Klaus Iohannis, prima vizita oficiala la Chisinau: Romania va face totul pentru a sprijini Rep. Moldova pe drumul european

IOHANNIS, la intalnirea cu STUDENTII ROMANI din ITALIA: Trebuie sa REASEZAM EDUCATIA la locul potrivit

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, marti dupa-amiaza, cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, in prima sa vizita la Chisinau de la preluarea mandatului prezidential. Romania va sprijini Republica Moldova pe drumul sau european, a dat asigurari Iohannis in discutiile cu presedintele moldovean, care a adaugat ca Romania ramane angajata pentru dezvoltarea dialogului politic si cooperarii. Iohannis a discutat cu Timofti si despre situatia de securitate de la granita cu Ucraina si stabilitatea Republici Moldova, aratand ca prioritatile vizeaza stabilitate si parcurs european. 

“Vedem Romania drept o ancora de stabilitate in regiune si un partener solid al statelor vecine, Rep. Moldova si Ucraina in calea lor spre Europa. Speram ca toti moldovenii a vada in Romania un partener de incredere si de lunga durata”, a  spus Iohannis.

Afla aici mai multe detalii despre vizita lui Klaus Iohannis la Chisinau

“Ma bucur ca sunt astazi aici la Chisinau. Este o vizita pe care am asteptat-o cu foarte mult interes, mi-am dorit ca aceasta sa fie prima mea vizita in afara Romaniei dupa preluarea mandatului, insa am considerat ca este oportun sa dau curs invitatiei dupa ce exista un Guvern validat in Rep. Moldova. Aceasta conditie fiind indeplinita iata ca am venit. Exista in Romania si in Europa asteptari mari privind Rep. Moldova in consens cu votul proeuropean exprimat in noiembrie 2014. Ii asigur pe toti cetatenii moldoveni ca Romania va face tot ce este posibil pentru a sprijini Rep. Moldova pe drumul sau european. L-am asigurat pe dnul Timofti ca Romania ramane angajata pentru dezvoltarea dialogului politic si cooperarii cu Moldova. Urmeaza sa am o intalnire cu domnul premier. “, a spus Klaus Iohannis.

Nicolae Timofti a precizat, la randul sau, ca l-a asigurat pe presedintele Iohannis ca Rep. Moldova va ramane ferm angajata in integrarea europeana si a subliniat ca isi doreste ca Rep. Moldova sa vina mai multe investitii romanesti.

Citeste si: Klaus Iohannis: Romania devine model pentru alte tari

“In plan politic avem o deplina intelegere asupra subiectelor ed interes comun si a evenimentelor politice. De dimensiunea bilaterala avem in desfasurare numeroase proiecte de infrastructura: energetic, transport, educatie sau medicina. Sunt proiecte vitale pentru Rep. Moldova s cu sprijinul pretios al Romaniei ele se concretizeaza. I-am spus presedintelui ca imi doresc ca in Rep. Moldova sa vina mai multe investitii romanesti inclusiv in audiovizual.

L-am asigurat pe domnul presedinte ca Rep. Moldova ramane ferm angajata in integrarea europeana. Am discutat si despre criza din Ucraina. Mesajul nostru ramane acelasi: de solidaritate si sprijin pentru eforturile intreprinse cu participarea partenerilor internationali vizand. Ii multumesc domnului Iohannis pentru vizita si pentru tot ce face Romania pentru Rep. Moldova”, a spus Timofti.