IOHANNIS s-a adresat PARLAMENTULUI! Declaratia presedintelui si REACTIILE lui DRAGNEA si TARICEANU

Presedintele Klaus Iohannis se va adresa Parlamentului marti, la ora 12,00, asa cum a anuntat presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, luni, la finalul sedintei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, informeaza Agerpres.

UPDATE 5: Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus dupa discursul lui Klaus Iohannis din plenul Parlamentului, ca “nu este o solutie” suspendarea acestuia. Intrebat de jurnalisti, la iesirea din sala, daca se gandeste la vreo actiune dupa mesajul transmis de presedinte, social-democratul a raspuns: “Nu facem nimic impotriva presedintelui”. “Suspendarea nu a fost si nu este o solutie. Romania are nevoie sa fie linistita, are nevoie de stabilitate, de pace sociala. Si noi puteam dupa alegeri, cand lumea era revoltata, puteam sa scoatem lumea in strada. Cred in continuare ca Romania are nevoie de stabilitate”, a subliniat Dragnea.

Acesta a precizat ca, la iesirea din sala, a schimbat cateva cuvinte cu Iohannis despre “pacea in Romania”. “I-am spus ca in continuare sper sa putem sa facem pace in Romania si dumnealui a spus ca spera si dumnealui”, a mentionat presedintele PSD.

Dragnea a comentat si decizia parlamentarilor PSD de a parasi sala, dupa ce presedintele Iohannis a spus ca cel care trebuie sa vina cu solutia pentru situatia creata in tara este “in mod natural cel care a creat problema, PSD”. “Si pe mine m-au surprins (ca au parasit sala – n.red.), dar probabil toata frustrarea si revolta acumulata in ultimele zile i-a facut sa aiba gestul asta. Si ei, ca si mine, se asteptau ca astazi sa fie discursul unui presedinte mediator, care sa fie parintele natiunii. Eu n-am iesit din sala, pentru ca mi s-a parut civilizat sa stau si ascult, cu speranta ca pana la ultimele cuvinte vor veni semnale de pace”, a mai spus Liviu Dragnea.

UPDATE 4: Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a declarat, dupa discursul lui Iohannis ca se astepta ca “in aceste momente de criza politica” presedintele sa “gaseasca calea spre dialog, spre detensionare”, lucru ce nu s-a intamplat, informeaza televziunile de stiri. 

“A aratat ca vine la Parlament sa dea lectii, ceea ce este inacceptabil”, a spus Tariceanu, adaugand ca a vorbi despre luminitele din Piata nu ofera o rezolvare a situatiei. Presedintele Senatului a spus ca va initia “un dialog cu toate institutiile care o relevanta in domeniul justitiei”, adaugand ca justitia “nu este un camp in care sa se razboiasca”.

“Ma intreb ce era in capul presedintelui cand vorbea de oamenii integri din fruntea statului”, a spus Tariceanu, atacandu-l apoi pe Iohannis pentru ca a fost “condamnat” pentru casa retrocedata, vorbind despre sute de mii de lei nereturnati si ca “nu se stie daca a platit impozite pe meditatii”.  Tariceanu si-a incheiat astfel declaratiile date presei, plecand si ignorandu-l pe jurnalistul care il intreba daca i se pare potrivit ca presedintele Camerei Deputatilor este condamnat penal.

UPDATE 3: DECLARATIA PRESEDINTELUI IOHANNIS (sursa Hotnews.ro): 

UPDATE 2: Calin Popescu Tariceanu a sustinut marti ca premierul Sorin Grindeanu nu este prezent la discursul sustinut de Klaus Iohannis deoarece presedintele “se adreseaza Parlamentului, nu guvernului”. “Conform separatiei puterilor in stat, presedintele se adreseaza parlamentului nu guvernului”, a spus Tariceanu, la intrebarile ziaristilor.

Intrebat de ce participarea premierului la discurs aparea ieri pe agenda Guvernului, Tariceanu a raspuns: “Acest lucru sa il intrebati pe premier”. Seful Senatului a refuzat sa spuna daca merge sa il intampine pe Klaus Iohannis la sosirea la Parlament. Dupa scurtele declaratii, Tariceanu s-a dus in biroul lui Dragnea.

UPDATE 1: Premierul Sorin Grindeanu nu va merge in Parlament pentru a asista la discursul presedintelui Klaus Iohannis, pentru ca nu ar fi primit invitatie de la conducerea Legislativului, potrivit unor surse politice citate de News.ro.

Luni seara, Biroul de presa al Guvernului a anuntat ca premierul Sorin Grindeanu va participa, marti, in Parlament, la sedinta de la ora 12.00 in care presedintele Klaus Iohannis va rosti un mesaj. Marti dimineata, Biroul de presa de la Executivului a dat publicitatii din nou agenda premierului, care include doar o intalnire cu reprezentanti ai Ambasadei SUA si cu reprezentanti ai companiei Bell Helicopter, la ora 10.30, la Palatul Victoria. 

Si pe site-ul Guvernului pe agenda premierului nu a mai aparut decat aceasta intalnire. In schimb, pe pagina de Facebook a Guvernului, in jurul orei 10.00, a fost postata agenda premierului, care cuprindea ambele evenimente. Ulterior, postarea a fost stearsa si a fost din nou anuntata agenda lui Grindeanu pe care figura doar intalnirea de la ora 10.30. Surse politice au declarat pentru News.ro ca premierul intentiona sa mearga la sedinta Parlamentului de la ora 12.00, insa nu a primit invitatie de la conducerea Legislativului.

STIRE INITIALA

“Am discutat despre includerea in ordinea de zi pentru marti a solicitarii presedintelui Romaniei de a se adresa Parlamentului. Am hotarat ora 12:00, conform solicitarii pe care a facut-o domnia sa”, a declarat luni Tariceanu. Presedintele Klaus Iohannis a transmis vineri presedintilor celor doua Camere ale Legislativului o scrisoare in care arata ca doreste sa se adreseze Parlamentului pe 7 februarie cu privire la modificarile aduse legislatiei penale, precum si in legatura cu evenimentele generate de acestea. 

“In conformitate cu prevederile art. 88 din Constitutia Romaniei, republicata, doresc sa adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificarile aduse de catre Guvern legislatiei penale, precum si la evenimentele generate de acestea”, se preciza in scrisoarea sefului statului.  Presedintele Iohannis a propus ca mesajul sau sa fie prezentat Parlamentului pe 7 februarie, la ora 12:00.

Sursa foto: presidency