KLAUS IOHANNIS participa la sedinta de GUVERN! DECLARATII IOHANNIS si GRINDEANU

Presedintele Klaus Iohannis merge la sedinta de guvern ce are loc miercuri, au anuntat reprezentantii Administratiei Prezidentiale. La sedinta de guvern de azi e posibil sa se discute o ordonanta de urgenta pentru gratierea unor categorii de infractiuni, dar si pentru redefinirea pana aproape de dezincriminare a unor infractiuni, conform jurnalistilor de la HotNews.ro.

UPDATE 5: Guvernul a prezentat pe contul sau de youtube imagini incomplete de la intalnirea dintre presedintele Klaus Iohannis si premierul Sorin Grindeanu. Pe Live Stream apar doar momentele in care intra cei doi in sala de sedinte din Palatul Victoria si cateva secunde dupa aceea, fara sa fi fost filmate si declaratiile presedintelui. Reamintim ca jurnalistii au fost invitati de doua ori de catre angajatii Guvernului sa paraseasca sala de sedinte, insa tot de atatea ori au fost intorsi pentru ca Iohannis sa-si poata transmite mesajele.

UPDATE 4: Klaus Iohannis a luat decizia sa mearga la sedinta de Guvern de azi fara ca premierul Grindeanu sa il invite, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Iohannis l-ar fi anuntat pe Grindeanu ca va merge la sedinta programata azi-dimineata la 9.30 cu zece minute inainte de a sosi la guvern, potrivit acelorasi surse. Iohannis a decis sa mearga la sedinta dupa ce ieri avertizase public, dar fara accente dure, ca e nevoie de “maturitate” in privinta unor posibile modificari ale codului penal.

UPDATE 3: Ziua de 23 ianuarie va fi zi libera pentru bugetari, a anuntat miercuri premierul Sorin Grindeanu in timpul sedintei de Guvern. Masura vine pentru a face “punte” intre weekendul 21022 cu ziua libera de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane.  24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane, a fost votata ca zi libera nelucratoare in septembrie 2016 de catre Parlament.

UPDATE 2: Presedintele a spus, la inceputul sedintei de Guvern, ca a discutat cu prim-ministrul Sorin Grindeanu si ca nu vor fi puse pe ordinea de zi gratierea si modificarea Codurilor Penale.De asemenea, seful statului a precizat ca, inainte de a ajune la Guvern, premierul Grindeanu analizase “cu maxima responsabilitate” aceste subiecte, iar cei doi au ajuns la un consens. In schimb, Sorin Grindeanu nu s-a referit la aceste subiecte in cadrul declaratiilor dinainte de inceperea sedintei.

DECLARATII KLAUS IOHANNIS:

“Multumesc, dle prim-ministru, onorati membri ai Guvernului, onorata asistenta. Avem o premiera astazi, este prima data cand particip la o sedinta de Guvern. Am decis in aceasta dimineata sa fac o vizita dlui prim-ministru. Am avut o discutie foarte aplicata, foarte serioasa si cu concluzii consensuale, dupa care premierul m-a invitat sa prezidez aceasta sedinta de guvern.

Cu aceasta ocazie, dati-mi voie sa va spun ca sunt foarte multumit de felul in care va faceti cu totii datoria si pentru mine nu este doar o placere, ci si o onoare sa fiu aici, impreuna cu dvs. In ce priveste concluziile discutiei pe care am avut-o cu dl prim-ministru mai devreme, as prefera sa il las pe dl prim-ministru sa detalieze aceste lucruri, dupa care vom trece la fapte, in speta la ordinea de zi a sedintei.

Inca o remarca. Cunoasteti povestea ca este un elefant in incapere, dar nu se vede. De fapt, sunt doi elefanti – Ordonanta de gratiere si Ordonanta de modificare Codurilor Penale. Evident ca si despre acestea am discutat cu dl prim-ministru mai de dimineata, iar domnia sa mi-a spus ca discutia avusese loc deja cu anumiti colegi din Guvern si ca nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentara aceste doua chestiuni, privind gratierea si modificarea Codurilor.

De asemenea, subliniez si sper sa fiu in asentimentul dlui prim-ministru, s-a angajat ca aceste chestiuni sa nu fie bagate peste noapte in nici sedinta de Guvern si imediat ce documentele vor fi clarificate, evident ca sub conducerea Ministerului de Justitie, sa fie puse in transparenta, adica mai clar sa fie date spre consultare tuturor entitatilor prevazute de lege – CSM, organizatii profesionale, ale judecatorilor si opiniei publce.

Este obligatoriu sa respectam aceste chestiuni – si subliniez, inainte sa ajung eu la Guvern, dl prim-ministru analizase cu maxima responsabilitate aceste chestiuni si asa a fost posibil ca in 20 de minute sau cat am stat noi doi impreuna, sa ajungem la consens, fiindca amandoi, si toti membrii Guvernului, dorim sa consolidam statul de drept, si atunci o parte importanta este respectarea normelor si nu in utltimul rand respectarea romanilor si a societatii civile, care cu totii sunt foarte interesati de aceste spete”.

DECLARATII SORIN GRINDEANU:

“Avem o ordine de zi care a fost publicata, pe care fiecare din dvs o aveti in mapa. Sa inlaturam zvorurile pe care le-am vazut aparand in spatiul public.

Asa cum l-am informat pe dl presedinte in discutia avuta, discutam despre lucruri care se afla pe ordinea de zi. Tot conform prevederilor constutitionale si atributiunilor pe care guvernul le are, in perioada imediat urmatoare, toate lucrurile pe care ne propunem sa le facem, si noi, si Parlamentul, sa le putem adopta in sedintele de guvern.

Tot ceea ce este in ordinea de zi, o sa discutam punct cu punct. In general, sunt lucruri privind constructia bugetara. De asemenea, e o hotarare de guvern pentru data de 23 ianaurie, ca zi libera, astfel incat sa se faca o legatura si cu 24”.

UPDATE 1: Ministrii s-au strans in sala de sedinte. Klaus Iohannis si Sorin Grindeanu au o discutie inainte de inceperea sedintei de Guvern, informeaza postul de televiziune Digi 24. La aceasta intalnire participa si ministrul Justitiei, Florin Iordache. Schimbare de tactica la Guvern: ziaristii au fost anuntati ca nu vor mai fi declaratii la inceputul sedintei, asa cum se intampla de obicei.

Marti, Grindeanu i-a delegat vicepremierului Sevil Shhaideh atributiile de sef al Executivului, de miercuri pana luni, cat timp el se va afla in Statele Unite ale Americii. In atare conditii prezenta premerului la sedinta de Guvern este inca sub semnul intrebarii chiar si in conditiile in care Grindeanu se afla la Palatul Victoria.

STIRE INITIALA

Sedinta urma sa inceapa la ora 09:30 dar pana la aceasta ora nu a fost facuta publica ordinea de zi. News.ro anunta ca presedintele ajunsese la Palatul Victoria, cu aproximativ 5 minute inainte de inceputul sedintei.

Potrivit Articolului 87 din Constitutie, alineatul (1), presedintele Romaniei “poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii”. La alineatul (2) se arata ca seful statului “prezideaza sedintele Guvernului la care participa”. Ramane de vazut daca subiectele care vor fi discutate la sedinta de Guvern de miercuri se incadreaza la alineatul (1).

Sursa foto: presidency