KLAUS IOHANNIS, DECLARATII despre SCANDALUL DEZINFECTANTILOR. UPDATE

Presedintele Klaus Iohannis, va sustine joi, la Palatul Cotroceni, la ora 16,00, o declaratie de presa, anunta Administratia Prezidentiala.

UPDATE 16.17: “Din pacate, s-a vazut si cu ocazia ultimului scandal public, al dezinfectantilor, ce pagube imense pot aparea din cauza nepasarii si a coruptiei in sistemul de sanatate publica. Am inclus elemente de sanatate in documentul numit strategie nationala de aparare a tarii si am inclus sanatatea la chestiuni de securitate nationala.

Am inclus pe ordinea de zi a CSAT, care va avea loc pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector. Am cerut pentru aceasta lamurire in CSAT materiale de la Ministerul Sanatatii, de la institutiile care au informatii in legatura cu aceste chestiuni si am cerut sa vina nu doar cu prezentarea situatiei, ci si cu solutii.

Sa nu apara asteptari care creeaza solutii partiale: nu in CSAT se rezolva problema, in CSAT se discuta. Rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, este la institutiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sanatatii, care trebuie sa vina cu norme imbunatatite. Procurorii, politistii trebuie sa ii caute pe cei care, daca exista, sunt vinovati de incalcarea legii. Este evident ca in domeniul sanatatii nu avem de-a face doar cu o problema punctuala pe dezinfectanti. Avem numeroase probleme, care pot fi rezolvate doar daca cei care au raspunderea vin cu solutii serioase care pot fi puse in practica si le pun in practica.

In timpul campaniei mele electorale, am spus ca sanatatea publica este una dintre prioritatile mele. Spun si acum ca pacientul trebuie sa fie in centrul sistemului. Nu este un slogan, ci felul in care trebuie construit sistemul public de sanatate”, a declarat KLAUS IOHANNIS.

DIALOG TOLONTAN – IOHANNIS

CATALIN TOLONTAN, Gazeta Sporturilor: In chestiune dezinfectantilor, ultima comunicare a SRI a fost ca au trimis peste 100 de informari autoritatilor locale si 500 socotindu-le si pe cele locale. Ce asigurari puteti oferi ca SRI respecta legea?

KLAUS IOHANNIS: Nu am avut impresia ca SRI incearca sa acopere nereguli. Dar produce informari, destinate persoanelor care au putere de decizie. Este evident ca anumiti demnitari nu au citit cu atentie aceste informari sau le-au ignorat cu buna stiinta. Ce imi doresc eu este sa reparam sistemul de sanatate. Din acest motiv am avut mai multe discutii cu ministrul interimar al Sanatatii, cu prim-ministrul DACIAN CIOLOS, care mi-a prezentat concluziile pe care le-a tras si am ajuns la concluzii destul de simple – oricine putea sa le gaseasca pana acum.

SRI, si in acest caz, si-a facut datoria, dar unele autoritati nu si-au facut treaba destul de bine.

CATALIN TOLONTAN: Deci nu avem nicio solutie legala de a vedea informarile?

KLAUS IOHANNIS: Nu, ele sunt cu titlul de secret si strict secret, nu sunt destinate publicului general. Dar puteti cere lamuriri de la SRI. Nu stiu daca ele pot fi date cu titlul de nesecret. Sefii de institutii trebuie sa verifice daca acele informari au fost luate in seama, de ce nu au fost luate in seama. Astept sa-si faca treaba, sa verifice, Inspectia Judiciara sa verifice, sa faca ordine.

ALTE INTREBARI: 

 Ati primit informari de la SRI legate de aceasta problema si ce ati facut in urma primirii acestor informari?

IOHANNIS: Unele informari ajung de regula la consilierii care se ocupa de acest domeniu.

Pe ce va bazati ca SRI si-a facut cu certitudine datoria?

IOHANNIS: Asta este experienta mea, ca SRI isi face treaba, iar unele institutii nu isi fac treaba. O intrebare de jurnalist as vrea.

– Nu mi-amintesc de nicio discutie sau informare despre un anumit producator, dar au fost informari despre proceduri care nu merg bine in anumite spitale. In momentul in care primim informari, le citim si ne consideram informati. Presedintia nu este institutie de sesizare, presedintele nu este un supraguvern. Informarile nu sunt destinate Administratiei Prezidentiale.

– Daca o informare este facuta pentru ministrul Sanatatii, nu actioneaza institutional Administratia Prezidentiala. Daca consider ca este un caz grav, pot sa il prezint intr-o discuctie cu prim-ministrul sau pot sa cer o informare in CSAT. Dar nu este gandit in asa fel incat sa primeasca informari 10 oameni si Administratia Prezidentiala sa sesizeze ministerul.

Sursa foto: presidency