KLAUS IOHANNIS solicita reanalizarea LEGILOR de tip BIG BROTHER

Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica (COSC) va incepe din aceasta saptamana reanalizarea prevederilor legislative in domeniul accesului la datele de trafic informational si al securitatii informatic, la initiativa presedintelui KLAUS IOHANNIS.

ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA a anuntat, joi, printr-un comunicat de presa ca la initiativa presedintelui KLAUS IOHANNIS, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica (COSC) va incepe din aceasta saptamana reanalizarea prevederilor legislative in domeniul accesului la datele de trafic informational si al securitatii informatice.

Demersul are drept scop, potrivit Presedintiei, ”depasirea blocajului care se inregistreaza in prezent, punerea in acord cu deciziile Curtii Constitutionale si o mai buna informare a opiniei publice privind masurile in plan legislativ si efectele acestora”.

ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA mai precizeaza ca ”reanalizarea legislatiei in domeniu va include si consultari cu societatea civila, inainte de reinceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentantilor societatii civile fiind indispensabila pentru un demers care sa vina si in intampinarea celor care in trecut si-au exprimat reticenta fata de unele prevederi”.

”Totodata, consultarea va include si intalniri cu reprezentanti ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanti ai mediului de afaceri si ai celui academic”, se mai mentioneaza in comunicat. Scopul discutiilor este de a se gasi un echilibru intre respectarea libertatilor individuale si prevenirea terorismului, criminalitatii cibernetice si combaterea coruptiei.

CITESTE SI: Una dintre LEGILE “BIG BROTHER”, RESPINSA de Senat

Consultarile se vor desfasura in cadrul Comitetului Operativ de Securitate Cibernetica, organism prin care se realizeaza coordonarea unitara a Sistemului National de Securitate Cibernetica. Conducerea COSC este asigurata de un presedinte (consilierul prezidential pentru probleme de securitate nationala) si de un vicepresedinte (consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate nationala). Coordonatorul tehnic al COSC este Serviciul Roman de Informatii.

Inainte de demararea procesului legislativ se vor respecta prevederile Legii transparentei decizionale, mai anunta Administratia Prezidentiala.

Anuntul Presedintiei vine in contextul in care, in luna ianuarie, Curtea Constitutionala (CCR) a decis ca LEGEA SECURITATII CIBERNETICE este neconstitutionala in ansamblul ei, intrucat are deficiente de respectare a normelor de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, dar si sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT. Decizia Curtii venea dupa respingerea unei alte legi, Legea 82/2012, intitulata legea “Big Brother”, care si ea fusese declarata, in vara lui 2014, neconstitutionala de judecatorii CCR.

Sesizarea de neconstitutionalitate pe LEGEA SECURITATII CIBERNETICE a fost facuta de deputatii liberali, care au aratat, in sesizarea de neconstitutionalitate a Legii securitatii cibernetice, ca actul normativ limiteaza dreptul la viata privata digitala.

LEGEA SECURITATII CIBERNETICE a fost adoptata in 19 decembrie 2014 de plenul Senatului. Legea prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica, coordonarea unitara a activitatilor acestui Sistem fiind facuta de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT. Senatul este Camera decizionala, dupa ce legea a trecut tacit de Camera Deputatilor, pe 17 septembrie.

Legea stabileste cadrul general de reglementare in domeniul securitatii cibernetice si obligatiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat in scopul protejarii infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, si prevede obligatii privind asigurarea securitatii sistemelor lor si notificarea clientilor in situatia unor incidente/atacuri cibernetice si luarea de masuri pentru a restabili conditiile normale de functionare.

CITESTE SI: Motivarea Curtii Constitutionale la respingerea Legii securitatii cibernetice. Vezi DOCUMENTUL 

Sursa foto: presidency.ro