KLAUS IOHANNIS le-a SOLICITAT celor de la PSD si ALDE sa-si rezolve CRIZA INTERNA

Presedintele Klaus Iohannis a cerut, joi, PSD si ALDE sa-si rezolve criza interna care a dus la retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, la doar 5 luni de la investire, informeaza Ziare.com.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, a anuntat ca seful statului va respecta Constitutia si, deci, nu poate face nimic pana cand nu sunt indeplinite conditiile legale pentru investirea unui alt Guvern. “Va informez ca presedintele Romaniei a primit scrisoarea semnata de presedintii PSD si ALDE, prin care acestia anunta ca au retras Guvernului sprijinul politic. Presedintele Romaniei a luat act de faptul ca in interiorul coalitiei de guvernare a aparut o nemultumire in ceea ce priveste activitatea Executivului si ca se doreste schimbarea intregului Cabinet”, a spus Dobrovolshi.

Aceasta a citat apoi din articolele 106 si 107 din Constitutie si a anuntat ca seful statului va respecta intocmai legea fundamentala, astfel ca nu are nicio parghie pentru a interveni in aceasta criza.

“Deocamdata nu ne aflam in niciuna din situatiile mentionate in Constitutie. Cand functia de prim-ministru va deveni vacanta, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea in Parlament a unei motiuni de cenzura, presedintele Romaniei va declansa procedurile constitutionale in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru. In situatia in care Guvernul va fi demis conform Constitutiei, presedintele Romaniei va urma cu celeritate pasii procedurali prevazuti in legea fundamentala. Presedintele solicita solutionarea urgenta a crizei din interiorul coalitiei de guvernare pentru a se evita instabilitatea politica. Rezolvarea crizei interne a coalitiei este strict responsabilitatea partidelor din care este alcatuita.

Presedintele Romaniei garanteaza respectarea Constitutiei in cadrul acestei proceduri”, a conchis purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

Iata ce prevede Constitutia in aceasta situatie:

Articolul 106: Functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege.

Articolul 107: (…) (2) Presedintele Romaniei nu il poate revoca pe primul-ministru.

(3) Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplica in mod corespunzator si celorlalti membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioada de cel mult 45 de zile.

Sursa foto: presidency