KLAUS IOHANNIS la PARLAMENT: CEA MAI APRIGA LECTIE din acest an se numeste COLECTIV! UPDATE

Presedintele KLAUS IOHANNIS se va adresa miercuri PARLAMENTULUI, intr-un discurs care va marca un an de la preluarea mandatului de sef al statului. Presedintele Romaniei si-a preluat oficial atributiile pe 21 decembrie 2014, perioada in care Parlamentul se va afla deja in vacanta, astfel incat KLAUS IOHANNIS vrea sa adreseze acest mesaj miercuri, chiar inaintea votului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016.

UPDATE 11.30: “Am tinut sa vin in fata dvs la un an de la preluarea mandatului, nu pentru a face un bilant sec, ci ca gest de normalitate democratica. Am vorbit atunci despre directiile majore pentru Romania, despre schimbarile de principiu pe care mi le asum. Convingerea mea este ca marile proiecte ale unei natiuni pot fi indeplinite doar daca se sprijina pe valori. Acesti fundament avea nevoie e reconstructie. Am dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii in interior si in exterior”, a spus presedintele.

Klaus Iohannis a mai declarat ca presedintele este un generator de echilibru si ca este nevoie de redescoperirea dialogului cu partidele, deschiderea catre societatea civila, transformarea ideii de consultare intr-una reala, cu efecte concrete. “Anul 2015 a demonstrat ca se poate sa avem acord larg pe subiecte de interes public si ca un asemenea acord nu ramane doar pe hartie sau la nivel declarativ. Prima actiune a fost legata de bugetul de 2% din PIB”, a mai declarat Iohannis.

Strategia nationala de aparare este astazi un document major, a subliniat presedintele. “Romania puternica in Europa si in lume este mai mult decat un deziderat, este un proiect national pe care il construim deja”, a mai spus acesta.  Presedintele a trecut in revista si alte momente, printre care adoptarea codului fiscal, dar a mentionat faptul ca lipseste rigoarea in adoptarea legilor, motiv pentru care a fost nevoit sa sesizeze CCR.

Presedintele vorbeste despre vizitele externe si obiectivele urmarite. “Consolidarea si extinderea parteneriatului strategic cu SUA, intarirea parteneriatelor si relatiilor privilegiate cu statele europene si NATO”, a mai declarat presedintele, enumerand printre aceste tari Italia, Franta, Turcia sau Ucraina, si subliniind faptul ca “relatia privilegiata cu R.Moldova ramane o constanta”.

“Romania s-a aflat intr-o stare de oarecare izolare in anii anteriori”, a mai declarat Iohannis. “Romania conteaza si este gata sa isi asume responsabilitati”, a mai spus acesta.

Se cuvine sa ne uitam la lectiile anului 2015 si la ce ii lipseste pentru ca Romania sa fie cu adevarat puternica si prospera. Cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv, evenimentul care a indurerat o natiune intreaga a scos la iveala probleme a mai multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral sa le dam uitarii si concluzii care trebuie sa ne determine sa actionam si sa fim responsabili.

Cea mai dura concluzie e aceea ca pur si simplu coruptia ucide, ca se pot pierde vieti nevinovate daca nu respectam legi si reguli si daca inchidem ochii la incalcarea lor. O a doua lectie e legea schimbarii. Nu vorbim de o nevoie de moment, legata de o schimbare de guvern, ci de o schimbare profunda a politicului. Intre politica si societate nu e voie sa existe o prapastie.

Tocmai de aceea marea miza a anului 2016 e reconstructia increderii in politica si in capacitatea sa de a da societatii directia dorita. Se implinesc in aceste zile 26 de ani de cand romanii s-au ridicat impotriva regimului comunist. Acum 26 de ani schimbarea a inceput la Timisoara. S-au ridicat cu forta si curajul date de aspiratie spre libertate. Democratia s-a castigat cu jertfa de sange.

Astazi, la 26 de ani de la revolutie, cel mai bun mod de a onora acest sacrificiu e sa reconstruim increderea si sa facem democratia mai puternica. Reconstructia increderii in politica e tema pe care o propun in perspectiva anului 2016.

Reconstructia increderii in institutiile democratice, in actul politic, in partide si in cei care le reprezinta. Adica in dumneavoastra. Ma fac astfel purtatorul mesajului de innoire pe care il dau sub diverse forme cetatenii.

Ca mediator intre stat si societate e datoria mea sa fac acest lucru dar greul acestei misiuni revine partidelor. Cred intr-un sistem in care stanga si dreapta sunt reprezentate si nu imi doresc o politica in care isi fac loc extremismul, radicalismul.

Imi doresc ca romanii sa perceapa politica drept ceea ce e menita sa fie, un spatiu al reprezentarii, la care e onorabil si onorant sa participi.

Pentru toate acestea va fi nevoie de vointa si deschidere din partea partidelor consacrate si de curaj si efort de la cei care participa prima data la competitie.

Reconstructia increderii va mai presupune sa recunoastem lucrurile bune si sa pastram ce functioneaza.

Va trebui sa evitam capcana lui “nimic nu e bun”, sa nu ne condamnam institutiile pentru culpa individuala si sa respingem tentatia radicalismului si a suspiciunii permanente. Anul 2016 va aduce si alte tipuri de provocari decat competitia electorala si reformarea politicii.

Astept de la noul Cabinet o guvernare responsabila. Acest Guvern se afla in fata unei importante provocari si a unei mari sanse de a arata ca se pot lua decizii.

Imi doresc o crestere economica care sa se reflecte in nivelul de trai al fiecarui roman. O Romanie puternica stie sa investeasca, sa creeze valoare adaugata, sa atraga bani europeni si sa genereze locuri de munca.

Imi propun ca in 2016 sa am in vedere domenii cruciale pentru viitorului natiunii, precum educatia si sanatatea.Am lansat in acest an o dezbatere larga dedicata educatiei.

Anul 2016 va fi dedicat unei dezbateri asezate si consistente din care sa rezulte o viziune de ansamblu si directiile majore.

Cred ca Romania educata trebuie sa devina un nou proiect de tara pe care sa il asumam. In perspectiva implinirii a o suta de ani de modernitate, educatia va fi o tema centrala.

Aniversarea centenarului marii uniri va trebui sa fie nu doar un moment festiv, ci unul in care sa asumam marile directii de dezvoltare a Romaniei. Romania educata ar trebui sa fie una din aceste directii.

Despre anul 2015 s-ar putea spune multe iar peste ani istoricii si analistii vor avea perspective diferite.S-ar putea spune ca e anul in care s-a introdus votul prin corespondenta. A fost anul unei schimbari de guvern.

Ceea ce mi-as dori eu ca peste timp sa se puna e insa altceva: ca a fost anul in care a inceput schimbarea modului de a face politica, care a insemnat deschiderea spre societate si inceputul innoirii clasei politice. E timpul schimbarii”, a conchis KLAUS IOHANNIS.

STIRE INITIALA

KLAUS IOHANNIS se va adresa celor doua Camere ale Parlamentului la ora 11:00. Seful statului ar urma sa faca un scurt bilant al primului sau an la Palatul Cotroceni, cu realizarile si restantele mandatului, dar va adresa si un mesaj privind pasii care trebuie urmati de Parlament si catre partide in anul care urmeaza.

De la preluarea mandatului, KLAUS IOHANNIS s-a adresat senatorilor si deputatilor de trei ori. Prima alocutiune a avut loc in luna februarie, cand presedintele a cerut ca pana la finalul sesiunii parlamentare sa existe o noua legislatie privind alegerile.

CITESTE SI: BUGET 2016: LEGEA VA PRIMI VOTUL FINAL MIERCURI IN PARLAMENT

 A doua oara, KLAUS IOHANNIS s-a adresat Parlamentului in luna iunie, prezentand noua Strategie Nationala de Aparare. Klaus Iohannis le-a promis senatorilor si deputatilor ca va veni in fata lor la fiecare inceput de sesiune parlamentara.

Presedintele s-a adresat ultima data plenului reunit al Parlamentului in 16 septembrie, prilej cu care a criticat schimbarile prea dese de legi, a vorbit despre necesitatea imbunatatirii sistemului de educatie si a abordat din nou tema refugiatilor.

Sursa foto: presidency