LIVE TEXT KLAUS IOHANNIS la PARLAMENT: CRIZA REFUGIATILOR nu poate fi rezolvata printr-o abordare matematica

Presedintele KLAUS IOHANNIS se va adresa plenului reunit al celor doua Camere, miercuri, printre teme aflandu-se CRIZA REFUGIATILOR, votul prin corespondenta, un cod al incompatibilitatilor si reglementari privind alesii locali, fiind a treia oara cand se va adresa Parlamentului in mandatul sau.

UPDATE 11.15: “Am promis ca voi veni in Parlament la inceputul fiecarei sesiuni pentru a aduce in atentie probleme importante pentru oameni si relevante. Pornesc de la angajamentele asumate personal si de la asteptarile cetatenilor. Calea pe care am ales-o in exercitarea mandatului este, in primul rand, cea a dialogului. Am spus si voi repeta: imi doresc un Parlament puternic si care sa se bucure de increderea cetatenilor.

Cred ca sunt doua aspecte esentiale: o legislatie de calitate si raporturi functionale cu celalalte puteri in stau – toate in beneficiul cetateanului. Presedintele are atributul promulgarii legilor dupa adoptarea in Parlament. Intreaga functionare a societatii depinde de relatia cu legea. Am acordat o atentie deosebita legilor venite la promulgare”, a declarat IOHANNIS in debutul discursului sau.

“Unele le-am trimis spre reexaminare in urma unei temeinice analize. Dincolo de solicitarile punctuale, am constatat si unele aspecte care pun problema calitatii si coerentei legislatiei. Doar in 2015 asupra vechiului Cod Fscal au fost 13 modificari. Legea educatiei, Legea administratiei locale, Codul Muncii au fost modificate foarte frecvent.

Prin doua legi distincte trimise aproape concomitent la promulgare s-a modificat acelasi act legislativ.  Aceasta realitate trebuie sa capete un raspuns. In Romania sunt in vigoare circa 1400 de legi si ordonante de urgenta”, a continuat presedintele.

“In 2015, peste 50% din legile adoptate in Parlament sunt legi de aprobare sau respingere a OUG-urilor date de Guvern. De la intrarea in vigoare si pana acum, legi care privesc domenii fundamentale au fost modificate in nenumarate randuri. Vechiul Cod Fiscal – de 135 de ori. Legea Educatiei – de 26 de ori si Codul Muncii – de 28 de ori.

Marile sisteme publice, Educatia si Sanatatea, au suferit cel mai mult de pe urma schimbarilor frecvente legislativ. Cred ca modul in care se fac si se schimba legile este una din cauzele nefunctionarii acestor sisteme. A cauta vinovati pentru aceasta situatie nu ar folosi la nimic: s-au succedat multe legislaturi, multe guverne. Ce putem face azi e sa fim responsabili, sa actionam in consecinta.

Nu ne mai putem permite sa vorbim despre stabilitate si predictibilate legislativa, daca pe fond lucrurile raman la fel. Abordari de genul dam azi o lege si maine o modificam prin OUG trebuie sa dispara, ca o dovada de responsabilitate in exercitatea competentelor. Sa spunem punct si de la capat. Acesta poate fi momentul zero pentru recredibilizarea legii.

Parlamentul poate si ar trebui sa se plaseze in centrul unui efort de asanare si sistematizare a sistemului legislativ”, a mai spus seful statului.

“O transformare de sistem ne implica pe toti. Toate schimbarile facute nu au rezolvat probleme de fond. In virtutea atributiilor mele de mediator intre institutiile statului si societate, am lansat o mare dezbatere publica privind Educatia. Va cer sa-mi fiti parteneri in acest proiect.

Un Parlament puternic inseamna si o pozitionare corecta fata de Justitie. Cand am considerat ca s-au produs derapaje, v-am comunicat. Am spus ca la finele mandatului meu doresc ca coruptia sa nu mai figureze prima pe agenda preocuparilor publice. Romania puternica e o Romanie in care s-a castigat respectul pentru lege”, a spus IOHANNIS.

“O tema separata, dar cat se poate de actuala si sensibila, priveste criza refugiatilor. Suntem pentru solidaritate in UE, suntem solidari cu statele membre afectate. Trebuie sa respingem manifestarile radicale si sa dovedim echilibru si intelepciune. De aceea, nu cred ca aceasta criza poate fi rezolvata printr-o abordare matematica, contabila, ci prin dialog deschis, prin consultare cu statele membre, printr-o decizie consensuala.

Nu vorbim de locuri de cazare, ci despre oameni, despre integrarea in societate, despre asigurarea servicilor medicale, si locuri de munca pe termen lung. Nu cred ca intre parteneri lucrurile se rezolva prin ultimatumuri, amenintarea de sanctiuni, ci prin dialog. Maine (n.red. joi), la CSAT, vom conveni asupra pasilor pe care Romania trebuie sa-i faca in acest proces. De cate ori situatia o va impune, voi comunica cu Parlamentul si cu alte institutii.

Ne apropiem de momentul in care vom marca 100 de ani de stat modern si apoi de preluarea presedintiei UE. Trebuie sa ne asumam clar unde ne vor gasi cele doua evenimente, cum se va prezenta Romania in fata lumii. Voi discuta serios cu Guvernul si voi veni in fata Parlamentului cu propuneri. Nu ma avem timp de pierdut cu discutii sterile. Cei care vor veni dupa noi, ne vor judeca si evalua dupa deciziile pe care le luam astazi”, a conchis presedintele KLAUS IOHANNIS.

UPDATE 11.11: DISCURSUL presedintelui KLAUS IOHANNIS a inceput cu 10 minute intarziere. In sala se afla si premierul VICTOR PONTA si reprezentantul Ambasadei SUA de la Bucuresti.

STIRE INITIALA

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului va avea loc la ora 11,00. 

In data de 4 septembrie, seful statului le-a transmis presedintelui Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, si presedintelui Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, ca doreste sa adreseze Parlamentului un mesaj pe 16 septembrie. 

CITESTE SI: IOHANNIS: Spatiul SCHENGEN este NEFUNCTIONAL in acest moment. Vom discuta in cadrul CSAT

Presedintele a precizat luni ca va aborda cu aceasta ocazie chestiunea imigrantilor, dar a punctat ca nu trebuie sa ceara niciun mandat pentru a reprezenta Romania la Consiliul European. 

“Este posibila o consultare a Parlamentului, dar nu este uzuala. Presedintele Romaniei nu trebuie sa ceara niciun mandat pentru a reprezenta Romania la Consiliul European. Este de dorit sa se cunoasca parerea nu numai a partidelor si a politicienilor, ci si a Parlamentului”, a spus IOHANNIS, la Cotroceni, intrebat daca este de parere ca Parlamentul ar trebui sa ia o decizie in ceea ce priveste soarta refugiatilor. 

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala GABRIEL OPREA, ministrul al Afacerilor Interne, a prezentat luni, la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la Bruxelles, mandatul incredintat de presedintele IOHANNIS si de premierul PONTA, care prevede ca Romania nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranti de catre Comisia Europeana. 

CITESTE SI: Presedintele IOHANNIS a convocat CSAT pentru 17 septembrie

“Vicepremierul a aratat ca, potrivit mandatului, Romania va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii Europene si nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de catre Comisia Europeana”, informa MAI printr-un comunicat de presa.

Joi, urmeaza sa se reuneasca, in sedinta, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. 

Sursa foto jurnalul