Klaus Iohannis: O natiune nu poate avea viitor, fara a-si respecta inainte de toate trecutul

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, in cadrul ceremoniei de decorare a presedintelui AFDPR, Octav Bjoza, cu Ordinul National ”Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, ca mandatul sau va fi unul al ”respectului fata de valorile si fata de eroii si martirii romani”.

Ceremonia, care a avut loc in Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, a fost prima sustinuta de presedintele Romaniei, aflat la inceput de mandat.

Klaus Iohannis a sustinut un discurs, dupa acordarea decoratiei si in final, a ciocnit un pahar de sampanie cu reprezentantii Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, invitati la eveniment. Alaturi de presedinte au fost prezenti la ceremonie consilierii prezidentiali Dan Mihalache, George Scutaru, Tatiana Niculescu Bran, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu.

”Ziua de astazi este una speciala, este prima zi de exercitare efectiva a mandatului de presedinte si ziua in care marcam 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste”, a spus presedintele Iohannis in discusul sustinut dupa ceremonia de decorare, el precizand ca a mentionat de multe ori faptul ca ”multe lucruri trebuie sa se schimbe in Romania, iar acest eveniment de decorare este o dovada in acest sens”.

Klaus Iohannis a precizat ca ofera cea mai inalta decoratie a statului roman presedintelui AFDPR, pentru ca o merita din plin. ”Este prima decoratie pe care o confer in calitate de presedinte al Romaniei si de aceea am tinut ca aceasta sa fie acordata dumneavoastra, in chip simbolic, in numele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, din cateva motive”, a mai precizat Iohannis, aratand ca mandatul sau va fi unul al respectului fata de toate valorile noastre si fata de eroii si martirii romani, pentru ca ”o natiune nu poate avea viitor, fara a-si respecta, inainte de toate trecutul”.

Iohannis a mai afirmat ca in 25 de ani, Romania a gasit putine prilejuri de a impartasi bucuria cu acesti oameni care au luptat impotriva comunismului si si-au sacrificat tineretea, familia, viitorul si sperantele pentru a salva ideea de libertate si demnitate.

Un alt motiv pentru care a acordat aceasta distinctie este, potrivit presedintelui Romaniei, ”faptul ca prin acest moment, vrea sa marcheze inceputul unui nou capitol in istoria noastra recenta, si anume ”un presedintele care pune inainte de toate modelele din societate”, si a aratat ca fostii detinuti politici reprezinta, cu siguranta, repere de moralitate pentru tanara generatie.

”La varsta de 20 de ani, domnul Bjoza a fost arestat si intemnitat de catre securitate si a fost condamnat pe nedrept, fiind obligat sa suporte supliciul anilor de detentie si sa cutreiere nu mai putin de 14 locuri de detentie. Pana in 1989, a fost persecutat continuu de autoritatile comuniste, dar acest lucru nu l-a impiedicat nicidecum sa militeze, dupa Revolutie, pentru idealurile de libertate si democratie”, a mai declarat Iohannis.

Potrivit sefului statului, ”prin aceasta decoratie recunoaste si onoreaza sacrificiul si curajul de care au dat dovada femeile si barbatii care au suferit si au pierit pentru libertate, in vremea comunismului si in zilele de decembrie 1989”.

”Comunismul s-a instalat prin crime si abuzuri, si a continuat sa se impuna pe intreaga sa existenta, prin teroare si minciuna. Vreme de 45 de ani, puterea a fost exercitata de un grup de privilegiati, care au instaurat un regim ilegitim, regim care a limitat proprietatea privata, a distrus societatea civila, a interzis partidele politice, a schimbat prin forta forma de guvernamant, a nimicit piata libera, a lichidat valorile traditionale, a persecutat credintele si practicile religioase si a abandonat suveranitatea Romaniei”, a declarat presedintele Iohannis.

El a aratat ca mii de oameni s-au luptat impotriva comunismului si acest lucru ”trebuie cunoscut de catre tanara generatie, iar societatea noastra trebuie sa actioneze cu fermitate in acesta directie, fie ca vorbim de partizani, de tarani care s-au opus colectivizarii, de romani care isi aparau regele sau de credinciosi care nu vroiau sa isi abandoneze cultul, sau reprezentanti ai minoritatilor etnice, de membri ai partidelor politice care nu s-au lasat manipulati sau femei care nu au acceptat politica pronatalista a regimului, de muncitori care nu s-au lasat mintiti, sau de cetatenii revoltati din 1989”.

”Cu totii au spus ”Nu” comunismului. Dusmanii de clasa, cum au fost numiti, au fost sistematic anihilati. Sute de mii de oameni inchisi in inchisori de exterminare, deportati, supusi la munca fortata in lagare. Dar cea mai mare drama este ca regimul comunist a distrus elitele, resursa fundamentala a unei natiuni”, a mai declarat Klaus Iohannis.

El a adaugat ca, prin distrugerea acestor destine, ”comunismul a furat pentru 45 de ani sansa Romaniei de a se occidentaliza, de a evolua firesc si de a beneficia de o reala libertate si prosperitate”.

”Acesta este bilantul negru al comunismului”, a concluzionat presedintele Klaus Iohannis.

La randul sau, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Octav Bjoza a aratat ca acordarea acestei decoratii reprezinta ”o recunoastere a meritelor unui intreg grup social care a luptat impotriva comunismului pentru dreptate, libertate, demnitate, adevar si credinta stramoseasca”.

“Pentru noi, cei loviti de represiunea comunista, in modul cel mai direct este foarte important faptul ca dvs in a doua zi de la depunerea juramantului ca presedinte al Romaniei v-ati gandit sa ne acordati o distinctie atat de importanta. in acest fel lupta si suferinta noastra au capatat o recunoastere deosebita avand si semnificatia unui act simbolic de condamnare a comunismului din Romania. Gestul dvs demonstreaza sentimentele de respect si recunostinta pe care le nutriti fata de aceasta categorie sociala atat de vitregita in ultimii 70 de ani”, a spus el, aratand ca aceasta decoratie “rasplateste lupta si jertfa fostilor detinuti politici si deportati din Romania”.

“Fie ca gestul dvs de recunoastere a meritelor oameni curajosi, doritori de demnitate nationala si democratie sa semnaleze inceputul unei etape distincte in istoria Romaniei contemporane de afirmare a tarii noastre pe plan international, de atingere a adevaratei democratii visate si de victimele opresiunii comuniste”, a mai declarat Octav Bjoza.

Presedintele AFDPR a salutat faptul ca Iohannis s-a gandit la infiintarea unui muzeu al crimelor comunismului, la Bucuresti. ”Nu putem decat sa salutam faptul ca v-ati gandit la infiintarea in Capitala Romaniei, care nu are inca un muzeu al crimelor comunismului, v-ati gandit sa fie demarate actiuni in acest sens. Am fost sprijiniti si de fostul presedinte, domnul Emil Constantinescu, si speram sa mai fim in viata atunci, macar ultimii dintre noi, atunci cand acest muzeu va fi realizat”, a spus el, in final.

Octav Bjoza a mai afirmat ca cei 17 fosti detinuti politici care au fost prezenti la Palatul Cotroceni ”insumeaza 300 de ani de condamnare, din care 115 ani au fost efectuati”.