KLAUS IOHANNIS, presedintele ales, va sarbatori ZIUA NATIONALA a ROMANIEI la ALBA IULIA

Klaus Iohannis

Presedintele ales, Klaus Iohannis, este asteptat la Alba Iulia, in 1 Decembrie, autoritatile locale anuntand ca au pregatit de Ziua Nationala un program variat pe durata a trei zile, care va cuprinde, printre altele, o parada militara, concerte, spectacole de lasere si focuri de artificii.

Purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser, a declarat, marti, ca manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale a Romaniei se vor desfasura si in acest an sub genericul “Festival de Romania” si vor debuta sambata, cand va fi deschis Parcul Sarbatorilor de Iarna amenajat in cetatea din municipiu.

CITESTE SI: 1 DECEMBRIE. Ce spun istoricii despre aceasta zi: Istoria e o zestre spirituala a fiecaruia. Daca nu putem arbora un steag, macar sa-l purtam in suflet 

Mihai Coser a spus ca manifestarile vor culmina in 1 Decembrie, cand vor avea loc festivitatile traditionale, dar si o parada militara, o defilare cu steaguri de mari dimensiuni, concerte, focuri de artificii si spectacole de lasere. Potrivit acestuia, Alba Iulia va gazdui in preajma zilei de 1 Decembrie si Congresul Spiritualitatii Romanesti, care ii reuneste pe reprezentantii comunitatilor romanesti din Diaspora.

CITESTE SI: PARADA de 1 DECEMBRIE din Piata Constitutiei, desfasurare masiva de trupe si tehnica militara. In premiera va defila Garda de Onoare a Armatei Rep. Moldova 

 “In mod firesc, si in acest an vom avea parte de tot festivismul angajant si sobru care comprima in cateva episoade o intreaga istorie. Te Deum, parada militara, depuneri de coroane, tot ceea ce exprima respectul pentru ceea ce ne-au fagaduit si au implinit inaintasii. Suntem din nou gazde primitoare pentru acei romani care au conturata in inima Romania si care, intr-o atmosfera de reculegere si pietate, se intalnesc an de an la Congresul Spiritualitatii Romanesti. Sarbatoarea din acest an cuprinde in program si un eveniment exceptional, un concert simfonic sustinut de Filarmonica de Stat a Republicii Moldova din Chisinau, un dar nepretuit de la orasul infratit cu Alba Iulia”, a spus Mihai Coser.

Ziua de 1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, anul 2014 marcand 96 de ani de la unirea Transilvaniei cu Romania, care a avut loc la Alba Iulia.

La 1 decembrie 1918 a fost convocata, la Alba Iulia, Adunarea Nationala a Romanilor, lucrarile finalizandu-se cu Hotararea de unire neconditionata a Transilvaniei cu Romania, votata in unanimitate (acest act a avut loc dupa ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei si Bucovinei au votat unirea).

Sursa foto: adevarul.ro