorba de modificarea Constitutiei, dar din pacate discutiile publice pe acest subiect au fost excesiv politizate, astfel ca tema nu a fost discutata niciodata in mod temeinic in Parlamentul Romaniei.

Foarte multi romani din strainatate sunt scarbiti de politica damboviteana. Ce alternativa le oferiti din postura de Presedinte al Romaniei?
Klaus Iohannis: Ceea ce le propun eu astazi romanilor este exact opusul politicii dambovitene cu care s-au obisnuit. Accentul trebuie schimbat de la circ si promisiuni electorale la stabilitate, coerenta si masuri reale pentru Romania. Asa cum am mai declarat, nu ma voi lasa atras niciodata in jocul declaratiilor negative si defaimatoare, ci ma voi axa pe proiecte concrete.

As vrea sa ne referim putin la un subiect sensibil al acestor zile. Justitia ! Cum comentati acest subiect ? Faptul ca au fost foarte multe condamnari in ultimii ani si multe nume grele din romania au fost incarcerate, este un semnal ca aceasta este independenta si functioneaza ?
Klaus Iohannis: Independenta justitiei este un castig al ultimilor ani, iar aceasta realizare trebuie consolidata. Ca presedinte al Romaniei voi apara independenta justitiei si statul de drept. Cred ca sunt singurele modalitati prin care Romania poate scapa de coruptie si poate deveni o tara cu adevarat democratica.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: Raman PRESEDINTE al PNL si CANDIDAT la prezidentiale 

Nu pot sa nu remarc ca aparitiile dumneavoastra televizate sunt destul de rare. Am vazut de asemenea ca este o “moda” sa fi la televizor de dimineata pana seara. Cum comentati aceasta practica?
Klaus Iohannis: Din pacate teleguvernarea si telepolitica au devenit o moda. Premierul, in loc sa se ocupe de problemele guvernarii, prefera sa stea la televizor si sa lanseze teme false: suspendarea presedintelui, atacuri sub centura la adresa contracandidatilor, etc.
Mai grav este ca in tot acest timp, in care economia si nivelul de trai al romanilor se prabusesc, Victor Ponta se lauda cu reusite inexistente, lanseaza statistici false si anunta masuri populiste.
Toate pomenile electorale anuntate de premier sunt simple exercitii mediatice. Victor Ponta stie ca nu are resursele de a sustine aceste masuri decat cu pretul distrugerii economiei.
Prefer sa ma intalnesc direct cu oamenii, decat sa particip la false dezbateri televizate. Ma intalnesc cu oamenii nu doar sa le spun ce vreau eu pentru Romania, ci si ca sa ii ascult. Din pacate, multe televiziuni nu mai reflecta agenda reala a populatiei, ci au deveni simple instrumente de propaganda in mainile actualei guvernari. Va asigur ca atunci cand va aparea sansa unei dezbateri reale nu o voi ocoli, ci ma voi prezenta in fata telespectatorilor cu proiectul meu pentru Romania.

Cand va veni la televizor in fata romanilor Presedintele Klaus Iohannis?
Klaus Iohannis: In decembrie 2014.

Domnule Presedinte la final vreau sa stiu ce mesaj aveti in acest moment, inaintea alegerilor, pentru romani. Atat pentru cei din tara cat si pentru cei din diaspora.
Klaus Iohannis: Stiu ca romanii din diaspora iubesc Romania si le pasa de soarta tarii, de felul in care va fi condusa. Ii indemn sa creada in puterea tarii de a se schimba in bine. Romania are nevoie de toti cetatenii ei, oriunde s-ar afla.
Sunt convins ca voi fi presedintele Romaniei beneficiind si de votul romanilor de peste hotare. Stiu ca majoritatea sunt nemultumiti de felul in care este guvernata tara si vor o schimbare reala. Ii indemn pe toti cetatenii romani sa vina la vot. Ei stiu cel mai bine ce vor pentru si de la Romania.

Sursa foto: realitatea.net