KLAUS IOHANNIS: Obiectivul de creare a UNIUNII ENERGIEI Consiliul European a CONFIRMAT de Consiliul European

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat vineri ca obiectivul crearii UNIUNII ENERGIEI a fost CONFIRMAT de Consiliul European, precizand ca a sustinut finalizarea pietei interne a energiei, ceea ce pentru Romania inseamna, pe termen mediu si lung, dezvoltarea infrastructurii energetice.

“Consiliul European a confirmat obiectivul de creare a Uniunii Energiei, pe baza propunerii facuta in luna februarie de Comisia Europeana”, a spus seful statului, citat de Agerpres.

El a subliniat ca au fost validate cele cinci dimensiuni ale Uniunii Energiei: securitatea energetica, piata interna a energiei, eficienta energetica, reducerea emisiilor de carbon, cercetarea-inovarea si competitivitatea in domeniu.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: ROMANIA sustine crearea unei UNIUNI a ENERGIEI. UPDATE

“Am subliniat ca Romania sustine puternic acest proiect. Am insistat asupra catorva prioritati pentru Romania care se regasesc in concluziile finale ale Consiliului European: valorificarea propriilor resurse energetice, necesitatea diversificarii surselor si rutelor de aprovizionare”, a aratat KLAUS IOHANNIS.

El a declarat ca a reiterat potentialul semnificativ al resurselor din Marea Neagra, prin care se poate contribui la intarirea securitatii energetice regionale si europene.

“Am evidentiat importanta cooperarii regionale si atentia sporita care trebuie acordata regiunilor vulnerabile precum Europa Centrala si de Est. In acest context, am subliniat importanta utilizarii, intr-o maniera flexibila si complementara, a tuturor fondurilor si instrumentelor financiare europene, inclusiv a fondului european pentru investitii strategice pentru dezvoltarea infrastructurii energetice. Am sustinut obiectivul de finalizare a pietei interne a energiei. Pentru Romania, aceasta inseamna, pe termen mediu si lung, dezvoltarea infrastructurii energetice, asigurarea unor preturi accesibile pentru consumatori, mentinerea competitivitatii industriei, crestere economica si creare de locuri de munca”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS va participa la reuniunea CONSILIULUI EUROPEAN, la Bruxelles

El a indicat ca un aspect asupra caruia a insistat a fost libertatea fiecarui stat membru de a-si alege mixul energetic national.

“Am sustinut ca viitoarea Uniune a Energiei sa asigure o protectie reala a consumatorilor vulnerabili”, a conchis KLAUS IOHANNIS.

El a precizat ca discutiile din cadrul Consiliului European s-au axat pe Uniunea Energiei, Semestrul European si subiecte de actualitate din sfera relatiilor externe ale UE.

Sursa foto: euractiv.ro