KLAUS IOHANNIS, dupa intalnirea cu JENS STOLTENBERG: Romania SUSTINE actiunile NATO

Presedintele KLAUS IOHANNIS se va intalni vineri, de la ora 10.00, cu secretarul general al NATO, JENS STOLTENBERG, in cadrul primei sale vizite externe.

UPDATE 15.03: KLAUS IOHANNIS a scris si un mesja pe pagina sa de Facebook, dupa intalnirea pe care a avut-o vineri cu secretarul general al NATO, JENS STOLTENBERG. “Vizita mea confirma angajamentul ferm al Romaniei fata de partenerii nord-atlantici. Astazi l-am asigurat pe domnul secretar general de intreaga sustinere pentru eforturile aliantei si am reiterat invitatia de a vizita Romania, vom conveni impreuna un moment potrivit”, a scris KLAUS IOHANNIS.

UPDATE 11.23: La randul sau, presedintele KLAUS IOHANNIS i-a multumit lui JENS STOLTENBERG pentru primirea frumoasa si aprecierile la adresa Romaniei.

“Multumesc foarte mult, domnule Secretar General, draga Jens, pentru primirea frumoasa, pentru aprecierea la adresa Romaniei. Sunt foarte bucuros ca ma aflu astazi aici. Vizita mea confirma angajamentul ferm al Romaniei fata de partenerii nord-atlantici. Astazi l-am asigurat pe domnul secretar general de intreaga sustinere pentru eforturile aliantei si am reinterat invitatia de a vizita Romania, vom conveni impreuna un moment potrivit pentru acest lucru”, a spus KLAUS IOHANNIS.

“Am avut o discutie foarte buna, plina de substanta. Statutul Romaniei de membru al NATO si UE, precum si Parteneriatul Strategic cu SUA, reprezinta, in definitiv, fundamentul polticii noastre externe si de securitate. Anul 2014 a pus Europa si intreaga lume in fata unor provocari de securitate greu de imaginat in urma cu putin timp. Asistam ingrijorati la interventiile militare ilegale si la incalcarea integritatii teritoriale a unor state. Acestea reprezinta o incalcare a dreptului international si clar genereaza insecuritate in regiune. Am convenit ca este momentul sa reconfirmam prin actiuni ferme solidaritatea la nivelul Aliantei pentru a arata clar ca spiritul Articolului 5, care leaga membrii NATO in angajamentul de a se proteja mutual, este la fel de puternic acum, ca in momentul fondarii Aliantei noastre. In acest sens, pentru Romania este foarte important procesul de punere in aplicare a deciziilor luate la ultimul summit NATO in ceea ce priveste masurile de reasigurare a securitatii tarilor aliate din zona”, a mai declarant presedintele Romaniei.

Totodata, presedintele Romaniei a declarat ca in cadrul discutiei a fost abordat si subiectul cheltuielilor pentru aparare, in contextul crizei din Ucraina. “In acest context, am abordat subiectul cheltuielilor de aparare in situatia in care evolutiile in materie de securitate la nivel international, in special in vecinatatea estica a Uniunii, Ucraina, dar si angajamentele asumate in cadrul NATO, au determinat necesitatea cresterii de catre Romania a acestor cheltuieli. L-am informat pe domnul Secretar General ca Romania a poiectat atingerea in 2017 a nivelului de 2% din PIB pentru aparare si pastrarea acestui nivel pentru cel putin zece ani”, a mai spus KLAUS IOHANNIS.

De asemenea, KLAUS IOHANNIS a aratat ca s-a discutat si despre nevoia de sustinere din partea tarilor din vecinatatea estica. “Am discutat, de asemenea, despre nevoia sustinerii continue din partea NATO a tarilor din Vecinatatea Estica. Am subliniat faptul ca Ucraina, Republica Moldova si Georgia trebuie sa primeasca atentia deosebita a Aliantei pentru a raspunde noilor provocari de securitate din regiune:, a spus KLAUS IOHANNIS.

In plus, KLAUS IOHANNIS a confirmat in cadrul discutiei contributia semnificativa a Romaniei in Afganistan. “L-am informat pe domnul secretar general de progresul facut de Romania in dezvoltarea Bazei de la Deveselu, care va deveni operational in acest an. Subliniez, inca o data, natura defensiva a acestei baze si faptul ca reprezinta o contributie importanta a Romaniei, in parteneriatul cu Statele Unite ale Americii, pentru a intari capabilitatile NATO. Am confirmat pe aceasta cale si contributia semnificativa a Romaniei la misiunea NATO din Afganistan, in spiritul solidaritatii din Alianta”, a incheiat KLAUS IOHANNIS.

UPDATE 11.02: Secretarul general al NATO, JENS STOLTENBERG, a declarat dupa intalnirea cu presedintele KLAUS IOHANNIS ca lauda tara noastra pentru ca este un aliat puternic al Aliantei.

“Draga Klaus, este o placere sa te intampin aici, la sediul NATO, si cred ca acum am avut timp pentru discutii extinse, iar faptul ca ai vizitat sediul NATO atat de curand dupa ce ai preluat functia de Presedinte al Romaniei arata dedicatia Romaniei hotarata catre NATO si catre apararea pe care NATO o asigura tuturor aliatilor. As dori incep prin a spune ca Romania este un aliat puternic al NATO si a contribuit la alianta noastra in atatea feluri. Prezenta dumnevoastra in Afganistan pentru atatia ani a fost de mare importanta pentru noi, iar dumneavoastra continuati misiunile de sustinere, ceea ce noi apreciem in mod deosebit. M-am intalnit cu soldatii romani cand am vizitat Afganistan, inainte de Craciun, si am fost foarte impresionat de profesionalismul lor si de determinarea pe care soldatii dumneavoastra o dovedesc. Suntem foarte recunoscatori pentru contributia dumneavoastra la misiunea noastra din Afganistan. De asemenea, doresc sa spun ca ceea ce faceti dumneavoastra in Afganistan este o lupta impotriva terorismului de fapt, pentru ca motivul pentru care NATO si Romania se afla in Afganistan este pentru a preveni faptul ca Afganistan sa fie raiul teroristilor si asta ne-am propus sa facem. Am facut ca Afganistanul sa nu mai fie raiul teroristilor astazi. Ceea ce s-a intamplat in Paris saptamana trecuta ne sustine in ideea ca NATO trebuie sa continue razboiul global si efortul global de a lupta impotriva terorismului. De asemenea, felicit Romania pentru contributia pentru misiunea din Kosovo, de a asigura stabilitate si securitate aici. Si va felicit, de asemenea, pentru contributia in a dezvolta sistemul de aparare antiracheta al NATO, este de mare importanta pentru noi. NATO si Romania sunt hotarate sa pastreze un mediu stabil, in care sa putem avea incredere unii in ceilalti”, a spus JENS STOLTENBERG.

JENS STOLTENBERG a mai declarat ca a discutat cu KLAUS IOHANNIS si despre sustinerea Republicii Moldova si a Ucrainei, pentru stabilitate in regiune.

“Sustinem Republica Moldova si am discutat cum Romania poate sa continue sa sustina Republica Moldova si Ucraina si sa contribuie la stabilitatea din zona. NATO este gata sa faca tot ceea ce trebuie si suntem hotarati sa facem tot ceea ce trebuie pentru a descuraja orice amenintare impotriva aliatii nostri si, de aceea, dezvoltam planul de actiune pentru cresterea nivelului de reactie, care va pregati fortele noastre sa fie mai pregatite, sa fie dislocate in termen scurt si apreciez discutia pe care am avut-o despre implementarea acestui plan de actiune, atat importanta masurilor de asigurare printr-o prezenta crescuta pe flancul estic al Aliantei, dar si adaptarea fortelor noastre si infiintarea unei forte pentru interventie rapida, dezvoltarea si stabilirea unitatilor pentru integrarea fortelor NATO si a centrelor de comanda si control in Romania, precum si implementarea restului masurilor din cadrul planului de actiune pentru cresterea nivelului de reactie. Este un proces in dezvoltare, care va consolida si va creste viteza de reactie a fortelor NATO pentru a-i proteja pe toti aliatii, care este scopul NATO, de altfel”, a mai declarat secretarul general al NATO.

Potrivit secretarului general al NATO, discutiile au vizat si cresterea PIB pentru aparare in Romania. “As dori sa salut si, am discutat acest lucru in intalnirea noastra, decizia Romaniei de a ajunge al un consens politic cu toate partidele politice parlamentare din Romania pentru a ajunge la un minim de 2% din PIB pentru aparare, ceea ce inseamna ca nu mai reducem bugetele de aparare, ci le crestem. Romania este un bun exemplu prin angajamentul pe care si l-a asumat de a aloca 2% din produsul intern brut pentru aparare pana in 2017. Eu voi folosi exemplul Romaniei pentru multi dintre aliatii nostri, afirmand ca, daca Romania poate sa creasca acest procent pentru aparare, ceea ce este o actiune foarte importanta pentru Romania si o actiune foarte importanta pentru noi toti aliatii, ar trebui sa fie o dovada pentru toti aliatii ca se poate. Asa ca va multumesc, inca o data, pentru toate contributiile dumneavoastra, pentru toate activitatile si pentru leadershipul pe care il dovediti. Va felicit, domnule presedinte”, a mai declarat JENS STOLTENBERG.

KLAUS IOHANNIS si JENS STOLTENBERG vor sustine la ora 10.45 o declaratie de presa comuna.

La Bucuresti, liderii politici tocmai au convenit sa suplimenteze fondurile pentru aparare in urmatorii doi ani.

Seful statului a afirmat recent ca apartenenta Romaniei la NATO si la Uniunea Euroepan reprezinta alaturi de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii un element fundamental al politicii externe si de securitate.

Citeste si: Iohannis, intrebat despre South Stream: Romania va cauta alte oportunitati pentru consolidarea independentei energetice

El preciza ca Romania este membru responsabil in cadrul NATO si isi cunoaste atributiile, de aceea autoritatile sunt datoare sa faca eforturi in vederea cresterii contributiei financiare pentru armata.

In acest sens, presedintele KLAUS IOHANNIS a semnat, saptamana aceasta, cu toate partidele parlamentare un acord privind finantarea armatei, semnatarii angajandu-se sa sustina atingerea in 2017 a unui nivel de minimum 2 la suta din produsul intern brut pentru aparare.

Presedintele KLAUS IOHANNIS a discutat joi cu presedintii Comisiei Europene si Consiliului European despre integrarea in Schengen si monitorizarea justitiei.

Citeste si: Klaus Iohannis, prima vizita la Bruxelles: Am discutat despre Schengen, MCV si fonduri europene

Dupa prima zi a vizitei la Bruxelles, KLAUS IOHANNIS a postat pe contul sau de Facebook un mesaj. “Am subliniat astazi dorinta mea si a noastra, a romanilor, de a finaliza procesul de integrare totala in Uniunea Europeana, de a deveni un membru acceptat si respectat in nucleul Uniunii Europene. Un lucru pe care l-am mentionat si mai devreme astazi este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu: europenizarea completa a Romaniei. Am discutat cu domnul Jean-Claude Juncker si am gasit ca avem acelasi punct de vedere asupra tematicii Schengen, domnul Presedinte asigurandu-ma de tot sprijinul pentru Romania in chestiunea intrarii in spatiul Schengen. Am discutat despre Mecanismul de Cooperare si Verificare, iar peste cateva zile vom avea un nou raport pe aceasta speta. Am cazut de acord ca acest lucru ne incurajeaza sa spunem ca, in urmatorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza aceasta procedura cu succes, fiindca Romania a facut progrese semnificative in consolidarea institutiilor statului, in implementarea reformelor structurale, in consolidarea statului de drept si a independentei justitiei”, a scris KLAUS IOHANNIS.

Sursa foto: evz.ro