KLAUS IOHANNIS: ROMANIA are nevoie de un MEDIU de AFACERI PERFORMANT

Presedintele KLAUS IOHANNIS a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Galei Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania (CCIFER) in care a subliniat ca ROMANIA are nevoie de un MEDIU de AFACERI PERFORMANT, evidentiind ca astfel intreprinzatorii vor dobandi increderea necesara.

In mesajul prezentat de consilierul prezidential Cosmin Marinescu, seful statului a felicitat comunitatea de afaceri franceza din ROMANIA aratand ca aceasta a creat mii de locuri de munca si a contribuit la performantele economice ale tarii noastre. “Investitiile straine constituie, fara indoiala, o veritabila sursa de modernizare economica a Romaniei, prin facilitarea tehnologiilor performante si a ideilor inovative. In egala masura, o prioritate esentiala este sustinerea capitalului autohton atat de important pentru dezvoltarea sanatoasa a economiei romanesti”, a aratat IOHANNIS.

CITESTE SI: IOHANNIS: AM PROMULGAT CODUL FISCAL. MOTIVELE PENTRU CARE A FOST RETRIMIS IN PARLAMENT

El a sustinut ca in actualul context economic atentia trebuie sa se orienteze asupra MEDIULUI de AFACERI. “Avem nevoie de un mediu de afaceri performant, care sa fie bazat pe institutii economice si juridice de calitate si predictibile, caci numai asa intreprinzatorii vor dobandi increderea necesara. In acest sens, imbunatatirea calitatii institutionale a mediului de afaceri si eliminarea barierelor din calea liberei initiative trebuie sa fie prioritati clare”, a precizat Iohannis.

Seful statului a mentionat aprecierea pentru contributia Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania la imbunatatirea MEDIULUI de AFACERI, prin propunerea de solutii si recomandari axate pe cresterea competitivitatii economiei romanesti.

“Asa cum sugerati in Cartea Alba a Competitivitatii, pe care ati publicat-o de curand, trebuie sa acordam atentie oportunitatilor existente in diverse domenii, precum energia, industria constructoare de automobile, agricultura sau turismul, dar si necesitatii de a reforma unele sectoare si sisteme publice, care franeaza in prezent potentialul real al dezvoltarii noastre. Totodata, competitivitatea inseamna si un sistem fiscal atractiv pentru intreprinzatori, care sa ofere motoarelor economiei stimulentele necesare. Insa nu este suficient, motiv pentru care, in contextul dezbaterilor recente asupra Codului Fiscal, am subliniat nevoia ca masurile de relaxare fiscala sa treaca testul timpului, sa fie integrate intr-o viziune pe termen lung, astfel incat sa respecte cele trei conditii esentiale: prudenta, responsabilitate si sustenabilitate. Adica reguli bune — pe termen lung, caci aceasta trebuie sa fie lectia elementara a prosperitatii economice”, a aratat IOHANNIS.

KLAUS IOHANNIS a indicat ca pentru Romania investitiile franceze joaca un rol foarte important, in contextul in care reprezinta peste 6% din totalul investitiilor straine directe. Astfel, Franta este al cincilea investitor strain din economia Romaniei.

Seful statului a sustinut ca Parteneriatul Strategic dintre Romania si Franta reprezinta dovada si garantia unei bune cooperari bilaterale, inclusiv in plan investitional. El s-a aratat convins ca nivelul investitiilor franceze din tara noastra va fi si mai ridicat in anii ce urmeaza. De asemenea, Iohannis a aratat ca si in planul schimburilor comerciale exista semne clare de performanta, comertul bilateral ridicandu-se la aproape 7 miliarde euro anul trecut, cu o crestere cu aproape 5% fata de anul anterior.

CITESTE SI: ROMANIA A AVUT IN 2013 CEL MAI MARE DEFICIT DE INCASARE A TVA DIN UE

“Sunt convins ca, prin avantajele competitive de care dispunem, sursele prosperitatii noastre comune se vor multiplica, cu precadere in contextul principiilor liberului schimb, dar si al avantajelor prin care integrarea monetara consolideaza economia Uniunii Europene. Sper ca si Romania sa beneficieze, in curand, de aceste avantaje, care sunt indispensabile pentru succesul integrarii economice europene”, a spus Iohannis in mesaj, aratand ca pot fi identificate multe alte oportunitati de extindere a cooperarii economice cu Franta.

Sursa foto: presidency