KLAUS IOHANNIS: Sunt convins ca pana la urma CRIN ANTONESCU va INTRA in campania electorala

Candidatul ACL la presedintie, KLAUS IOHANNIS, a declarat luni seara la Realitatea TV ca este convins ca pana la urma CRIN ANTONESCU se va implica in campania sa electorala.

“Am vorbit acum cateva zile cu domnul Antonescu, am avut o discutie telefonica, chiar buna. Eu sunt convins ca pana la urma domnul Antonescu va intra in campanie, asta nu inseamna sa urce pe scena cu mine, sunt convins ca va prevala instinctul lui de liberal autentic. CRIN ANTONESCU m-a invitat in PNL, nu e niciun secret. Cum nu e niciun secret ca am lucrat impreuna, ca am vrut sa ne prezentam ca o echipa, dar probabil in aceasta faza domnul Antonescu este inca suparat ca nu mai este presedinte al PNL, ca nu mai este candidat la presedintie. Eu sunt convins ca e o faza trecatoare”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Iohannis a fost intrebat si daca a avut o discutie cu Antonescu inainte de declaratia prin care acesta si-a anuntat retragerea din cursa pentru Cotroceni. “Din pacate nu am avut o discutie cu el inainte si, intreband in partid, se pare ca nu a avut loc niciun fel de discutie, nu s-a consultat cu nimeni din partid inainte de a face acea declaratie”, a raspuns Iohannis.

Totodata, Iohannis a negat informatiile potrivit carora in tara sunt mai multe organizatii PDL care refuza sa stranga semnaturi pentru candidatura sa. “Eu nu am cunostinta despre astfel de organizatii, am fost impreuna la Brasov, inaintea intalnirii cu Liga Alesilor Locali, cand am discutat situatia semnaturilor si, intr-adevar, sunt diferente semnificative intre judete, dar datorita unor proceduri maidegraba birocratice sa de organizare interna, nu am avut niciun oment sentimental ca sunt organizatii care refuza sa stranga semnaturi pentru mine sau care sunt de alta parte, nu am cunostinta de asa ceva si nu mi s-a parut ca ar fi organizatii, nici de la PDL nici de la PNL, care fac nota discordanta in aceasta actiune de precampanie, nu cred ca este asa ceva”, a spus candiatul ACL.   

De asemenea, Iohannis a negat acuzatiile referitoare la vizita la sediul Grivco. “Nu am fost la Grivco, nu am fost niciodata la Grivco, iar aceasta chestiune a fost adusa in discutie exact de PSD din lipsa de teme autentice de campanie. Ei nu au ce sa-mi reproseze fiindca am o gandire politica, vin cu idei pentru a solution multe din problemele cu care ne confruntam. Ei nu au niciun plan, niciun proiect, se vede ca guverneaza dupa ureche, cum se spune, tele-guvernarea am numit acest fenomen. Si atunci, ca sa acopere si sa vina totusi cu niste atacuri, ca probabil asa le-au spus strategii lor, ca trebuie sa ma atace, inventeaza tot felul de lucruri si aceste chestiuni le-am discutat si inainte sa ajungem la aceasta faza”, a spus Iohannis.

“Ei au incercat prin cineva sa introduca aceasta tema. Categoric, Codrut Seres minte. Sunt convins ca a primit tema de la cineva sa spuna aceste chestiuni., iar imediat dup ace am spus eu ca nu am fost au iesit in spatiul public oameni care au fost acolo si au spus: nu, Iohannis n-a fost. Au iesit Crin Antonescu, a iesit Mircea Geoana, care au spus adevarul. Nu am avut niciun fel de discutie cu Dan Voiculescu, nici in particular, nici in alta parte. Toate discutiile care au fost s-au purtat in Parlament, majritatea in acel Salon Alb, langa cabinetul presedintelui Senatului, sau chiar in cabinetului presedintelui Senatului si intotdeauna cu politicienii relevanti din coalitia care se formase atunci. Nu au existat discutii private sau particulare cu una din parti. Lucrurile au fost forte simple si transparente, si atunci cum sunt si acum”, a mai spus Iohannis.

Candidatul ACL la prezidentiale s-a referit si la pactul national pentru stabilitate si democratie pe care l-a propus luni competitorilor sai in cursa electorala. “Este un document pe care l-am inaintat in spatiul public, este destinat politicienilor si in special candidatilor fiindca vreau sa dau un semnal: este cazul sa facem o campanie serioasa, o campanie pe proiecte, o campanie orientate spre solutii”, a spus Iohannis.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Propun candidatilor la presedintie un PACT NATIONAL pentru STABILITATE si DEMOCRATIE

“Invit politicienii sa semneze acest pact national pentru stabilitate si democratie avand in vedere anumite lucruri ingrijoratoare, de exemplu respingand ferm asaltul impotriva institutiilor democratice si a statului de drept din partea actualei puteri prin demersuri precum amnistia si gratierea sau modificarea abuziva si neconstitutionala a legislatiei electorale”, a adaugat presedintele PNL.

Acesta a mai aratat ca sunt demersurile referitoare la aministia si gratierea politicienilor condamnati pentru coruptie sunt inacceptabile. “Este evident ca noi nu putem sa admitem asa ceva, amnistia si gratierea pentru politicieni condamnati, pentru corupti este inadmisibila. Noi vrem sa mergem clar, eu vreau sa merg clar pe linia statului de drept intarit si independenta Justitiei. Daca politcienii au gresit, au fost condamnati pentru acte de coruptie, sunt buni condamnati. Este inadmisibil sa venim cu un act care introduce in aceasta ecuatie amnistia si gratierea si va spun ceva: acel proiect de lege din martea neagra se gaseste in Parlament intr-un sertar. Ceea ce vrem noi este sa fie scos din sertar, pus pe ordinea de zi si respins. Nu dorim sa fie prelungita discutia, nu dorim sa nuantam amnistia si gratierea. Vrem sa scoata, cine tine actul, asa cum este scris in sertar, si toata lumea sa voteza impotriva ca sa terminam odata cu aceasta chestiune. Iar candidatii la presedintie, dupa parea mea, in mod obligatoriu, trebuie sa declare daca vor amnistia, cand vor fi presedinti, politicieni corupti sau nu, este un lucru simplu si clar. Orice candidat trebuie sa spuna cum spun eu: nu voi gratia niciun politician condamnat pentru coruptie, e simplu, dar trebuie spus. Cum am spus mai departe in pactul pe care l-am propus clasei politice. In afara de respingerea proiectului amnistiei si garantia ca nu gratiaza politicieni corupti, trebuie sa incetam odata cu acest atac la democratie, cu Ordonanta 45, care de-a dreptul incurajeaza turismul electoral, cu Ordonanta 55, de legalizare a traseismului politic, acestea vor fi declarate, dupa parerea specialistilor, neconstituioale, trebuie sa incetam cu astfel de actiuni in prag de alegeri prezidentiale”, a declarat Iohannis.        

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Dupa ce CASTIG alegerile il voi numi pe Catalin Predoiu PREMIER

Presedintele PNL si-a exprimat speranta ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, va da cat mai curand un raspuns in legatura cu Ordonanta de Urgenta care permite migratia alesilor locali. “Eu sper ca va reactiona. Noi am inceput prin a solicita frumos sa atace aceasta Ordonanta 55, am mers mai departe pentru ca reactiile au fost foarte incite, am inceput sa pichetam institutia Avocatului Poporului, astazi aflam ca Avocatul Poporului gandeste foarte bine toate treburile si candva, saptamana viitoare, o sa ne dea si nou raspuns. Sper sa gaseasca timp sa analizeze toate fatetele si sa dea un raspuns rapid si clar: trebuie contestata Ordonanta 55”, a spus Iohannis.  

Iohannis a vorbit si despre importanta depolitizarii institutiilor. “Asigurarea functionarii normale si depolitizate a institutiilor precum CNA, TVR, Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi, ASF, toate acestea trebuie sa fie clar depolitizate si, daca vreti sa luam exemple, sunt suficiente. Va amintiti de mega-scandalul legat de ASF, din cauza unei politizari excesive s-a ajuns acolo. Tot circul din CNA, de ce s-a ajuns acolo? Exact din cauza politizarii excesive s.a.m.d. Lucrurile trebuie lamurite odata pentru totdeauna. Unde e nevoie de politicieni si unde nu este nevoie de politicieni si unde trebuie sa lasam oamenii sa-si faca treaba, sa punem profesionisti, in interesul institutiei, nu in alt interes, si evident in interesul general al societatii. Este foarte important ca toate partidele politice sa-si insuseasca acest lucru sau poate mai important prima data sa-si doreasca acest lucru. Eu am convingerea ca in toate partidele politice sunt oameni care isi doresc acest lucru. Cred ca in toate partidele politice sunt oameni care isi doresc binele general, sa functioneze lucrurile bine. In unele partide poate sunt mai multi, in altele poate mai putini, dar important ar fi ca prin consens politic sa se ajunga la depolitizare, sa tragem lini clara si sa spunem: pana aici posturile sunt politice si le ocupam politic cu politicieni, iar de aici in jos este administratia, trebuie sa fie oameni care sunt profesionisti, fiecare in domeniu lui”, a spus Iohannis.

Candidatul ACL la alegerile prezidenatiale a fost intrebat si schimbari va aduce aderarea PNL la PPE. “Faptul ca PNL devine acum membru PPE nu schimba decat foarte, foarte putin abodarea pe care o avem pentru Romania fiindca PNL, altfel decat multe partide liberale din lume, a fost, este si ramane un partid de centru-dreapta si asta am spus-o cand a aparut discutia cu adeziunea noastra la PPE. Locul nostru natural este acolo in PPE fiind ca PNL, si cel vechi si cel nou, este un partid de centru-dreapta si locul lui natural este in familia PPE. Tocmai din acest motiv nu se schimba fundamental abordarea fata de politica pe care o purtam aici, in Romania. Lucrurile sunt maidegraba de o reasezare naturala in spatiul familiilor politice europene”, a raspuns Iohannis.

Iohannis a negat acuzatiile lui Calin Popescu Tariceanu referitoare la faptul ca ar raspunde comenzilor lui Traian Basescu. “Este o aberatie, este pur si simplu o aberatie si este o minciuna, este fals. Am spus-o si o repet: nu actionez la comanda nimanui, dar proiectul politic pe care vreau sa-l promovez si marele partid de dreapta pe care l-am infiintat nu este nici anti-Basescu, nici pro-Basescu, este fara Basescu. Traian Basescu a fost presedintele Romaniei timp de zece ani, s-a incheiat practic, mai sunt cateva saptamani, e gata, s-a incheiat mandatul, s-a incheiat acea etapa politica si chiar daca este important sa cunoastem trecutul ca sa evitam anumite greseli, sa invatam din trecut, cum se spune, pentru mine este important sa construiesc un proiect politic pentru viitor or acest proiect politic pentru viitor nu-l contine pe politicianul Traian Basescu, iar aceste acuzatii care sunt vehiculate si vesnic reluate de PSD, acum daca si domnul Tariceanu le reia este clar din ce spatiu vine, sunt simple incercari de a ma denigra. Nu, nu sunt nici pro-Basescu, nu sunt nici anti-Basescu, sunt fara Basescu. Nu exista niciun fel de comanda politica la mine”, a spus Iohannis.

Intrebat ce ar aduce in tara noastra din Germania, Iohannis a raspuns ca ar fi bine sa imprumutam ceva din felul in care se face acolo politica. “Trebuie sa aducem altceva decat poate investitori, ar fi un lucru bun daca ar veni mai multi investitori din Germania, si poate un pic putem sa tragem cu ochiul la modul cum se face acolo politica, cu mai putina galagie, mai putin spectacol steril si mai multa aplecare pe solutii la problemele existente”, a spus Iohannis.

Sursa foto: cluj24h.ro