KLAUS IOHANNIS a participat la SLUJBA din Sibiu de comemorare a sasilor deportati in urma cu 70 de ani. GALERIE FOTO

Presedintele KLAUS IOHANNIS participa, duminica, de la ora 10.00, la Catedrala Luterana din Sibiu, la o SLUJBA pentru comemorarea sasilor si svabilor din Romania care au fost deportati in urma cu 70 de ani in lagarele de munca sovietice.

UPDATE 12.12: Presedintele KLAUS IOHANNIS a plecat de la SLUJBA de la Catedrala Evanghelica din Sibiu in jurul orei 11.00, fara a face declaratii. Ceremonia a mai durat aproximativ 15 minute.

In sala s-au aflat si doua persoane – un barbat si o femeie – care au supravietuit in lagarale sovietice, cei doi fiind invitati alaturi de preot, iar o fetita de zece ani le-a oferit cate un buchet de trandafiri albi.

La iesirea din biserica, femeia a spus ca in ianuarie 1945, cand avea 16 ani si zece luni, a fost luata si dusa in lagar, unde a stat cinci ani.

”Era frig, ne era foame si munca era foarte grea, mai ales la varsta pe care o aveam eu. Ne-a ajutat Dumnezeu si am scapat si uite ca am trait pana acum”, a afirmat femeia.

Ea a mai spus ca a fost un ”gest frumos” din partea presedintelui ca a participat la slujba la care au fost comemorati 70 de ani de la deportarea sasilor si svabilor din Romania.

UPDATE 11.38: Tragedia de la Paris a fost amintita duminica in slujba de comemorare a 70 de ani de la deportarea celor 70.000 de sasi si svabi din Romania in lagarele de munca sovietice, slujba la care a participat si presedintele KLAUS IOHANNIS.

Episcopul Bisericii Evanghelice din Romania de Confesiune Augustana, s-a referit in predica sa, la atacurile din Franta.

UPDATE 10.12: KLAUS IOHANNIS a ajuns la slujba singur, in jurul orei 10.00, fara a face declaratii la intrarea in biserica, dupa care s-a asezat pe primul rand.

La slujba religioasa iau parte si presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), Paul Porr, si primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.

“Cu 70 de ani in urma, in ianuarie 1945, 70.000 de sasi si svabi din Romania au fost deportati de autoritatile bolsevice in lagare de munca fortata din Uniunea Sovietica. Femei, barbati si copii. Germania fusese infranta si orice vorbitor de limba germana trebuia pedepsit, indiferent daca participase sau nu la razboi. Printre cei 70.000 de deportati s-au aflat si bunicii mei. Erau tineri. Dupa cativa ani, s-au intors acasa imbatraniti de suferinta. Nu au povestit niciodata ce au trait in lagar. Era dincolo de cuvinte. In amintirea lor si a tuturor deportatilor de atunci, particip astazi, la ora 10.00, la o slujba de comemorare la Catedrala Luterana din Sibiu”, a scris duminica presedintele KLAUS IOHANNIS pe pagina sa de Facebook.

Reprezentantii comunitatii sasesti din Sibiu au declarat ca este o slujba obisnuita de duminica, in care preotul va vorbi si despre deportarea sasilor si svabilor.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS va participa la o slujba pentru comemorarea sasilor DEPORTATI

De asemenea, in 13 ianuarie la sediul Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) vor avea loc mai multe evenimente pentru comemorarea sasilor si svabilor din Romania care au fost deportati in urma cu 70 de ani.

“Sasii din Sibiu au fost ridicati in noaptea de 13 ianuarie 1945 la ordinul lui Stalin. De aceea, cele mai multe manifestari vor avea loc in cursul zilei de marti la sediul Forumului”, au declarat reprezentantii FDGR.

Potrivit acestora, manifestari similare celor de la Sibiu vor avea loc la Resita, Satu-Mare, Brasov si in alte localitati. De asemenea, in primavara va fi organizata o manifestare nationala, la Timisoara, unde vor participa si supravietuitori din lagarele sovietice.

Citeste si: Klaus Iohannis va participa la marsul solidaritatii de la Paris

Conform datelor detinute de etnicii germani din Sibiu, din Romania au fost deportati in lagarele sovietice in jur de 70.000 de sasi si svabi, aproximativ 4.500 dintre acestia fiind doar din judetul Sibiu.

Sursa foto: facebook.ro