KLAUS IOHANNIS l-a desemnat pe Eduard Hellvig la conducerea SRI. Propunerea pentru SIE va veni ulterior

PRESEDINTELE ROMANIEI, KLAUS IOHANNIS, MENTINERE, INCREDERE, ICCJ, DNA, ACUZATII, GRESEALA, PERSOANE, CONDUCEREA SISTEMULUI JUDICIAR, SPETA, CALIN POPESCU TARICEANU, JUSTITIE, SCRISOARE

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, ca Eduard Hellvig este persoana pe care o propune la sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI) si a explicat ca pentru Serviciul de Informatii Externe (SIE) va veni cu o nominalizare in perioada urmatoare.

Intrebat ce il recomanda pe Eduard Hellvig pentru a ocupa functia de sef SIE, seful statului a explicat: “Am cautat pe cineva care este pregatit pentru o astfel de pozitie, care are pregatirea neceara, energia necesara, care cunoaste actorii politici, care are suficiente cunostinte despre activitatea SRI si care este o persoana care vine sa aduca calmul necesar in acest spatiu. Am cautat o persoana care pentru mine reprezinta garantia unui parcurs de modernizare, de europenizare si pentru SRI. SRI a castigat foarte mult ca si imagine publica in ultimii ani, s-au facut progrese semnificative, toate aceste trebuie duse mai departe. Am convingerea ca dnul Hellvig va face acest lucru”.

Iohannis a adaugat ca nu a dorit sa faca nominalizarile pentru SRI si SIE impreuna, astfel ca “acum vorbim doar de nominalizarea la SRI, urmand ca in perioada urmatoare sa fac o nominalizare la momentul potrivit si pentru SIE”. 

Mondo News iti recomanda si: EDUARD HELLVIG VA FI NOUL SEF AL SRI. NUMIREA VA TREBUI VALIDATA IN PARLAMENT. Cine este Eduard Hellvig

Mondo News a transmis in format LIVE TEXT principalele declaratii ale sefului statului.

DECLARATIILE LUI KLAUS IOHANNIS – LIVE TEXT:

Ambele servicii au ramas fara directori, atat SRI cat si SIE din motive diferite. Datorita unor evolutii politice, SRI a fost in atentia publicului. Am considerat ca este nevoie ca la SRI sa existe o echipa completa, pentru a instala calmul acolo. Fac o nominalizare asadar, am semnat scrisoarea catre presedintii celor doua Camere si l-am propus pe dnul Hellvig pentru pozitia de director al SRI. Astazi am avut intalniri cu liderii partidelor politice parlamentare si le-am adus la cunostinta aceasta intentie. De asemenea, am vorbit cu cei doi presedinti ai Camerelor, probabil saptamana viitoare Parlamentul va lua in dezbatere aceasta chestiune.

Nu am dorit sa fac nominalizarile impreuna, asadar acum vorbim doar de nominalizarea la SRI, urmand ca in perioada urmatoare sa fac o nominalizare la momentul potrivit si pentru SIE.

(Intrebare presa: Ce il recomanda?) Cand m-am gandit la o persoana, am cautat pe cineva care este pregatit pentru o astfel de pozitie, care are pregatirea neceara, energia necesara, care cunoaste actorii politici, care are suficiente cunostinte despre activitatea SRI si care este o persoana care vine sa aduca calmul necesar in acest spatiu. Am cautat o persoana care pentru mine reprezinta garantia unui parcurs de modernizare, de europenizare si pentru SRI. SRI a castigat foarte mult ca si imagine publica in ultimii ani, s-au facut progrese semnificative, toate aceste trebuie duse mai departe. Am convingerea ca dnul Hellvig va face acest lucru.

(Intrebare presa: Cand se va face nominlizarea la DIICOT?) Astept o propunere venita de la ministrul Justitiei la DIICOT. Cand va veni cu o propunere, os a discutam si intram pe procedura.