KLAUS IOHANNIS: Rezultatul alegerilor va arata ca a fost un LUCRU CORECT faptul ca NU AM NEGOCIAT cu ceilalti candidati la prezidentiale

Klaus Iohannis

Presedintele PNL si candidatul ACL la alegerile prezidentiale, KLAUS IOHANNIS, a declarat duminica seara la postul B1 TV ca rezultatul alegerilor va arata ca a fost un LUCRU CORECT faptul ca NU A NEGOCIAT cu ceilalti candidati la prezidentiale dupa primul tur al alegerilor.

“Eu cred ca a fost singurul LUCRU CORECT si rezultatul va dovedi ca a fost acesta LUCRUL CORECT. Eu sunt dispus la negociere politica, inteleg compromisul politic, nevoia unui compromis serios. Inteleg ca in multe situatii, cand se formeaza un guvern, cand se discuta o lege importanta pentru a obtine consens national, cand se discuta pe un interes national, cand se discuta pe un proiect national, este nevoie de foarte multa negociere, este nevoie de un compromis sanatos, dar nu va suparati, cand este vorba despre votul romanilor, nu pot sa negociez cu politicieni. Eu vreau votul fiecaruia, daca sa poate, vreau cat mai mult voturi, dar niciunul dintre politicieni nu are voturile la el buzunar. Nu poti sa negociezi cu un politician votul unui om care sta acasa, se uita sau nu la televizor. Omul de acasa trebuie sa-mi dea mie votul, acela nu poate sa treaca prin negocierea politica. Acesta a fost sensul in care am spus ca nu vreau sa negociez voturile. Eu vreau sa negociez, si o sa negociez cu politicienii, chestiuni care sunt negociabile, or dupa mine, nu va suparati, votul romanilor nu este un lucru negociabil. Este un lucru pe care eu, candidatul trebuie, sa-l castig, nu pot sa-l negociez. Aceasta a fost ideea in care am spus a nu voi negocia, nu pot, nu am ce sa negociez, nu este o marfa, este votul oamenilor pe care il doresc”, a spus KLAUS IOHANNIS.

KLAUS IOHANNIS a fost intrebat si cum vede acum Romania si cum ar trebui sa arate aceasta daca va castiga alegerile. “Romania mea este o tara in care lucrurile sunt puse la punct, o tara a lucrului bine facut. Romania lucrului bine facut inseamna proiecte care sunt duse la bun sfarsit, este o tara in care investitiile se realizeaza si se finalizeaza, nu asa cum avem in 2014 situatia ca Guvernul Ponta nu a reusit sa realizeze investitiile propuse si iata, la sfarsit de an, suntem cu aproape 24 la suta din investitii nerealizate. Imaginati-va: 24 la suta din investitiile care trebuiau facute din bani publici. Asta inseamna, sigur, un numar mare, se estimeaza pana la 100.000 de locuri de munca care au fost pur si simplu distruse de aceasta politica catastrofala a Guvernului Ponta, inseamna proiecte nerealizate, inseamna scoli nearealizate, spitale nemodernizate, drumuri care nu s-au facut si, ce credeti, la sfarsitul anului, evident, prim-ministrul a ramas, cum m-am exprimat odata, ca fraierul cu banii in buzunar, si se si duce la televizor si se lauda ca termina anul 2014 cu excedent bugetar. Asa ceva nu se intampla in Romania pe care mi-o imaginez eu. In Romania in care vreau sa fie eu presedinte lucurile se pun la punct, se rezolva, exista un plan, exista o viziune pentru zece ani si stim cu totii ce avem de facut. Este o Romanie in care fiecare om stie ce are de facut, in care fiecare institutie stie ce are de facut, isi face treaba, duce treaba la bun sfarsit si toata lumea intelege ce se intampla. Nu ca acum, cand avem un Guvern care promite de doua luni incoace pomeni electorale peste pomeni electorale. Nici nu ne mai amintim: cresc pensiile, cresc salariile, cresc indemnizatiile, totul creste. Ar fi exceptional de frumos, dar acest lucru nu se poate”, a raspuns KLAUS IOHANNIS.  

KLAUS IOHANNIS a aratat ca si el ar fi facut promisiuni electorale in campanie daca ar fi fost la guvernare cu ACL, dar intr-un mod realist. “As fi avut (tentatia de a face promisiuni electorale – n.r.) si as fi facut aceste lucruri, dar in niciun caz asa si va spun si cum: as fi pregatit bugetul pentru 2015 in august, inainte de campania electorala, as fi cautat toate resursele disponibile, as fi negociat cu FMI bugetul pentru 2015 in asa fel incat sa fie ceva realist si atunci as fi venit in septembrie in loc de, nici nu stim cand, in Parlament cu bugetul, l-am fi discutat si ne-am fi apucat de promisuni electorale cu masura si cu acoperire pe anul 2015. Asa se face o campanie electorala cand esti cu bugetul in pregatire. Nu ca acum, cand Guvernul Ponta nici in momentul de astazi nu are niciun proiect. Stiti ce inseamna ca nu are un draft de buget? Habar nu are ce vrea sa faca in 2015, asta inseamna un draft de buget”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Candidatul ACL la prezidentiale a declarant si ca i s-ar fi parut potrivit ca in campania electorala sa se discute si despre proiectul de buget pe 2015. “Bineinteles ca ar fi fost potrivit si, daca ar fi dorit sa aiba, ar fi facut cum v-am spus eu: in august, inainte de campania electorala. Nu era absolut niciun fel de problema, Calculele, sigur, nu s-ar fi putut face foarte, foarte exact, dar am fi avut macar un draft de buget sa stim si noi: in 2015, se renunta, probabil, la cota unica sau avem cota unica de 19 la suta? Nu stiu, chiar sunt foarte curios ce vom avea fiindca aceasta cota unica de 16 la suta a fost introdusa de PNL, daca ne amintim bine. Este masura din ultimii 25 de ani care a influentat cel mai mult in bine evolutia economiei romanesti, iar din acest motiv noi, liberalii, am tinut, cum se spune, cu dintii de ea si in vremea USL-ului, fiindca si atunci, pot sa va spun, domnul Ponta tot timpul a vrut sa umble la ea, am tinut de ea fiindca ni se pare importanta”, a spus KLAUS IOHANNIS.

“Cred ca o sa fim cu totii foarte surprinsi, mai ales domnul Tariceanu va fi foarte surprins la anul, daca va ajunge prim-ministru, pentru ca se va trezi in 2015 in situatia in care PSD-ul il obliga sa renunte la cota unica, sa creasca impozite si taxe si sunt chiar foarte curios cum va explica atunci oamenilor de ce trebuie sa faca aceste lucruri, fiindca altfel nu se poate. Avem un raport de avertizare din partea Comisiei Europene, nu e doar ca spun eu acest lucru, este un document oficial al Comisiei Europene, care avertizeaza Romania asupra faptului ca nu exista un proiect de buget, nu exista nici macar un draft de buget, exista insa riscul ca in 2015 sa se ajunga la 2,8 la suta deficit bugetar din PIB fata de 1,4 la suta cat ne-am asumat noi”, a mai spus candidatul ACL.

KLAUS IOHANNIS a aratat si ca reducerea CAS-ului este tot o masura electorala la care s-ar putea renunta dupa alegeri. “S-a discutat foarte mult cand am mai fost si noi intr-un fel la guvernare si, daca va amintiti, noi din toamna anului trecut tot spunem: reduceti CAS-ul cu cinci puncte procentuale. Nu s-a putut nici la 1 ianuarie, nici la 1 iulie, in fine. Culmea, nici nu incepe bine campania electorala si la 1 octombrie domnul Ponta si cu guvernul domniei sale dintr-odata, fara sa aiba acordul FMI, ajunge la concluzia ca se poate, deci o pomana electorala, si eu tare ma tem ca in momentul in care se termina campania electorala se termina si treaba cu CAS-ul redus.

Iohannis a spus si ca a avut de curand un schimb de mesaje cu CRINS ANTONESCU. “Am avut un schimb de mesaje chiar acum doua sau trei zile. Am schimbat amabilitati la nivel general”, a declarat Iohannis.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Promisiunile electorale ale lui VICTOR PONTA vor aduce CRESTERI de TAXE si IMPOZITE

KLAUS IOHANNIS a explicat si cef de presedinte isi doreste sa fie. “Eu vreau sa fiu un presedinte mediator si integrator, dar in acelasi timp un arbitru foarte ferm in fata derapajelor de orice natura. Pe de alta parte, este evident ca presedintele trebuie sa stie despre ce este vorba nu numai in politica externa si in CSAT cu armata si serviciile si asa mai departe, ci si in partea economica fiindca lucrurile nu se pot imparti. Este imposibil sa iei treburile unei tari si sa le imparti in doua: de asta se ocupa presedintele si de asta se ocupa Guvernul fiindca atunci se intampla exact ce avem acum. Presedintele si cu prim-ministrul se intalnesc numai la televizor si nu ca sa resolve problemele Romaniei, ci ca sa se certe or asa ceva este un lucru pe care nu mi-l doresc in niciun caz. Deci vreau sa fie un presedinte care stie ce se intampla si in partea economica, si in partea de securitate nationala, si in politica externa, dar, sigur, si in felul in care se pregateste anul viitor fiindca presedintele, una peste alta, este ales de oameni ca sa fie seful statului. Nu poti sa fii seful statului in jumatate din treburile publice si in jumatate nu”, a spus KLAUS IOHANNIS.  

Candidatul ACL a mai declarat ca, in cazul in care va castiga alegerile, nu va avea o coabitare cu premierul VICTOR PONTA, ci “o colaborare institutionala”. Iohannis a explicat ca prefera sa evite termenul de coabitare deoarece in ultima vreme acesta a capatat un sens peiorativ. “Nu, coabitare nu vom avea, vom avea, eventual, colaborare institutionala. Evit termenul coabitare. Daca luam DEX-ul, coabitare inseamna un presedinte si un prim-ministru de proveniente doctrinare diferite care coexista. Dar la noi, notiunea de coabitare este folosita usor peiorativ datorita acelui renumit pact de coabitare intre presedinte si prim-ministru, pact care nici pana acum nu stim de ce s-a incheiat. Acel pact de coabitare nu a fost explicat, din acest motiv nu vreau sa folosesc coabitare, prefer colaborare institutionala’, a spus Iohannis.

In ceea ce priveste modul de rezolvare al diferendelor cu prim-ministrul, candidatul ACL a subliniat ca in niciun caz nu se va certa cu acesta la televizor atunci cand nu vor fi de acord intr-o anumita problema. Iohannis a spus ca, dupa alegeri, in Parlament va ramane o majoritate controlata de PSD, respectiv un guvern controlat de social-democrati si a precizat ca va colabora cu acest guvern.

“Va exista un guvern controlat de PSD si eu voi colabora cu el institutional, corect. Asta insemnand ca, in ideea in care trebuie rezolvata o problema, se va rezolva. In niciun caz nu o sa ma vedeti pe mine mergand la televizor sa ma cert cu prim-ministrul. Daca exista divergente, si ele vor exista, atunci acele lucruri se discuta pana se gaseste o solutie care sigur poate fi negociata intr-un fel sau altul, dar nu trebuie sa se ajunga la certuri la televizor”, a afirmat Iohannis.

Iohannis a dat si asigurari ca in calitate de presedinte nu va gratia niciun politician corupt. “Sunt total, dar total impotriva acestei legi care se refera la amnistie si gratiere si in calitatea mea de presedinte voi gasi metode pentru a opri definitiv aceasta lege, iar cand vorbim de gratiere, nu va suparati, eu nu voi gratia vreodata vreun politician condamnat pentru coruptie, indiferent ca provine din PSD, din ACL, din UDMR sau din orice alta formatiune. Aceste doua lucruri pentru mine sunt nenegociabile, nu pot fi parte dintr-o negociere politica”, a spus Iohannis.

KLAUS IOHANNIS a fost intrebat si cum se va raporta la ACL si la membrii formatiunii politice care au probleme cu Justitia. “Daca vorbim despre incalcari ale legii sau despre situatii dubioase, fiti sigura ca ma raportez la toti al fel si niciunul nu va fi foarte multumit fiindca intotdeauna o sa ma raportez asa cum v-am spus acum: cine are probleme cu legea sa plece, sa-si rezolve problema si daca este curat, atunci poate sa ramana bine-mersi, iar daca nu, sa plece de tot. In rest, sigur, exista intrebarea daca presedintele are dreptul sa fie mai apropiat de o parte a spectrului politic decat de cealalta parte a spectrului politic. Eu cred ca presedintele are obligatia sa vada care din partide este capabil sa conduca tara bine si care nu este capabil sa conduca tara bine si se implice in asa fel incat cei care arata ca stiu ce vor, cei care au un proiect, care au un plan, care au o viziune sa ajunga sa conduca tara, evident in situatia in care este indeplinita prima conditie: sa aiba o majoritate care stabileste ca da, aceia vor fi cei de la guvernare. Altfel, nu are niciun rost, nu poate sa vina presedintele in Parlament si sa impuna: dumneavoastra guvernati si dumneavoastra nu si peste doua luni schimbam. Asa ceva nu se poate”, a raspuns Iohannis.     

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Nu am discutat cu CANCELARUL GERMAN in campania electorala

KLAUS IOHANNIS a vorbit si despre Parlament. “Daca ne uitam in societate vedem prea multa coruptie, prea multa minciuna, prea multa hotie si incepem sa vedem prea multa frica. Aceste lucruri ne arata ca societatea, in special partea ei politica, nu functioneaza bine si trebuie sa avem curajul sa spunem: stop! Stop si resetam jocul. Eu vreau sa schimbam tot! Asta inseamna schimbarea presedintelui, inseamna schimbarea Parlamentului, inseamna, clar, schimbarea Guvernului si inseamna schimbarea persoanelor care au ajuns pe functii importante fara sa fie competente. Daca le luam pe rand, schimbarea presedintelui se va produce in 16 noiembrie, voi fi presedinte instalat din 21 sau 22 decembrie. Parlamentul, avem un Parlament mult prea mare, avem un Parlament de aproape 600 de parlamentari, inca putin si avem un Parlament de dimensiunea Parlamentului European. Este nevoie de alta lege de alegere a Parlamentului fiindca avem o aberatie. Avem un sistem uninominal proportional. Sunt parlamentari care au ajuns de pe locul trei sa fie parlamentari, parca e chiar unul din acei premieri propusi de nu stiu ce fel de vreme, vreme buna, vreme rea. Cum ajunge cineva intr-un sistem uninominal de pe locul trei din circumscriptia in care a candidat sa fie in Parlament?”, a spus Iohannis.

Potrivit lui KLAUS IOHANNIS, situatia trebuie sa se schimbe. “Aceste lucruri este evident ca trebuie schimbate, este evident ca Parlamentul trebuie sa fie mai mic. Dupa parerea mea trebuie sa fie un Parlament mai mic bicameral. O alegere a Parlamentului trebuie sa se faca tinand cont si de partide, dar si de personalitatile politicienilor si avem sisteme in Europa care rezolva acest probleme. Votul mixt rezolva majoritatea problemelor pe care le avem acum cu Parlamentul si cu paramentarii. Nu spun doar eu ca avem aceasta problema, o spun oamenii de pe strada fiindca daca ii intrebati nu au incredere in Parlament si parlamentari. Este foarte grav. Daca vrem sa construim o societate care functioneaza si in care ne simtim bine, atunci oamenii trebuie sa aiba incredere si in presedinte, si in Parlament, si in Justitie. Altfel, lucrurile nu functioneaza si, evident, trebuie sa aiba incredere si in Guvern fiindca de acolo vine partea are ii intereseaza cel mai direct”, a declarant candidatul ACL la prezidentiale.    

KLAUS IOHANNIS a declarant si ca nu masurile luate de Ministerul Afacerilor Externe in privinta alegerilor din strainatate nu i se par suficiente. “Aceste masuri suplimentare nu ma conving absolut deloc. Eu am cerut din prima zi sectii de votare suplimentare si s-a spus ca nu exista baza legala. Dupa aceea a venit Biroul Electoral Central si a spus: da, in strainatate este posibil sa se faca sectii de votare suplimentare doar ca Ministerul de Externe nu a vrut. Ministerul de Externe a vrut sa ramana lucrurile asa cum sunt mai ales dupa ce s-a vazut rezultatul votului, care a fost in mare masura pro-Iohannis si nu pro-Ponta si atunci masurile pe care le iau acum cei de la Ministerul de Externe nu ma conving deloc. Daca in loc de patru cabine de vot se fac cinci sau sase, credeti ca ajunge? Fiindca oamenii din diaspora au vazut cum au fost tratati si vor merge masiv la vot tocmai ca sa sanctioneze aceasta atitudine inadmisibila a Guvernului. Niciun Guvern nu poate sa-si bata joc de proprii cetateni fiindca va plati si acest Guvern Ponta va plati”, a spus Iohannis.  

Pus sa-i fac o caracterizare contracandidatul sau, KLAUS IOHANNIS l-a acuzat pe VICTOR PONTA de minciuni repetate spuse ”intr-un mod marsav”, facand referire la anti-campania facuta de PSD in legatura cu adoptiile de copii, marirea pensiilor si ruperea Ardealului.

KLAUS IOHANNIS a facut o trecere in revista a minciunilor care s-au spus despre el. Printre acestea, liderul liberal a amintit de faptul ca pesedistii au trimis, prin Posta, fluturasi prin care anuntau oamenii ca le va taia pensiile si de faptul ca ar vrea sa rupa Ardealul.

”A spus o gramada de mizerii la adresa mea. Domnul Ponta a mintit, de exemplu, cand a spus ca eu voi sa tai pensiile. Aceasta minciuna a fost folosita de candidatul Ponta si PSD in campanie electorala intr-un mod care poate fi calificat doar cu cuvantul marsav. Au inventat o alta minciuna, care e o amenintare pentru statul roman. Cum ca eu vreau sa rup Ardealul. Domnul Ponta si cu toti acolitii domniei sale spun oamenilor ca este un mare pericol cu KLAUS IOHANNIS ca vrea sa rupa Ardealul. Nu vi-i rusine, pesedistilor?”, a spus presedintele PNL.

In plus, KLAUS IOHANNIS a continuat, spunand ca Victor Ponta este un pericol nu doar pentru economia tarii, ci si pentru Romania in sine.

”Astfel de afirmatii sunt periculoase pentru democratie. Modul in care conduce domnul Ponta este un pericol pentru economia tarii, domnul Ponta este o amenintare pentru Romania”, a adaugat el.

“Eu accept orice atac daca este de tip politic, dar nu daca este al adresa statului, nu daca este o miniciuna sfruntata si nu daca este o minciuna ordinara. Nu am niciun fel de problema cu niciun atac politic. Sunt politician. Sunt dispus sa raspund la atacuri politice”, a mai spus Iohannis.

El s-a referit si la Campania sa electorala. “In ceea ce priveste campania mea, eu am crezut ca este important, si cred in continuare, sa stie oamenii ce vreau eu sa fac atunci ajung presedinte. Nu vreau sa umblu cu minciuni, nu vreau sa umblu cu cioara vopsita precum domnul Ponta, eu vreau sa-i informez, sa ma vada, sa ma intrebe si m-am intalnit cu mii si mii de romani in aceasta campanie electorala si chiar daca a fost o mizerie din partea PSD-ului, imi pare foarte bine ca am facut aceasta ampanie. Am vazut toata Romania, am vorbit cu mii de oameni, stiu ce vor, simt vantul schimbarii si le-am simtit speranta, oamenii au speranta. Este cea mai buna veste pentru mine si cea mai proasta pentru pesedisti”, a afirmat Iohannis.

“Eu vreau sa fiu presedintele tuturor romanilor, si al romanilor din Ardeal, si al moldovenilor, si al oltenilor, si al muntenilor, si al dobrogenilor, si al bnatenilor, dar si al romanilor din diaspora, si voi fi. Iar mesajul meu nu a fost contruit regional. Mesajul meu s-a adresat tuturor romanilor. Faptul ca am obtinut in Ardeal un rezultat poate un pic mai bun si faptul ca am obtinut in diaspora un rezultat mult mai bun decat contracandidatul meu VICTOR PONTA inseamna doar ca acesti oameni au inteles mai repede ce vreau eu de fapt si care este viziunea mea, iar acum, in a doua parte a campaniei electorale, sunt convins ca si ceilalti vor intelege foarte bine si vor vedea aceasta campanie ordinara, mizerabila a PSD-ului si in cealalta parte o campanie prin care vreau eu sa-mi arat viziunea pentru Romania. Plus, vor vedea toti, si toata lumea are neamuri in strainatate, vor vedea toti ca de fapt diaspora a dat un semnal foarte important”, a mai spus KLAUS IOHANNIS.    

Acesta s-a referit si la organizarea unei dezbateri electorale. “Candidatul Ponta, in aroganta domniei sale din pozitia de prim-ministru, se considera deasupra tuturor celorlalti candidati, s-a gandit ca aceasta parte a campaniei, cea din turul doi, se organizeaza la PSD, ca si problemele de guvernare, ca si celelalte probleme care toate se organizeaza la PSD. Eroare, fiindca nu a avut atat bun-simt sa contacteze staff-ul meu sau sa ma contacteze pe mine daca nu doreste nimeni de la PSD sa vorbeasca cu cineva de la ACL si sa intrebe: mai fratilor, e nevoie de o dezbatere, oamenii de la televizor asteapta o dezbatere, haideti sa vedem in care zi se poate, la ce ora, la ce televiziune, pe urma vorbim cu jurnalistii care modereaza si despre teme. Nimic din asta. Domnul mare prim-ministru incapabil VICTOR PONTA s-a gandit ca e suficient daca domnia sa de la cabinetul de la PSD stabileste: luni la RTV, marti la Realitatea, miercuri la B1 si joi la Antena 3, parca asa era. Si atunci am spus: nu se poate asa. Oriunde in lume aceste dezbateri sunt importante fiindca aici nu este vorba doar de a face o emisiune buna la televizor. Este vorba de o dezbatere pentru presedintie si atunci ea trebuie facuta pe o platforma independenta, care nu poate fi banuita ca este de o parte sau de alta, pe o platforma la care in acelasi mod au acces toti, nu doar televiziunile, si radiourile si cei care se ocupa de stiri pe Internet si cei care sunt freelanceri, toata lumea trebuie sa aiba acces si am propus, fiindca am avut o invitatie de la Universitatea de Vest. Mi-a raspuns domnul Ponta ca la fel de bine se poate intr-un camin cultural. Probabil la nivelul domniei sale de doctor este acelasi lucru daca e Universitatea de Vest sau un camin cultural, asa am inteles eu. Am propus IPP-ul, mi s-a spus ca nici nu poate fi vorba. Nu stiu de ce probabil se tem pesedistii de societatea civila. In concluzie, nu s-a ajuns la nimic. A avut loc o intalnire intre staff-uri care s-a finalizat cu o declarative mincinoasa din partea pesedistilor si cu o declaratie mai lunga din partea noastra. Una peste alta, pot sa va garantez ca nu voi lasa lucrurile asa. Luni sau marti, voi vedea cum, nu stiu cum voi incerca sa-i aduc la masa negocierilor, vom face in asa fel incat lumea sa ne vada pe amandoi undeva dezbatand problemele presedintiei Romaniei”, a declarat Iohannis.