KLAUS IOHANNIS: La Ponta a fost o imixtiune a politicului in actul de justitie, la Basescu au fost o scapare

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marti, ca afirmatiile premierului Victor Ponta prin care a ”decretat” faptul ca va fi declarat incompatibil de ICCJ au fost ”o imixtiune a politicului in actul de justitie”, in timp ce declaratiile presedintelui Traian Basescu au fost ”o scapare”. Iohannis a fost intrebat daca este de parere ca in ultima perioada a fost cazul presiunilor asupra justitiei din zona politica sau a sefului statului.

”Eu as crede mai degraba ca exista presiuni din partea primului ministru care nu mai departe de ieri n-a gasit lucru mai bun sa faca decat sa se puna in fata camerelor de luat vederi in Parlament si sa decreteze ca eu voi fi gasit incompatibil. Asta se numeste imixtiunea politicului in actul de justitie”, a declarat Iohannis.

El a fost intrebat daca in cazul presedintelui Traian Basescu nu este vorba de imixtiune. Nu, cred ca e vorba de o scapare, sub imperiul circumstantelor”, a raspuns Iohannis.

De asemenea, el a fost intrebat daca are aceeasi opinie si despre afirmatiile sefului statului de marti in privinta celor continute in dosarul EADS in care pana acum nu a fost deschisa vreo procedura.

”Timpul alocat campaniei, din pacate, nu-mi permite decat sa urmaresc putine declaratii ale presedintelui. Cum nu candideaza, nu reusesc sa le vad pe toate”, a raspuns presedintele PNL.

Mondo News iti recomanda si: IOHANNIS: Ca presedinte nu voi gratia niciun corupt. Vreau alta lege electorala pentru alegerile parlamentare din 2016

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de catre inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucat aceasta este practica unitara a acestei instante, in toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronuntandu-se similar.

”Cu siguranta si domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, ca asa au fost toate deciziile pana acum (…) Rezultatul este stiut de toata lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru ca pana acum asta e practica unitara a ICCJ, in toate cazurile anterioare au spus la fel”, a sustinut Ponta.

El a mai declarat ca ACL incearca, in acest moment, sa ii apere pe parlamentarii sai declarati incompatibili, respectiv pe deputatul stefan Stoica si senatorul Akos Mora, pentru a bloca in Parlament pierderea mandatului.

”Asistam, ca si la Senat, la incercarea celor de la ACL, a domnului Blaga si Iohannis, de a-i apara pe cei declarati defintiv si irevocabil incompatibili. Fac acest lucru nu din dragoste pentru domnul deputat Stoica, parca, nici nu cred ca-l cunosc ei, sau pentru domnul senator Akos Mora, ci din teama ca pe 18 noiembrie sau cand se va judeca la ICCJ, cu siguranta si domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, ca asa au fost toate deciziile pana acum. si atunci incearca sa blocheze in Parlament pierderea mandatului de catre cel declarat incompatibil”, a sustinut Ponta.

El a mai spus ca decizia de luni a ICCJ de a judeca mai devreme procesul de incompatibilitate, asa cum a cerut ANI, a fost una buna, luata cu intelepciune.

”Decizia de azi a ICCJ cred ca e o decizie foarte buna. Daca ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, aparea o tulburare in opinia publica. Asa domnul Iohannis va pierde in noiembrie alegerile, va fi primar, si ca primar banuiesc ca nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curtii Supreme sa dea o decizie impotriva tuturor deciziilor de pana acum”, a spus Ponta.

CITESTE SI: IOHANNIS: Ponta are sapte case, din care doar trei declarate. Am aflat ca primul-ministru a decretat ca voi fi declarat incompatibil 

”Daca ma intrebati pe mine, cred ca au judecat cu intelepciune si cred ca dupa 17 noiembrie nu va mai exista niciun fel de presiune. Va fi un primar ca atatia alti primari care din pacate au pierdut procesele sau ca Stoica si Akos Mora, declarati definitiv si irevocabil incompatibili si care mai se lupta acum prin Parlament, dar la un moment dat, azi, maine, peste o luna, tot isi vor pierde mandatele”, a spus Ponta.

Intrebat de unde stie ce va decide ICCJ, avand in vedere ca nu exista nicio decizie a acestei instante pe aceasta speta, Ponta a spus: ”M-ati intrebat, v-am raspuns”.

Presedintele Basescu a declarat, duminica, dupa ce a fost la un restaurant in Centrul Vechi al Capitalei alaturi de Elena Udrea si Emil Boc, ca s-a discutat “situatia dificila” a lui Klaus Iohannis privind dosarul de incompatibilitate, el expunand presei mai multe variante si aratand ca “poporul are dreptul sa decida alesul si nu justitia”.

Intrebat la iesirea din restaurant despre faptul ca a discutat mult cu Emil Boc si daca se fac planuri pentru intrarea acestuia in PMP, Traian Basescu a spus ca la masa nu se fac planuri, precizand, in schimb, ca s-a discutat “situatia legala dificila” a lui Klaus Iohannis.

Presedintele a declarat ca dosarul lui Klaus Iohannis legat de incompatibilitate se afla la iCCJ din 2013 si nimeni nu este “indreptatit sa judece termenele”.

“Si, totusi, daca privim la situatia reala care s-a creat, ar fi fost trei alternative: una – sa se judece inainte de depunerea candidaturilor, care ar fi fost cea mai corecta din punct de vedere al sanatatii competitiei politice”, a spus Basescu.

“A doua varianta ar fi fost sa se judece inainte de a se baga voturile in urna, mai putin buna decat prima varianta, dar mai putin rea daca s-ar judeca dupa ce se baga voturile in urna. Atunci, din punct de vedere politic, nu putem spune decat ca justitia va vea o decizie majora cu privire la alegeri, ceea ce este nepermis intr-un stat democratic. Poporul are dreptul sa decida alesul si nu justitia”, a continuat seful statului.

“Singurul lucru pe care-l putem face este sa comentam o realitate, ori suntem in aceasta realitate, n-am avut situatia ideala, adica judecarea inainte de depunerea candidaturilor si aici probabil ca sunt procedurile Curtii, pe care nu le pot aprecia eu”, a mai spus el, raspunzand la o intrebare.

Solicitat sa precizeze cum vede o declaratie recenta a lui Klaus Iohannis in care acesta vorbea de un gest “de moralitate” in cazul in care ar fi declarat incompatibil, Traian Basescu a spus: “Moralitate era daca ar fi cerut domnia sa, stiind ca are dosarul din 2013 la inalta Curte, daca inainte de a-si depune candidatura ar fi cerut domnia sa sa fie judecat”.

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judeca dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale, dupa ce instanta suprema a respins, luni, cererea ANI si a mentinut data de 18 noiembrie pentru analizarea admisibilitatii recursului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins astfel cererea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) de schimbare a termenului la care se va analiza admisibilitatea recursului in dosarul lui Iohannis, respectiv data la care s-ar putea decide fie ca recursul este nefondat si ca ramane solutia de anulare a raportului de incompatibilitate, fie ca acesta se judeca pe fond.

Agentia Nationala de Integritate ceruse instantei supreme, in 22 octombrie, sa ia in discutie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerand ca judecata ar trebui sa aiba loc inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, nu la doua zile dupa, respectiv in 18 noiembrie, data stabilita initial.

Potrivit Codului de procedura penala, exista trei posibilitati prin care se poate solutiona admisibilitatea recursului.

Astfel, conform articolului 493, care reglementeaza procedura de filtrare a recursurilor, cand aceasta cale de atac este de competenta inaltei Curti de Casatie si Justitie, in cazul in care completul este in unanimitate de acord ca recursul nu indeplineste cerintele de forma, ca motivele de casare invocate si dezvoltarea lor nu se incadreaza in cele prevazute de lege sau ca recursul este evident nefondat, anuleaza sau, dupa caz, respinge recursul printr-o decizie motivata, pronuntata, fara citarea partilor, care nu este supusa niciunei cai de atac. Ulterior, decizia se comunica partilor implicate in proces.

In acest caz, se mentine decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit ca Iohannis a fost incompatibil.

“Daca raportul apreciaza ca recursul este admisibil si toti membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune in recurs nu este controversata sau face obiectul unei jurisprudente constante a inaltei Curti de Casare si Justitie, completul se poate pronunta asupra fondului recursului, fara citarea partilor, printr-o decizie definitiva, care se comunica partilor”, este a doua varianta de solutionare a acestui dosar.

O a treia posibilitate este aceea ca membrii completului sa pronunte, fara citarea partilor, o incheiere de admitere in principiu a recursului si sa fixeze termenul de judecata pe fond a recursului, cu citarea partilor.

Instanta suprema este cea care va decide definitiv daca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat municipiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete sau daca raportul ANI va fi anulat, asa cum a dispus si Curtea de Apel Alba-Iulia.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea deciziei. Hotararea a fost contestata de ANI la instanta suprema.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat ca va candida la prezidentiale indiferent de ceea ce se va intampla la instanta suprema si ca porneste de la premisa ca va castiga procesul.

“Nu am cum sa pierd, in prima instanta am castigat, si inca foarte bine, acest proces. Nu exista nicio chestiune suplimentara fata de ce s-a discutat pe fond si nu exista pentru mine niciun motiv sa cred ca as putea sa pierd acest proces, si atunci, sigur, daca ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, as castiga procesul si ar fi scoasa aceasta chestiune din discutia publica”, a precizat liderul PNL.