Klaus Iohannis a discutat, la Casa Albă, cu Donald Trump. Mizele vizitei președintelui în SUA și anunțul oficial al Casei Albe

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit marţi, la Washington, de omologul său american, Donald Trump, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA, notează Agerpres.
 
Update 6: Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat, la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis din Biroul Oval, că preşedintele Klaus Iohannis face o treabă foarte bună în domeniul combaterii corupţiei din România. Preşedintele SUA a spus că i-ar plăcea să vină în România şi că cele două ţări au o relaţie mai bună ca niciodată.

Preşedintele Trump a spus că în multe ţări corupţia este o problemă dificilă şi că ştie că şi în România există această problemă. El a adăugat că preşedintele Iohannis „face o treabă foarte bună” în această privinţă. „Cred că el este cel care poate rezolva problema”, a adăugat Donald Trump.

„Mulţumesc foarte mult tuturor, e o onoare să fiu alături de preşedintele României, este foarte respectat, a făcut o treabă foarte bună. Este un sezon politic în desfăşurare în România, dar îmi imaginez că vă descurcaţi foarte bine, pentru că sunteţi talentat, iubiţi poporul, iar noi avem o relaţie extraordinară cu România. Statele Unite şi România au o relaţie mai bună ca niciodată. Şi vreau să vă mulţumesc pentru asta! Avem relaţii comerciale foarte bune, afaceri în desfăşurare, să fiu sincer cu voi, avem mult comerţ cu România şi cu poporul său talentat. Noi cumpărăm, ei cumpără. Şi avem mulţi români în Statele Unite, sunt oameni extraordinari, muncesc din greu şi sunt oameni de succes”, a mai declarat Donald Trump.

„Vreau să subliniez că este o plăcere să fiu aici şi acum avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic din România şi Statele Unite. Sub conducerea Statelor Unite facem tot ceea ce se poate la nivelul NATO şi cred că suntem pe drumul cel bun în acest sens”, a precizat, la rândul său Klaus Iohannis. Întrebat dacă va veni în România, preşedintele SUA a spus că i-ar plăcea să facă o vizită în România. 

Update 5:  Președintele Klaus Iohannis a declarat marti dupa intrevederea de la Casa Alba cu presedintele SUA Donald Trump că liderul american și-a exprimat „sprijinul clar” pentru lupta împotriva corupției în România.

„Am remarcat reiterarea sprijinului clar al presedintelui Trump pentru eforturile mele de aparare a statului de drept si a luptei impotriva coruptiei in Romania. L-am asigurat ca voi continua sa sprijn ferm acest obiectiv al mandatului meu”, a zis Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai anunţat, marţi, că a adoptat împreună cu omologul său american, Donald Trump, o declaraţie comună, document esenţial pentru dezvoltarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.  “Am adoptat împreună o declaraţie comună. Este prima dată când am făcut acest pas. Este un document foarte important pentru progresul Parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Este esenţială dezvoltarea acestui Parteneriat în toate domeniile sale”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Ambasada României în SUA, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump. 

Update 4:  “Preşedintele Donald Trump reiterează şi consolidează parteneriatul Statelor Unite cu România. Donald Trump îl întâmpină pe preşedintele Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a reafirma şi a celebra puternicul parteneriat strategic dintre ţările noastre”, a transmis marţi seară Preşedinţia SUA într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

“Viitorul României şi al relaţiei României cu Statele Unite este foarte, foarte strălucitor”, a afirmat Donald Trump, conform Casei Albe.

“În anul 2019, România sărbătorește 30 de ani de libertate și democrație și continuă să înregistreze mari progrese în depășirea moștenirii comunismului. Statele Unite și România au relații din ce în ce mai intense în materie de securitate, energie, cooperare în domeniile nuclear civil și cibernetic, în avantajul ambelor ţări. Cele două țări vor continua să colaboreze pentru a face față provocărilor comune de securitate și a intensifica parteneriatul economic și energetic. Preşedintele Trump intenţionează să intensifice legăturile bilaterale prin susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru a adera la Programul de eliminare a vizelor, în conformitate cu exigenţele legislaţiei americane”, precizează Casa Albă.

“România este un aliat de nepreţuit în cadrul NATO şi susţine eforturile SUA şi pe cele internaţionale, în regiune şi la nivel mondial. Marcând 15 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică, România s-a dovedit a fi un aliat puternic în cadrul NATO și îndeplinește angajamentul de a aloca cel puțin 2% la sută din PIB pentru apărare. România a oferit una dintre cele mai mari contribuții cu trupe la misiunea NATO în Afganistan și susţine misiunile din Kosovo, Bosnia și pe cele ale Coaliţiei pentru învingerea reţelei teroriste Stat Islamic. Armatele celor două ţări colaborează pentru a consolida măsurile de disuasiune pe flancul estic al NATO. În urma întrevederii precedente cu președintele Trump, România își modernizează armata utilizând multe echipamente americane, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot şi antibalistice. România găzduiește efective prin rotaţie de aproximativ 1.000 de militari din SUA, precum și o instalaţie Aegis Ashore americană care oferă susţinere Sistemului antirachetă al NATO. România a asumat angajamentul de a colabora cu Statele Unite pentru contracararea riscurilor cibernetice reprezentate de companii chineze în reţelele 5G”, subliniază Preşedinţia Statelor Unite.

Consolidarea securităţii energetice şi a investiţiilor

“Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru susţinerea securităţii energetice în Europa. Statele Unite vor colabora cu România pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii şi pentru a ajuta ţara să utilizeze mai bine vastele resurse de gaze naturale. Aceste eforturi vor amplifica oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, vor îmbunătăţi prosperitatea poporului român şi vor consolida securitatea energetică în regiune. România susţine eforturile de diversificare energetică în Europa ale Administraţiei Trump, care contribuie la reducerea dependenţei ţărilor europene de surse energetice ruse. România s-a opus proiectului Nord Stream II şi altor proiecte de oleoducte care amplifică dependenţa Europei de Rusia. Statele Unite şi România sunt susţinători puternici ai Iniţiativei celor Trei Mări, care este importantă pentru intensificarea accesului pe pieţele energetice şi pentru securitate”, precizează Casa Albă.

 
Update 3: Președintele american Donald Trump a declarat marți, la întrevederea cu președintele Klaus Iohannis, în Biroul Oval de la Casa Albă, că a auzit că în România sunt mișcări politice dar că are încredere că Iohannis va trece cu bine prin ele pentru că este „talentat” și a făcut „o treabă bună”. Afirmațiile vin înaintea campaniei prezidentiale si in contextul tensiunilor din coalitia de guvernare. „E o onoare să fiu alături de președintele României, care este extrem de respectat și care a făcut o treabă bună. Aud că în România este o perioadă politică, dar mă aștept să te descurci foarte bine, pentru că ești talentat și iubești oamenii”, a zis Trump.
 
Update 2: Președintele american Donald Trump a declarat, la scurt timp după ce l-a primit la Casa Albă pe președintele Klaus Iohannis, că SUA au o relație bună cu România, iar în America trăiește o comunitate mare de români, care este apreciată.

Întrebat de jurnaliști, la oportunitățile de imagini de la începutul întâlnirii, dacă va veni în România, președintele american a răspuns: “Mi-ar plăcea”. Chestionat cu privire la moment, Donald Trump a spus: ”Este o chestiune pe care o vom discuta.”.

“Vă mulțumesc, este o onoare să fiu aici alături de președintele României. Am respect pentru ce face el și pentru ce se întâmplă în România. Știu că lucrurile merg bine, avem o relatie foarte bună, mai bună decât oricând, relații comerciale foarte bune. Sunt foarte mulți români aici, oameni extraordinari. Sunt foarte multe afaceri românești aici. Americanii iubesc românii, au o relație bună cu ei”, a spus Donald Trump.

“Este o plăcere să fiu aici și avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic. Facem tot ce se poate la nivelul NATO și cred că sutem pe drumul cel bun în acest sens”, a spus și Klaus Iohannis.

 
Update 1: Președintele Klaus Iohannis și președintele SUA, Donald Trump, discută la ora transmiterii aceste știri în Biroul Oval de la Casa Albă. La începutul discuțiilor, cei doi au făcut scurte declarații în fața presei. Trump a afișat o atmosferă mai degajată, în timp ce Iohannis a adoptat o atitudine mai sobră.

Trump a zis că este o onoare să îl primească pe Iohannis. „Lucrurile merg bine in Romania”, a zis Trump, care a adăugat că „avem o relatie mai buna decat oricand” si a invocat aici relatiile comerciale si faptul ca multi romani muncesc in SUA. „Sa stiti ca americanii iubesc romanii, au o relatie foarte buna cu ei”, a mai zis Trump. Iohannis a zis la randul lui ca este o placere sa fie la Casa Alba. ‘Acum avem ocazia sa vorbim despre parteneriatul strategic’, a mai zis seful statului.

Știre inițială
 
 
Potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis va sosi la Casa Albă la ora 14,00 (21,00 ora României), unde va fi întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump, şi va semna în Cartea de Onoare. După acest moment vor avea loc, în Biroul Oval, convorbirile tete-a-tete ale celor doi preşedinţi, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale.

Este pentru a doua oară, în actualele lor mandate, când preşedinţii Trump şi Iohannis au o întrevedere la Casa Albă, după întâlnirea din iunie 2017. Vizita la Washington a preşedintelui Iohannis vine în contextul în care România marchează 30 de ani de la căderea comunismului şi 15 ani de apartenenţă la NATO, după cum preciza recent Casa Albă.

Mizele vizitei la Washington

Săptămâna trecută, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, preşedintele Klaus Iohannis afirma că printre temele de discuţie cu omologul american se vor număra securitatea energetică şi programul Visa Waiver.

“Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, spunea şeful statului.

“Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională”, sublinia Iohannis care a susţinut că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic. Preşedintele menţiona că România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră.

De asemenea, şeful statului anunţa că doreşte să discute cu preşedintele Trump şi despre efectivele de militari americani din România, precizând că ţara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulţi militari din SUA. K laus Iohannis va reitera, cu acest prilej, invitaţia adresată lui Donald Trump de a vizita România.

 
Sursa foto: presidency