KLAUS IOHANNIS se va intalni cu JEAN-CLAUDE JUNCKER saptamana viitoare

Purtatorul de cuvant al CE, Margaritas Schinas, a declarat pentru Gandul ca presedintele roman KLAUS IOHANNIS si noul presedinte al Comisiei, JEAN-CLAUDE JUNCKER, vor discuta despre MCV saptamana viitoare, la BRUXELLES. 

Presedintele KLAUS IOHANNIS a sustinut, marti, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca este timpul ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitate, iar unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar in 2015 ar trebui sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

CITESTE SI:  KLAUS IOHANNIS: Voi incepe CONSULTARI CU PARTIDELE pentru asigurarea unui PRAG MINIMAL de 2% pentru Armata. UPDATE 

“2015 este al optulea an in care Romania se afla sub instrumentul instituit de Comisia Europeana, numit Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeana. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justitie si sunt convins ca experienta Romaniei va fi fructificata in viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeana (UE). Au fost opt ani in care sistemul judiciar din Romania a inregistrat progrese majore in consolidarea statului de drept, sub aceasta “umbrela” institutionala”, a adaugat KLAUS IOHANNIS.

El a subliniat, insa, ca rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate institutiile din justitie, punctand ca, in acest context, este timpul pentru o schimbare, respectiv ridicarea acestui Mecanism.

CITESTE SI: IOHANNIS: Obiectivul major al sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea MCV-ului. Procurorul general trebuie sa fie membru CSAT 

“Astazi, aici, in fata dumneavoastra, declar cu responsabilitate ca a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva indeplinirii carora am devenit stat membru, au fost indeplinite. Asadar, cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, toate institutiile din Justitie, dar si Parlamentul si puterea executiva trebuie sa isi dea concursul pentru ca, atunci cand actualul CSM si actualul Parlament isi termina mandatele, sa putem bifa impreuna aceasta reusita”, a spus KLAUS IOHANNIS. 

Sursa foto: realitatea.net