KLAUS IOHANNIS pentru Reuters: Este posibil ca PNL sa aiba in 2015 majoritatea in Parlament si sa schimbe Guvernul

Klaus Iohannis

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, afirma, intr-un interviu pentru agentia Reuters, ca in urmatoarele saptamani mai multi parlamentari ar putea abandona coalitia de guvernamant a premierului Victor Ponta, intr-un numar suficient pentru a duce la caderea Guvernului anul viitor.

Klaus Iohannis sustine ca rezultatul alegerilor prezidentiale va duce la erodarea majoritatii de 65% controlate de social-democratii lui Victor Ponta si aliatii lor. “Toata lumea vrea sa fie de partea castigatoare. Prin urmare, este posibil ca in urmatoarele saptamani sau luni sa avem schimbari in Parlament”, spune Iohannis, in interviul realizat marti la sediul Partidului National Liberal (PNL) de la Bucuresti.

“Asadar, este posibil ca pe parcursul anului 2015 sa avem o schimbare care va oferi Partidului National Liberal o majoritate, pe care o va folosi atunci pentru schimbarea Guvernului”, afirma presedintele ales. Iohannis, a carui promisiune de a combate coruptia l-a ajutat sa devina cel mai popular lider politic pe Facebook din Europa, a promis sa dea jos Guvernul lui Ponta, comenteaza Reuters.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS VA EFECTUA O VIZITA IN REPUBLICA MOLDOVA 

Mandatul de presedinte ii ofera lui Iohannis puterea sa desemneze un nou prim-ministru daca Ponta va cadea in urma unei motiuni de cenzura, insa pentru acest lucru este nevoie ca zeci de parlamentari sa abandoneze coalitia de guvernamant inaintea alegerile parlamentare programate pentru 2016. Victor Ponta a declarat dupa alegeri ca actuala coalitie este stabila si a exclus o demisie a sa.

Iohannis promite ca, in calitate de presedinte, va avea o abordare mai concilianta decat cea a presedintelui in exercitiu Traian Basescu, ce a avut deseori dispute cu Ponta. “Vreau sa fiu foarte clar: este evident ca premierul si cu mine am fost in competitie si ca s-au produs multe daune. Insa competitia s-a incheiat: avem un castigator si o tara de condus”, mai afirma Iohannis.

CITESTE SI: Au aparut NUME NOI pe lista posibililor CONSILIERI PREZIDENTIALI ai lui KLAUS IOHANNIS 

El a refuzat, in cadrul interviului, sa spuna care vor fi propunerile Guvernului pe care le-ar putea retrimite in Parlament si daca Romania va semna un nou acord de ajutor cu Fondul Monetar International dupa ce actuala intelegere se va incheia anul viitor. “Evident, este foarte greu sa construiesti un buget cu un deficit de 1,4%, care este obiectivul. Pe de alta parte, sunt impotriva unor noi taxe, astfel ca Guvernul are o sarcina dificila si nu pot decat sa sper ca vor veni cu un proiect (de buget) decent”, subliniaza Iohannis.

“Vreau sa schimb felul in care se face politica in Romania: acest lucru inseamna mai putin spectacol si mai multe solutii pentru Romania. Dar o vom face pas cu pas. Este imposibil sa schimbi clasa politica sau felul in care este condusa tara peste noapte sau intr-o saptamana ori un an”, concluzioneaza el.

Sursa foto: realitatea.net