KLAUS IOHANNIS: Nu-mi fac NICIUN FEL DE PROBLEMA in legatura cu procesul de incompatibilitate

KLAUS IOHANNIS: Deplang lipsa de discernamant a unui fost presedinte al PNL. Un vot pentru Tariceanu este un vot pentru Ponta

Presedintele PNL si candidatul ACL la alegerile prezidentiale, KLAUS IOHANNIS, a declarat luni seara la TVR ca nu exista riscul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) sa-l declare incompatibil dupa alegerea sa ca presedinte si ca nu-si face NICIUN FEL DE PROBLEMA in legatura cu dosarul deschis de Agentia Nationala de Integritate (ANI).   

“Nu se va intampla asa ceva (sa fiu declarat incompatibil – n.r.), nu-mi fac niciun fel de problema pentru ca Inalta Curte va constata doar daca s-a judecat bine sau daca sunt anumite greseli de forma. Fondul a fost judecat, am castigat, nu exista niciun fel de problema”, a spus Iohannis.  

Totodata, KLAUS IOHANNIS a aratat ca inca nu a primit termen de judecata de la ICCJ. “Inca nu am primit termen la ICCJ, probabil voi primi un termen undeva prin 2015 sau poate chiar 2016, nu stiu, dar practica arata ca se scurge destul de mult timp de cand se primeste citatia pana la termenul propriu-zis. Este un raport intocmit de ANI, care m-a acuzat de incompatibilitate, lucru pe care nu l-am acceptat fiindca nu este asa cum sustine ANI, am contestat in instanta acest raport. In prima instanta, la Curtea de Apel din Alba Iulia, am castigat cu brio procesul cu ANI, raportul ANI a fost desfiintat in integralitate si instanta arata foarte clar de ce am eu dreptate si nu ANI, un dosar foarte bun si nu am niciun fel de problema. Va fi, cu siguranta, infatisarea in fata Inaltei Curti, dar nu-mi fac NICIUN FEL DE PROBLEMA”, a spus presedintele PNL.

Acesta a facut precizari si in legatura cu decizia recenta a instantei referitoare la Statutul PNL, aratand ca este in continuare presedintele partidului. “Sunt presedintele PNL si inca cateva saptamani bune sau cateva luni bune voi ramane in continuare presedintele PNL pana cand, probabil, se schimba situatia mea datorita alegerilor pe care le avem in noiembrie. Decizia Tribunalului Bucuresti nu se refera la presedintia partidului. Dupa Congresul extraordinar si Congresul ordinar, in cadrul caruia a fost aleasa noua conducere a partidului, s-au depus la Tribunal pentru inregistrare toate actele care au fost intocmite acolo: modificarile la Statutul nostru si alegerile care au avut loc pentru noua conducere. Tribunalul nu a avut nicio problema si nu a sesizat nicio neregula in ceea ce priveste Congresul extraordinar si Congresul deci implicit alegerea conducerii, este totul in perfecta regula. Tribunalul a avut anumite obiectiuni la anumite puncte unde s-a modificat Statutul PNL, nu stim exact care, si din acest motiv trebuie sa asteptam motivarea instantei”, a declarat Iohannis.

Iohannis a mai aratat ca informatiile referitoare la faptul ca instanta a contestat derogarea de vechime care a fost acordata in cazul sau pentru a putea candida la presedintia PNL sunt doar speculatii din presa. “Noi am citit minuta imediat cand am aflat ca Tribunaul s-a pronuntat si nu scrie asa ceva. Sunt presedintele PNL si asa raman, nu este nicio problema, iar acolo unde instanta a constatat ca Statutul nu respecta anumite norme iarasi nu este nicio problema. Daca primim motivarea, vedem care sunt articolele si, in functie de ce spune decizia, putem sa modificam noi Statutul, sa-l punem in acord cu solicitarea Tribunalului, sau putem sa facem apel impotriva acestei decizii. Oricare ar fi, ea nu este definitiva, si deocamdata oricum nu are niciun fel de urmare, dar si daca ramane definitiva asa cum este, eu raman presedintele PNL”, a spus Iohannis.

Citeste si: IOHANNIS: VICTOR PONTA s-a transformat dintr-o tanara SPERANTA intr-o tanara DEZAMAGIRE

Intrebat daca nu i se pare anormal faptul ca nu si-a pierdut mandatul de primar al Sibiului desi initial a candidat pe listele FDGR iar ulterior s-a inscris in PNL, Iohannis a declarat ca totul s-a facut cu respectarea legii. “Asa este legea, am respectat-o suta la suta. Cred ca este normal sa se respecte legea si chiar imi doresc sa ajungem la aceasta normalitate. Se poate schimba legislatia, nu este niciun fel de problema”, a spus Iohannis.

In ceea ce priveste Ordonanta de Urgenta care permite migratia alesilor locali, Iohannis a aratat ca s-a adresat DNA deoarece actul normative emis de Guvern creeaza premisele unei fraude electorale. “Atunci cand s-a pregatit aceasta Ordonanta si a fost data in consultare o zi sau o zi si jumatate, noi am atras atentia ca nu este corect ce se intampla fiindca se creeaza premisele unei migratii politice care in sine este lamurita de o lege si se creeaza premisele unei mite electorale. Nu neaparat faptul ca un primar se muta dintr-un partid intr-altul este esenta problemei, ci ca aceasta miscare se face cu putine saptamani inainte de alegerile prezidentiale. Practic, Guvernul scoate din functiune o lege care exista. Este un caz nemaiintalnit. Daca s-ar fi facut in 2012 sau poate si in 2013 ar fi fost o speta care se putea discuta politic daca e bine, daca nu e bine, Curtea Constitutionala ar fi hotarat probabil daca este constitutional sau nu. Dar faptul ca acest lucru se intampla cu putine saptamani inainte de alegerile prezidentiale, dupa parerea specialistilor nostri si dupa parerea mea, nu este doar neconstitutional, incalca principiile democratice si, dupa parerea noastra, este un caz penal fiindca se creeaza efectiv premisele unei fraude electorale. Primarii sunt incurajati sa treaca de la un partid, evident din Opozitie, la partidul de la putere, avand promisiunea ca vor primi de la Guvern bani, sigur, pentru proiecte publice, nu private, or asa ceva este exact premisa unei fraude electorale. Din acest motiv ne-am adresat DNA”, a spus Iohannis.

Citeste si: FDGR a decis sa acorde “SUSTINEREA TOTALA” candidaturii lui KLAUS IOHANNIS la Presedintie

Potrivit lui Iohannis, Guvernul nu ar fi trebuit sa emita astfel de acte normative in preajla scrutinului electoral. “Guvernul trebuia sa se abtina total de la ordonante de urgenta cu cateva saptamani inainte de alegeri in acest domeniu. Daca ar fi vrut, putea sa lamureasca in 2013 toate lucrurile, putea sa mearga in Parlament cu procedura de urgenta fiindca au majoritatea, vor putea sa voteze orice doresc domniile lor, insa nu in prag de alegeri. Este neconstitutional, contravine tuturor normelor europene si vom avea chiar maine (marti –n.r) in fata Curtii Constitutionale Ordonanta 45, cea dinainte, care deschide larg poarta turismului electoral”, a spus Iohannis.

Intrebat despre cum va ajuta Justitia sa functioneze in cazul in care va fi ales presedinte, Iohannis a raspus ca va face acest lucru printr-o implicare cat mai redusa in domeniu. “Problema Justitiei independente se rezolva extraordinar de bine daca politicienii se extrag din joc. Daca politicienii incearca sa intre in joc, atunci Justitia are o problema. Daca politicienii se abtin de la a intra in joc, atunci Justitia are camp deschis si poate sa functioneze independent ori exact acesta este lucrul pe care il voi face. N-o sa ma bag in treburile lor, dar asta nu inseamna ca n-o sa-mi indeplinesc atributiile prevazute de lege. Dar nu prin trocuri si tot felul de negocieri cum s-a intamplat in 2012, ca nici pana astazi nu stim de ce, prim-ministrul a semnat acel pact de coabitare, nici pana in ziua de astazi nu ne-a spus cum s-a negociat efectiv numirea procurorilor in acele pozitii. Deci da, voi indeplini toate atributiile prevazute de Constitutie, dar in rest, mai degraba voi sprijini Justitia abtinandu-ma de la o implicare inutila. Rolul politicienilor in aceasta ecuatie e de a crea un cadru, adica legi bune si clare, dar in rest, nu au ce cauta in Justitie”, a spus Iohannis.  

In ceea ce priveste regionalizarea pe criteria entice, Iohannis a firmat ca nu este un sustinator al acesteia. “Eu nu sunt adeptul regionalizarii dupa criterii entice. Regionalizarea in sine poate sa fie o solutie pentru Romania, poate sa fie o solutie pentru modernizarea administratiei in Romania, dar ea trebuie facuta pentru niste obiective foarte clare si transparente. Regionalizarea trebuie sa produca modernizarea administratiei, trebuie sa produca dezvoltare economica si trebuie sa produca locuri de munca. Daca aceste lucruri nu se intampla, atunci regionalizarea nu are pur si simplu niciun sens. Regionalizarea pe criterii etnice nu aduce pe nimeni mai aproape de aceste obiective. Nu rezolva problema nici pentru cei vizati, pentru ca pe criterii entice nu modernizeaza administratia, nu induce dezvoltare, nu creeaza locuri de munca, nu creeaza progres, iar pentru ceilalti creeaza o problema fiindca nu intelege nimeni de ce un anumit grup sau o anumita regiune se delimiteaza arbitrar dupa criteria entice. Aceasta este parerea mea. Deci regionalizare administrativa pentru a moderniza Romania da, se poate vorbi despre asta, dar orice alta forma nu mi se pare o solutie pentru niciuna din problemele cu care ne confruntam”, a declarant Iohannis.

Iohannis a fost intrebat si ce ar trebui facut in problema gazelor din Rusia. “Este clar ca politica energetica este o politica care tine de domeniul securitatii nationale, chiar a existentei noastre si oricem facem trebuie sa fie orientat spre un viitor nu chiar foarte apropiat, ci mai indepartat deci dupa parerea mea in niciun caz nu trebuie sa cedam presiunilor ruse sau sa facem rabat de la anumite solicitari sau sanctiuni care au fost hotarate in Uniunea Europeana. Nu, noi trebuie sa fim parteneri seriosi si sa aratam ca vrem aceleasi lucruri. Pe de alta parte, noi, intern, trebuie sa ne rezolvam problema energiei ori aici pe termen scurt probabil va trebui sa gasim surse alternative, cat se poate gasi, probabil va trebui sa importam altfel de energie din alta parte pana ce reusim sa devenim mai independenti”, a raspuns Iohannis.