Klaus Iohannis a participat la Timisoara la evenimentele dedicate Revolutiei din 1989: Suntem datori sa avem ca reper libertatea!

Klaus Iohannis

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a sustinut marti seara, la Timisoara, un discurs cu prilejul implinirii a 25 de ani de la declansarea Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Klaus Iohannis a aprins si o candela pe treptele Catedralei Mitropolitane.

“La 25 de ani de la Revolutie, am facut promisiunea de a fi aici, la Timisoara, si din respect pentru cei care si-au dat viata in 1989 pentru ca noi sa traim in democratie. Curajul lor a inspirat o intreaga natiune. Au aratat ca dorinta de libertate este mai puternica decat aparatul represiv al regimului totalitar. Nu este niciodata inutil sau banal sa vorbim despre libertate. De aceea, in orice construim, suntem datori sa avem ca reper, ca principiu, libertatea. Regimul comunist s-a prabusit asa cum s-a si instalat, prin crime si abuzuri. Pentru mine aceasta e cu siguranta o tema de readus in prezent,viitorul democratic al natiunii depinde de modul in care ne ausman un trecut tragic. Avem mereu nevoie de amintire si reamintire, doar asa ne putem feri de comunism” a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat ca Romania are nevoie de un muzeu national al comunismului, precizand ca in calitate de presedinte va pleda pentru ca acest muzeu sa fie construit.

“Romania are nevoie de un mare muzeu national al comunismului. In calitate de presedinte voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu, pentru ca presedintele trebuie s avegheze la cultivarea memoriei natiunii. Un sfert de secol a trecut din decembrie 1989, suficient de mult pentru ca natiunea sa faca un bilant. Avem datoria sa ne intrebam cu luciditate, ce am facut cu aceasta libertate a noastra, cucerita cu jertfa. Sunt lucruri pe care le-am reusit: am construit pentru Romania un sistem de securitate, suntem membri NATO, azi Romania e o tara sigura
am integrat Romania in UE, e un bun castigat, rezultatul unui proiect national unanim impartasit. Avem o suma de practici democratice incetatenite: libertatea de exprimare, cultura civica, dar in acelasi timp trebuie sa ne gandim la restatntele libertatii si sa ne intebam: e sistemul democratic construit deplin functional? E Romania o economie de piata performanta? A recuperat suficient din decalajul fata de tarii occidentale? Raspunsul la toate aceste e mai degraba Nu. La aceste capitole si la multe altele avem restante, unele chiar foarte mari”, a mai spus Iohannis.

“Am integrat Romania intr-un sistem de securitate si in constructia europeana, dar am facut prea putin pentru oameni, pentru viata lor de zi cu zi. Aceasta natiune e una cu aspiratii puternice, daca nu le-ar fi avut m,ilioane de romani nu ar fi luat drumul strainatatii. Toti cei care facem parte din clasa politica trebuie sa recunoastem sincer si direct, da, avem o responsabilitate. Clasa politica e responsabila pentru a nu fi reusit sa contruiasca aici in Romania un spatiu pentru implinirea acestor aspireatii. Marea dezamagire a oamenilor a venit si din lipsa de recunoastere a restantelor, de fiecare data s-a trecut mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Clasa politica nu a inteles ca odata cu libertatea vine si responsabilitatea, ca o data cu puterea vine si rapsunderea in fata oamenilor”, a completat Klaus Iohannis.

Presedintele ales, Klaus Iohannis, a ajuns, marti dupa-amiaza, la Timisoara, unde va participa la mai multe evenimente dedicate implinirii a 25 de ani de la Revolutie, el fiind primit la Primarie de catre edilul-sef Nicolae Robu si urmand sa depuna o coroana la Monumentul Eroilor Revolutiei.

Klaus Iohannis a ajuns la ora 16.30 la Primaria Timisoara, venind insotit de o coloana oficiala de la aeroport, transmite corespondentul Mediafax.

El nu a facut declaratii jurnalistilor, fiind primit de catre primarul Nicolae Robu (PNL) in biroul acestuia.

Ulterior, Klaus Iohannis se va indrepta spre Cimitirul Eroilor, unde va depune o coroana de flori la Monumentul Eroilor Revolutiei.

Citeste si: CCR DA CASTIG DE CAUZA ANI: PRIMARII INCOMPATIBILI RAMAN LA MANA INSTANTELOR. PROCESUL LUI IOHANNIS MERGE MAI DEPARTE

De la ora 17.30, Klaus Iohannis va transmite, in Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara, un mesaj catre cadre didactice, cercetatori si studenti, la eveniment urmând sa asiste peste 500 de persoane.

La ora 18.00, presedintele ales va merge la Catedrala Mitropolitana, unde va participa la aprinderea de candele pe treptele lacasului de cult, acolo unde mai multi tineri au fost impuscati in timpul Revolutiei.

Tot acolo, la aceeasi ora, Corul Operei Române va sustine un microrecital in memoriam, iar la ora 19.00 Klaus Iohannis va transmite de pe scena Operei un mesaj catre romani, apoi va asista la Concertul de Gala de colinde sustinut de Corul National Madrigal.