KLAUS IOHANNIS: Ne dorim ca SUMMITUL DE LA RIGA sa marcheze CONSOLIDAREA RELATIEI UE cu REPUBLICA MOLDOVA, Georgia si Ucraina

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat joi ca Romania este “direct interesata” de parcursul european al REPUBLICII MOLDOVA, Georgiei si Ucrainei, aratand ca se doreste ca Summitul Parteneriatului Estic de la Riga sa marcheze CONSOLIDAREA RELATIEI UE cu aceste state.

“Ne dorim ca acest summit sa marcheze un moment important pentru consolidarea relatiei Uniunii Europene cu statele partenere din Est, in special cu cele care au avansat in procesul de apropiere fata de Uniunea Europeana. Ma refer aici la Republica Moldova, Georgia si Ucraina, fata de al caror parcurs european Romania este direct interesata”, a declarat Iohannis, pe Aeroportul “Henri Coanda”, inainte de plecarea la Riga.

El a subliniat ca Summitul din capitala letona este important din mai multe puncte de vedere, desfasurandu-se intr-un climat regional de securitate mult mai complex decat cel de la Vilnius din 2013 si intr-o perioada de revizuire a Politicii de Vecinatate a Uniunii Europene.

KLAUS IOHANNIS a indicat ca se va face o evaluare a progreselor obtinute de parteneri de la ultimul Summit si pana in prezent si ca este de asteptat ca aceasta sa reconfirme impactul pozitiv al Parteneriatul Estic, ca instrument prin care s-a reusit angajarea si mentinerea tarilor partenere intr-un proces de reforma si modernizare.

Citeste si: IOHANNIS, vizita la RIGA pentru summitul PARTENERIATULUI ESTIC si intalnire cu liderul PPE

“Angajamentul nostru pentru Parteneriatul Estic trebuie reconfirmat. Pentru stabilirea obiectivelor si directiilor viitoare de actiune se va tine cont si de nivelul la care a avansat in relatia cu UE fiecare din cei sase parteneri. De aceea, la Riga, voi sustine principiul diferentierii in functie de meritele proprii ale fiecarui partener pentru a permite acelora care demonstreaza angajament si vointa politica sa avanseze spre Uniunea Europeana”, a spus seful statului, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca Romania s-a implicat in mod constant in sustinerea procesului de asociere politica si integrare economica a statelor din vecinatatea estica si a aratat ca reafirmarea angajamentului UE fata de aceste state este necesara in continuare.

“Avem nevoie de o viziune strategica pe termen lung, mai ambitioasa si mai clar definita, din partea UE in relatiile cu partenerii. Aceasta trebuie sa tina seama inclusiv de faptul ca Acordurile de Asociere, respectiv Acordurile de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator nu reprezinta obiectivul final al cooperarii lor cu UE”, a declarat KLAUS IOHANNIS.

Seful statului a mentionat ca, la Riga, va sustine ca Uniunea Europeana sa-si mentina o oferta angajanta fata de partenerii cei mai performanti, inclusiv in ceea ce priveste asistenta tehnica si financiara oferita.

El a precizat si ca SUMMITUL DE LA RIGA se va incheia cu o Declaratie comuna in care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeana si statele partenere in perioada urmatoare si si-a exprimat speranta ca acest document “va contine mesaje clare de sprijin pentru aceste state, astfel incat sa se asigure intr-o masura mai mare ancorarea lor pe calea proeuropeana”.

Citeste si: VALERIU ZGONEA indeamna tarile membre UE sa sustina integrarea REPUBLICII MOLDOVA

Din delegatia care il insoteste pe seful statului la Riga fac parte ministrul de Externe, BOGDAN AURESCU, si consilierii prezidentiali LEONARD ORBAN si LAZAR COMANESCU.

Sursa foto: presidency.ro