KLAUS IOHANNIS: Solicit MAE sa MAREASCA numarul SECTIILOR DE VOTARE din diaspora

Klaus Iohannis

Candidatul ACL la presedintie, KLAUS IOHANNIS, a solicitat, sambata, Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sa MAREASCA numarul SECTIILOR DE VOTARE din diaspora, afirmand ca aceasta masura se putea lua inca din primul tur de scrutin, dar Guvernul “nu a vrut”.

KLAUS IOHANNIS a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca “Guvernul a mintit” cand a afirmat ca nu putea fi suplimentat numarul SECTIILOR DE VOTARE din diaspora.

“Suntem in situatia neasteptata sa constatam ca Guvernul ne-a mintit. Biroul Electoral Central a anuntat ca Guvernul ar fi putut sa MAREASCA numarul SECTIILOR DE VOTARE din diaspora, dar nu a vrut. Lui VICTOR PONTA ii este frica de voturile romanilor din diaspora, pentru ca acestia stiu sa faca diferenta intre mine si el, un candidat care, inclusiv in calitatea de prim-ministru, a mintit”, a declarat Iohannis.

Citeste si: AMBASADORUL ROMANIEI in Franta afirma ca MASURILE MAE pentru al doilea tur al prezidentialelor sunt INSUFICIENTE

El a afirmat ca “este o situatie trista ca un candidat profita de functia publica pe care o are”.

Intrebat daca solicita sporirea numarului de SECTII DE VOTARE din diaspora sau doar a numarului de cabine, Iohannis a raspuns: “Solicit Guvernului, mai exact MAE, sa MAREASCA numarul SECTIILOR DE VOTARE din diaspora. Vom vedea daca au inteles care este miza, am impresia ca au inteles, dar nu vor”.

Iohannis a precizat ca, daca se doreste, este timp suficient pentru organizarea mai multor sectii de votare.

In plus, candidatul ACL a cerut verificarea tuturor CNP-urilor pentru a se stabili daca a existat vot multiplu si daca nu au existat persoane decedate care sa fie pe listele electorale si in locul carora sa se fi votat.

Iohannis a mai spus ca a aflat ca “mii de oameni” ies in strada pentru a-si cere dreptul la vot si si-a exprimat solidaritatea cu acestia.

In plus, candidatul ACL le-a cerut tuturor romanilor sa-si foloseasca dreptul de vot.

Citeste si: BEC: MAE poate sa organizeze noi SECTII DE VOTARE

“Ii chem pe toti romanii cu drept de vot sa-l foloseasca, sa iasa la vot si sa arate ca ei isi aleg presedintele. VICTOR PONTA este un pericol pentru democratia din Romania. In 16 noiembrie votam pentru democratie, pentru a ne apara dreptul obtinut cu jertfa”, a mai spus Iohannis.

Organizarea si numerotarea SECTIILOR DE VOTARE din strainatate este de competenta exclusiva a MAE, BEC neavand atributii legale referitoare la aceste activitati, se arata intr-un comunicat remis sambata, si in care se precizeaza ca nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii.

BEC invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un “impediment legal” referitor la organizarea de noi SECTII DE VOTARE in strainatate”, asa cum a invocat MAE “in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin”.

Ulterior, tot sambata, MAE a anuntat ca se afla “intr-un proces de evaluare, privind atributiile ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor BEC”.

MAE “a luat nota” de precizarile BEC si a constatat ca, desi initial “din Hotararea BEC nr.4H/4.11.2014 nu rezulta temeiul legal privind infiintarea de noi sectii de votare”, in urma unor “precizari suplimentare” cerute de minister BEC a comunicat “explicit existenta temeiului legal pentru completarea listei SECTIILOR DE VOTARE in strainatate”.