KLAUS IOHANNIS: CORUPTIA este cea mai mare problema a sigurantei nationale. LIVE TEXT

Presedintele ales, Klaus Iohannis, participa, miercuri de la ora 10.00, la conferinta de lansare a Indexului sustenabilitatii DNA, organizata de Centrul Roman de Politici Europene.

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, va sustine un discurs in cadrul evenimentului. La conferinta este invitat si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

UPDATE 10.05: “Este un moment special pentru ca e prima intalnire intr-un astfel de cadru. De foarte multa vreme se discuta despre marile scandaluri de coruptie, anchetele care se desfasoara cu repeziciune infatiseaza un peisaj sumbru. O tara paralizata de coruptie. 

Trebuie sa intelegem ca o Romanie in care politicieni si oameni de afaceri se unesc pentru a devaliza bugetul public este o Romanie asasinata Ele arata cum am ajuns ca societate si cat de urgenta trebuie sa fie schimbarea.
Aceasta este Romania anormala de care trebuie sa ne despartim cat de curand, pentru a construi Romania oamenilor normali”, si-a inceput discursul Klaus Iohannis.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS pentru Reuters: Este posibil ca PNL sa aiba in 2015 majoritatea in Parlament si sa schimbe Guvernul 

“Este necesar un amplu proces de asanare morala a clasei politice, si de mult curaj si intransigenta a institutiilor implicate. Cer cetatenilor Romaniei, societatii civile, sa se mobilizeze exemplar intr-un efort de redefinire a valorilor si respectului.

Coruptia este acum principalul dusman al promovarii care are la baza meritocratia, al concurentei libere. Coruptia ne afecteaza traiul de zi cu zi, afecteaza investitiile. Pe termen lung, coruptia duce la regres, segregare si la o rasturnare endemica a valorilor. Coruptia e de departe cea mai mare problema de siguranta nationala”, a continuat presedintele ales al Romaniei.

“Fara o Justitie independenta si functionala, o natiune poate trai de 10 ori un secol fara sa aiba un stat. Cu o justitie eficienta, o natiune poate face pasi uimitori, ca si cum ar trai un secol in 10 ani. Efortul este meritul a numerosi factori, dar mai ales al acelor oameni onesti si curajosi din justitie, care au aratat ca vocatia se suprapune cu formatia.

Misiunea mea principala este de a sprijini acest demers, dar si de a sprijini celelalte institutii ale statului. Presedintele trebuie sa nu fie doar garantul, ci si cel dintii promotor al statului de drept”, a mai spus Iohannis.

“Concret, imi doresc sporirea performantei DNA la nivel local. DNA a fost foarte performant, incepand cu mandatul lui Daniel Morar si continuand cu mandatul doamnei procuror-sef Laura Codruta Kovesi.

Voi lupta pentru a recupera prejudiciile. Reiterez pozitia mea de neobstructionare de catre clasa politica  anchetelor. Daca va intrebati daca presedintele va fi un aliat in lupta pentru statul de drept, va asigur ca raspunsul nu poate fi decat afirmativ”, a conchis Klaus Iohannis.

Sursa foto: adevarul.ro