KLAUS IOHANNIS: Ne dorim ca SUA sa se afle printre PRIMII ZECE INVESTITORI STRAINI din Romania

Presedintele KLAUS IOHANNIS a pledat luni, in cadrul Forumului “Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite – Romania” care a avut loc la Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”, pentru cresterea investitiilor americane in tara noastra astfel incat acestea sa atinga nivelul colaborarii din domeniul politico-militar.

“Parteneriatul Strategic cu SUA reprezinta un reper fundamental al politicii externe a Romaniei si va continua sa ocupe acelasi loc privilegiat in arhitectura politicii noastre externe, alaturi de apartenenta la NATO si la UE. Parteneriatul incununeaza o relatie bilaterala bogata, care s-a nascut oficial la 14 iunie 1880. Atunci s-au pus bazele amplificarii raporturilor dintre statele noastre si apropierii acestora in decursul ultimului secol. Pe acest drum, am avut intotdeauna in comunitatea romaneasca din SUA o ancora sigura si puternica. Amplificarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezinta o prioritate majora pentru politica externa si de securitate a Romaniei, sprijinita ferm de intreaga clasa politica si de cetatenii tarii. Mai mult, relatia privilegiata intre SUA si Romania este o garantie solida pentru stabilitatea intregii regiuni, in mod deosebit acum, in contextul geopolitic marcat de provocari majore in vecinatatea estica si in plan global. Parteneriatul Strategic cu SUA s-a dezvoltat pas cu pas si, de la momentul semnarii sale, acesta a avansat pe o traiectorie ascendenta, foarte solida”, a spus KLAUS IOHANNIS.

“Romania doreste ca dialogul politic si colaborarea cu SUA sa continue si sa se diversifice in toate domeniile de cooperare. Dimensiunea politico-militara si de securitate este si va ramane, prin prisma obiectivului consolidarii prezentei americane in Romania si in Marea Neagra, componenta cea mai vizibila si cea mai dinamica a Parteneriatului Strategic. Operationalizarea sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice de la Deveselu va incununa munca si dedicatia comuna si va reprezenta o contributie romano-americana extrem de valoroasa la securitatea transatlantica. De asemenea, Romania va continua sa fie acelasi partener solid si de incredere al SUA in misiuni internationale, inclusiv cele sub egida NATO. Securitatea poate si trebuie sa produca rezultate si in alte domenii. Astfel, cooperarea bilaterala in plan economic si, in relatie directa cu acesta, in domeniile educatiei, cercetarii stiintifice, inovarii este esentiala nu doar pentru stimularea cresterii economice si modernizarea Romaniei, ci si pentru oamenii de afaceri americani interesati de potentialul economic deosebit al tarii noastre. Consideram ca trebuie sa depunem eforturi si sa avem aceeasi ambitie pentru a atinge si in relatiile comerciale si in domeniul investitiilor americane in Romania acelasi nivel de colaborare ca in domeniul politico-militar”, a mai spus seful statului.

Citeste si: IOHANNIS a primit delegatia CONGRESULUI SUA: Romania ofera oportunitati in investitiile straine

Potrivit lui KLAUS IOHANNIS, investitiile americane reprezinta nu doar o sursa de finantare, ci si un instrument de modernizare economica, prin transferul tehnologic si dezvoltarea resurselor umane. “Am facut multe, dar nu am facut inca suficient. Ne dorim ca SUA sa se afle printre primii zece investitori straini din Romania. Pentru aceasta, putem pleca de la potentialul incontestabil al tarii noastre provenit dintr-un capital uman bine educat si competitiv si din avantajele conferite de pozitia noastra geostrategica. Dimensiunea economica poate sa devina – de ce nu – motorul principal de crestere al Parteneriatului Strategic”, a mai declarant KLAUS IOHANNIS.

Presedintele Romaniei a apreciat ca mai multa predictibilitate si mai multa transparenta a actului guvernamental si a procesului legislativ sunt conditii esentiale pentru atragerea de noi investitii sau extinderea celor existente. “Sustin, asadar, continuarea implementarii Planului de Actiune vizand guvernanta economica. Acesta poate contribui la crearea unui context atractiv pe termen lung pentru investitorii straini. Desigur, este importanta stabilitatea, transparenta legislativa, angajarea in dialog a comunitatii de afaceri si a tuturor actorilor implicati, iar atunci cand sunt necesare schimbari ale cadrului legislativ si de reglementare, acest lucru sa devina un gest natural al actului de guvernare. Stabilitatea politica si macroeconomica a Romaniei, pe fundalul tulburarilor din vecinatatea sa, constituie argumente puternice pentru a deveni un «hub» al investitiilor americane in regiune. Dincolo de dimensiunea deloc de neglijat a pietei romanesti, economia romaneasca are de oferit multe oportunitati de afaceri; domenii precum energia, infrastructura strategica, IT-ul ar trebui sa fie prezente pe o lista scurta de arii prioritare. Orice avans in acest sens va veni in intampinarea asteptarilor cetatenilor si va contribui la crearea de noi locuri de munca si, evident, la cresterea bunastarii”, a adaugat KLAUS IOHANNIS.

Citeste si: MAE a solicitat reprezentantilor Congresului american SPRIJIN pentru includerea Romaniei in programul VISA WAIVER

Seful statului a mai aratat sic a Romania sustine ferm finalizarea cat mai rapida a negocierilor si incheierea acordului privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii. “Dincolo de beneficiile certe pe care le va aduce in egala masura pentru Europa si Statele Unite ale Americii, un puternic parteneriat transatlantic este cu atat mai necesar daca avem in vedere provocarile generate de o piata economica globala. Permiteti-mi sa subliniez in acest context importanta securitatii energetice. Eliminarea barierelor comerciale in domeniul energetic este cruciala pentru consolidarea domeniului energetic si securitatea energetica a Europei. In lumina evenimentelor actuale din vecinatatea estica si tinand cont de precedente, energia a devenit o arma politica, iar urmarirea independentei energetice cel mai bun mijloc de aparare si prevenire a vulnerabilitatilor. Tocmai de aceea, securitatea energetica trebuie sa ocupe in 2015 si in viitor un loc esential in dialogul economic dintre Romania si Statele Unite ale Americii. Romania poate deveni cea mai importanta destinatie de investitii in regiune pentru companiile americane in domeniul energiei, viata noastra fiind tot mai deschisa la expertiza si investitiile din SUA”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Conform acestuia, sunt si alte domenii care tin de securitatea nationala si anume educatia si inovatia in cercetare. “Performantele inteligentei romanesti sunt recunoscute la saloanele de profil si la concursurile internationale de inventica. Sunt realitati care indreptatesc la optimism si care ne fac sa cautam solutii pentru a accede in topul economiilor europene si mondiale. Este nevoie de mecanisme institutionale viabile prin care capacitatea individuala de inovare sa fie transpusa in domeniul comercial si economic. Procesul de interactiune accelerata a educatiei cu mediul economic trebuie consolidat. Parteneriatul Strategic cu SUA are un potential care asteapta sa fie fructificat si pe aceasta dimensiune prin dezvoltarea contactelor bilaterale directe la nivelul universitatilor si al institutelor de cercetare din Romania si SUA. Implicarea reprezentantilor comunitatii de afaceri ar aduce cu siguranta o valoare adaugata si progrese mai importante in toate domeniile. Speram ca partenerii nostri americani sa raspunda cu deschidere acestor interese ale Romaniei, cu atat mai mult cu cat educatia si cercetarea se numara printre cele zece domenii prioritare de cooperare reflectate in cadrul «Declaratiei Comune»”, a afirmat KLAUS IOHANNIS.

“In aceasta casa comuna a stiintei, apreciez ca universitatile, organizatiile de cercetare, asociatiile se pot implica si pot sa joace un rol constructiv in cadrul viitoarelor proiecte si dezbateri pe aceasta tema. Comunicarea apropiata – inclusiv in cadrul unor forumuri care sa aduca impreuna reprezentantii comunitatilor de afaceri, stiintifice si academice din Romania si SUA -, amplificarea networking-ului intre partenerii romani si cei americani, o promovare mai buna a partenerilor romani peste Ocean, cu implicarea si a comunitatii romane, bine integrata in economia, in mediul academic si in cercetarea din SUA, reprezinta tot atatea modalitati de a consolida colaborarea noastra bilaterala in aceste domenii”, a mai spus KLAUS IOHANNIS.

“Perspectiva relatiilor dintre Statele Unite si Romania nu a aratat niciodata mai promitatoare si mai plina de speranta. Este in puterea fiecaruia dintre noi sa facem ca aceasta perspectiva sa devina realitate. Sunt deplin increzator ca, impreuna cu partenerii americani, vom insufla o energie sporita actiunilor comune astfel incat 2015, anul celei de-a 135-a aniversari a relatiilor diplomatice dintre tarile noastre, sa devina un reper pentru excelenta, sub raportul realizarilor acumulate in cadrul Parteneriatului Strategic”, a conchis seful statului.