KLAUS IOHANNIS: Trebuie sa REDUCEM TVA-ul la 19 la suta

Presedintele PNL si candidatul ACL la alegerile prezidentiale a declarant luni seara la postul Digi 24 ca sustine reducerea TVA-ului de la 24 la 19 la suta, dar ca momentul aplicarii acestei masuri, care figureaza si in programul sau prezidential care a fost lansat luni, trebuie decis de catre Guvern.  

“Este o propunere pe care o avansez si pe care o sustin. Mentinerea cotei unice, da, a dat rezultate foarte bune si merita mentinuta, nu cred ca trebuie sa o abandonam, iar TVA-ul, da, trebuie redus, a fost o crestere de la 19 la 24 la suta atunci in anii de criza, buna, rea, nu conteaza, decizia este: avem TVA de 24 la suta. Este mult prea mare. Acest TVA foarte mare duce la niste fenomene care sunt foarte negative. De exemplu, evaziunea fiscala este foarte mare exact in domeniul colectarii TVA-ului si parte din fenomen vine din faptul ca este foarte mare. Parerea mea este ca trebuie sa revenim cu TVA-ul la 19 la suta. In programul meu nu spun ca trebuie la anul sau peste doi sau peste trei ani. Asta deja este o decizie care trebuie luata in Guvern, dupa o analiza foarte atenta, dupa analiza situatiei economice de acum. Daca se analizeaza mai multe masuri de relaxare fiscal ele trebuie corelate in asa fel incat sa nu intram intr-un an si sa nu avem incasari absolut suficiente pentru functionarea statului. Dei toate trebuie bine corelate, dar trebuie sa avem acest target: reducerea TVA-ului de la 24 la cel putin inapoi 19 la suta”, a spus Iohannis.  

Presedintele PNL s-a referit si la reducerea CAS. “Masura a fost propusa de noi, de liberali inca din 2013 si este o masura buna. Ceea ce am reprosat eu Guvernului nu a fost ca a venit cu aceasta masura, care e noastra si nu a luat-o cand ar fi trebuit, ce am reprosat eu Guvernului este ca nu a venit cu masuri adiacente care explica exact cum se gestioneaza acasta reducere a CAS-ului. Este evident: daca CAS-ul se reduce, se reduc incasarile si Guvernul trebuia sa vina sa ne explice cu lux de amanunte cum se gestioneaza aceasta scadere a veniturilor, prin ce masuri, de exemplu incurajeaza economia ca din cresterea obtinuta sa compensesze scaderea, sau cum gestioneaza in decurs de mai multi ani aceasta scadere. Aici a fost reprosul nostrum, nu masura in sine, ea in sine este o masura buna”, a spus Iohannis.

KLAUS IOHANNIS a fost intrebat si despre exploatarea gazelor de sist. “Eu sunt in orice caz pentru explorare fiindca daca construim o politica energetica, ea nu este construita pentru o perioada scurta, ci pentru o perioada îndelungata si, sigur, trebuie sa tinem cont de resursele pe care le avem. Daca le exploatam acum sau peste trei ani sau peste cinci ani, asta este o problema a tehnologiei. Trebuie sa vedem daca tehnologia care se foloseste este una sigura pentru mediu, pentru oamenii de acolo, sau daca este nevoie de o tehnologie mai buna. Nu cred ca trebuie sa mergem pe exploatare acum, cu orice pret, dar acum trebuie sa mergem pe explorare”, a raspuns el.

Intrebat fiind cum va proceda in cazul castigarii alegerilor pentru formarea Guvernului, Iohannis a spus ca nu aceasta este preocuparea sa in momentul de fata. “Eu acum, credeti-ma, ma concentrez pe campania de prezidentiale, nu pe ce va urma dupa prezidentiale, dar daca ma intrebati pot sa va spun ca practica ne-a aratat ca dupa alegerile prezidentiale apar reorientari in scena politica, in special in Parlament. Acestea pot duce la o schimbare a raportului de forte si atunci, prin motiune de cenzura, Guvernul poate sa fie schimbat si da, noi, PNL si PDL, sigur ca ne dorim sa ajungem la guvernare, din acest motiv am fuzionat, am creat noul marele partid de dreapta fiindca dorim sa conducem Romania”, a spus presedintele PNL.

Iohannis a admis ca pentru multe din masurile propuse in programul sau prezidential este nevoie de un Guvern care sa le aplice. “Acest program pe care l-am prezentat astazi contine lucruri care tin de viziunea mea de presedinte, dar ca sa fie continaute si sa ajunga sa fie puse in practica este nevoie de un Guvern care preia aceasta viziune, o transforma intr-un proiect de tara si face lucrurile sa se intample. Eu nu-mi doresc sa fiu un presedinte izolat la Cotroceni, eu vreau sa fiu un presedinte de dreapta cu Guvern de drapta si in timp de zece ani putem sa rezolvam multe din aceste probleme”, a spus Iohannis.

Presedintele PNL a mai declarant ca Romania are nevoie de un presedinte de dreapta pentru urmatorii zece ani pentru ca doar politici economice si sociale de dreapta vor putea sa scoata tara din situatia complicata in care se aflam acum. “Politicile de stanga nu vor scoate Romania din aceasta situatie”, a spus Iohannis.  

In legatura cu sustinerea pe care Emil Boc i-o acorda Elenei Udrea, candidatul ACL a declarat ca aceasta este o problema de care se va ocupa mai degraba PDL-ul. “Nu mi se pare o atitudine foarte colegiala din partea domnului Boc”, a spus Iohannis.

Intrebat daca Elena Udrea si sustinerea de care se bucura aceasta din partea presedintelui Traian Basescu i se pare o concurenta loiala, Iohannis a raspuns: “Are un partid, are sprijin din partid, indeplineste conditiile cerute de lege pentru a candida, nu vad niciun fel de problema aici, dar nu vad in asta o problema pentru mine”.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Vreau ca in 2018 si 2019 romanii sa SIMTA deja ca traiesc intr-o TARA A LUCRURILOR BINE FACUTE

Iohannis a fost intrebat si cum ar trebui sa procedeze un presedinte daca afla despre existent unor nereguli cum ar fi in privinta unui contract. “Nu cred ca este treaba presedintelui sa urmareasca daca un contract este intocmit corect sau nu. Noi avem legislatie foarte clara, avem organele abilitate care controleaza tot ce se intampla in acest domeniu si acei oameni trebuie sa-si faca treaba. Nu cred ca trebuie sa fuga presedintele dupa un contract si sa-l intoarca pe toata fetele sa vada daca-i corect sau nu. Iar daca intamplator are informatii pe care nu le avem noi ceilalti si crede ca acolo s-a intamplat ceva ce nu este in regula, n-are decat sa sesizeze iarasi organele abilitate sa-si faca treaba. In niciun caz nu se rezolva pe la televizor aceste lucruri”, a raspuns Iohannis.

In privinta faptului ca propune un presedinte care conciliaza si invita la dialog, Iohannis a raspuns: “Asa imi imaginez eu o Romanie a lucrului bine facut, o Romanie de oameni normali care nu se cearta la televizor in loc sa rezolve problemele si care vin impreuna, rezolva problema dupa care merg la televizor si arata solutia. Pana acum nu a fost posibil probabil din cauza unor ambitii prea marunte din partea unor politicieni ajunsi pe pozitii prea mari. Orice schimbare incepe de undeva, iar in politica de la cineva. Eu vreau sa fiu presedintele Romaniei pentru a schimba felul in care se face politica in Romania, in principal prin atitudine proprie”, a spus Iohannis.

“Presedintele trebuie sa-si expuna punctele de vedere si viziunea, el trebuie nu doar sa faca ceea ce-i spune Constitutia sa faca, trebuie sa vina si cu viziuni, trebuie sa dea exemplul propriu ori toate acestea au de-a face si cu a spune lucrurilor pe nume, dar cred ca presedintele nu trebuie sa spuna mai mult decat este necesar. In nicun caz presedintele tarii nu trebuie sa fie un entertainer”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a fost intrebat si ce parere are despre faptul ca Teodor Melescanu, fost director al SIE, candideaza la prezidentiale. “Dupa parerea mea, cred ca aici este o tema care merita dezbatuta in spatiul public. Nu vreau eu sa spun ca este corect sau ca nu este corect, dar suntem deja la a doua faza de acest tip: am avut in 2012 un fost director SIE care s-a dus direct pe pozitia de prim-ministru, avem in 2014 un fost director SIE care intr-o zi este director SIE, a doua zi este candidat la Presedintia Romaniei. Poate este bine, poate nu este bine, dar fara o discutie in spatiul public nu putem sa lamurim lucrurile si cred ca acesta este un punct unde merita sa initiem o dezbatere publica dupa ce se termina campania, cu tot calmul, sa tragem o concluzie si daca impresia generala este ca trebuie reglementat acest aspect, printr-o completare a legii, poate n-ar fi rau sa o facem”, a raspuns Iohannis.

Intrebat cum ar putea Romania sa joaca o carte importanta in relatia cu Rusia, Iohannis a raspuns: “Romania poate sa joace un rol bun doar atunci cand se abtine de la a fi un actor singular. Nu avem ce cauta noi singuri in aceasta relatie fiindca s-a dovedit ca nici nu suntem prea luati in seama si nici nu rezolvam probleme, insa rorlul nostru de data aceasta, in sensul cel mai bun al cuvantului, este sa fi un membru bun in echipa, in echipa NATO, in echipa Uniunii Europene, si impreuna cu partenerii sa incercam sa ducem situatia intr-acolo pana cand iarasi toate partile implicate sa respecte cutumele si contractele internationale fiindca atunci abia se creeaza premisele unei reveniri la normalitate”.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Este NEVOIE de un “NOU SNAGOV” in problematica legata de REPUBLICA MOLDOVA

In privinta pariciparii Romaniei la coalitia de 40 state care sustine SUA in ofensiva impotriva Statului Islamic, Iohannis a declarat ca tara noastra trebuie sa se implice in aceasta actiune. “Eu cred ca trebuie sa ne da seama ca aici e cazul sa ne implicam. Cum va arata aceasta implicare va trebui sa aflam de la cei care se ocupa efectiv de aceste lucruri si ce propuneri vin, dar mie mi se pare corect sa ne implicam alaturi de comunitatea de state care vor sa intervina acolo si, vreau sa subliniez, nu trebuie sa avem impresia ca intervenim impotriva cuiva, noi trebuie sa intervenim pentru restabilirea ordinei, pentru restabilirea pacii in zona”, a spus Iohannis. El a adaugat ca decizia referitoare la o eventuala interventie cu efectice militare trebuie chibzuita foarte bine. “Asta este o decizie care va trebui forte bine chibzuita daca intervenim militar cu efective militare sau cu efective de sprijin sau cu efective in domeniul sanatatii, asta este o disctie care trebuie inca purtata”, a spus Iohannis.

Iohannis a aratat si ca Romania poate deveni furnizor de securitate in regiune. “Chiar cred ca si in acest domeniu avem tot ce ne trebuie ca sa fim foarte performanti si sa fim nu ceea ce cred unii ca suntem, ca primim din afara securitate, ci sa fim furnizori de securitate in intreaga regiune. Indeplinim toate premizele, suntem bine pozitionati si, e ca si in alte domenii, avem oameni, avem resurse, avem know-how, sigur, poate fi dezvoltat oricand, doar ca nu prea stim cum sa ne folosim avantajele pe care le avem”, a spus Iohannis.

Intrebat despre sintagma “justitia lui Basescu”, pe care o folosesc unii dintre contracandidatii sai, KLAUS IOHANNIS a raspuns: “O singtagma de acest tip nu as folosi. Nici nu ne-ar ajuta. Justitia nu trebuie sa fie a lui X sau a lui Y, justitia trebuie sa fie a Romaniei, independenta, si atunci functioneaza optimal”.

Candidatul ACL mai spune ca nu crede ca ceea ce se intampla acum in Justitie are avea vreo legatura cu Traian Basescu. “Nu am absolut niciun fel de banuiala de acest tip. Eu am totala incredere in Justitie”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Iohannis a fost intrebat si in legatura cu decizia pe care o va lua marti Curtea Suprema in dosarul de incompatibilitate. “Maine (marti – n.r.), dupa parerea mea si a specialistilor cu care m-am consultat, se va da un termen la care se judeca dosarul, dar nu este niciun fel de problema. Este un lucru bun, am toata increderea, am castigat procesul pana acum si sunt convins ca voi castiga in continuare”, a spus el.